Un record inchinat Sfintelor Sarbatori ale Craciunului: o panza de treizeci si trei de metri patrati, la care cel mai important pictor naiv al Romaniei si al Europei de azi a pictat timp de sase ani.     Badita Chagall de la Bacau - ad
Un record inchinat Sfintelor Sarbatori ale Craciunului: o panza de treizeci si trei de metri patrati, la care cel mai important pictor naiv al Romaniei si al Europei de azi a pictat timp de sase ani.     Badita Chagall de la Bacau - adica pictorul naiv Ion Maric - a demonstrat in aceste zile ca isi merita cu prisosinta porecla/renumele. La Galeriile Ad-Hoc (ale Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a judetului Bacau), artistul a expus o panza uriasa, ce aminteste de cele sapte panouri scenografice pe care Marc Chagall le-a realizat in 1920 pentru Teatrul Evreiesc din Moscova. Similitudinea se refera la dimensiunile panzelor. Panourile lui Chagall au, in general, 2-3 metri inaltime si 6-7 metri lungime, in vreme ce lucrarea lui Ion Maric are 3,30 metri inaltime si 10 metri lungime.  "Nasterea Domnului". Si, chiar daca adeseori intalnim la Maric un "onirism satiric" (care i-a facut pe criticii de arta sa-l asocieze cu maestrul artei secolului al XX-lea), de data aceasta tematica lucrarii este din alt registru. Intitulata "Nasterea Domnului", uriasa panza ilustreaza in detaliu principalele momente si personaje care tin de acest eveniment biblic. Sfanta Familie, inconjurandu-l pe Pruncul Iisus, cei trei pastori, cei trei crai... Nu lipsesc nici animalele care au incalzit cu rasuflarea lor staulul in care s-a nascut Mantuitorul. Nici steaua calauzitoare. Nici cetele de heruvimi.     Expusa cu cateva zile inainte de Sarbatoarea Nasterii Domnului, panza lui Ion Maric, realizata in stilul sau inconfundabil, are o poveste speciala: "Am inceput sa o lucrez in preajma Craciunului anului 2001", ne-a marturisit pictorul. "Am lucrat sase ani, cate unul pentru fiecare zi din cele sase in care Dumnezeu a creat Lumea." Recunosc in aceste cuvinte o "vorba" de la un interviu realizat cu artistul in toamna aceasta: "Ma asez in a saptea zi sa ma odihnesc, caci stiu ca lucrul facut in urma e bine facut".   simona.lazar@jurnalul.ro tudor.cires@jurnalul.ro     Discipolul Ion Maric, la ora actuala cel mai important reprezentant al picturii naive din Romania, s-a nascut la 12 octombrie 1945 in satul Luncani, judetul Bacau. A absolvit Scoala Populara de Arte, urmand trei ani la sectia pictura si trei ani la sectia grafica sub indrumarea lui Ilie Boca. A urmat si Liceul de Arte Plastice din Bacau, unde l-a avut profesor pe regretatul Gheorghe Velea. A imprumutat de la maestrii sai, inainte de toate, seriozitatea cu care se apleaca asupra lucrului. Ilie Boca, unul dintre mentorii sai, il caracterizeaza astfel: "Maric este spontan, direct, cu o smare putere de sinteza si exprimare, evitand mangaierile etnografice. Acumularile au facut sa-si cladeasca propriul stil, care este recunoscut prin premii si achizitii la colectii si muzee".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.