In ultima sa sedinta, Executivul a aprobat o serie de acte normative prin care
se asigura fondurile necesare acordarii subventiilor in agricultura. Prin noile acte normative, sunt alocate fondurile pentru platite directe pe hectar, in conditiil
In ultima sa sedinta, Executivul a aprobat o serie de acte normative prin care
se asigura fondurile necesare acordarii subventiilor in agricultura. Prin noile acte normative, sunt alocate fondurile pentru platite directe pe hectar, in conditiile
in care Comisia Europeana a anuntat ca nu mai taie din subventiile agricultorilor romani. De altfel, Guvernul trebuie sa plateasca subventiile, urmand sa recupereze banii de la UE.
Bugetul Ministerului Agriculturii a fost suplimentat de Guvern cu 1,9 miliarde lei, din sume colectate din privatizare si inregistrate in conturile Trezoreriei. Schemele de plata pentru care se asigura finantarea cheltuielilor sunt plata directa unica pe suprafata, plata pentru culturi energetice, schema de plata separata pentru zahar. Vor fi prefinantate si costurile implicate in derularea Fondului European Agricol de Dezvoltare Rurala, in suma de 408,5 milioane lei.Romania primeste pentru anul 2007, fonduri comunitare aferente schemelor de plata unica pe suprafata, la nivelul de 25% din nivelul sprijinului acordat fermierilor din statele membre.
Pentru compensarea impactului introducerii treptate a platilor directe, Romania a decis sa suplimenteze platile directe cu plati directe nationale complementare, dar care nu pot totaliza mai mult de 55% din valoarea subventiei primita de agricultorii occidentali.
Fonduri contra soia modificata genetic
Producatorii de soia conventionala vor primi un sprijin financiar din partea statului de 300 lei pe cultura valorificata in perioada 1 septembrie 2007 - 31 ianuarie 2008.
Pentru a beneficia de acest sprijin, producatorii agricoli trebuie sa depuna o cerere pana la 1 martie 2008, la directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene sau a municipiului Bucuresti, conform unei hotarari aprobata de Guvern. Acest sprijin urmareste incurajarea producatorilor agricoli de a cultiva soia conventionala, avand in vedere faptul ca in Romania a fost interzisa soia modificata genetic, precizeaza Guvernul.
Executivul a mai decis ca producatorii de sfecla de zahar sa beneficieze de un ajutor financiar de 30 lei/tona, iar pentru productia de orez sa fie acordata o suma de 500 lei/tona. Acest sprijin se acorda in suma totala de 17 milioane lei pentru orez si de 21,84 milioane lei pentru sfecla de zahar.
Subventii pentru tutun si hamei
Executivul a aprobat si cuantumul platilor directe unice pe suprafata, al platilor nationale directe complementare, al platilor pentru culturi energetice si al platilor separate pentru zahar, care se acorda in agricultura, in sectorul vegetal. Astfel, in ceea ce priveste terenul arabil, cuantumul platii unice pe suprafata este de 50,55 euro/ha, iar cel al platii nationale complementare decuplate de productie este de 47 euro/ha. Plata separata pentru zahar este de 77,2 euro/ha, pentru suprafetele contractate cu fabricile producatoare de zahar.
Sumele acordate pentru plantele energetice, in cadrul schemei de plati nationale complementare, cuplate de productie, sunt de 41,71 euro/tona pentru in si canepa pentru fibra, 2 euro/kg pentru tutun si de 120 de euro/tona pentru hamei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.