Europa este un imperiu lingvistic format din regate, principate, comitate si  protectorate. Limba romåna este un regat alcatuit din patru principate, care sunt dialectele ei, daco-romåna, macedo-romåna, megleno-romåna si
Europa este un imperiu lingvistic format din regate, principate, comitate si protectorate. Limba romåna este un regat alcatuit din patru principate, care sunt dialectele ei, daco-romåna, macedo-romåna, megleno-romåna si istro-romåna, la care se adauga o multitudine de graiuri, precum cel oltenesc, moldovenesc sau ardelenesc, care sunt comitatele limbii. Lucrurile cu romåna pe care a luat-o ca prim exemplu se intåmpla asijderea in cazul tuturor limbilor mari europene.
- - -
Pe långa acestea, continentul poseda o colectie de limbi rare, amenintate cu disparitia, care sunt sarea si piperul culturii subtile a Europei. Cåti dintre dumneavoastra au auzit de frizica, feroeza, armoricana, occitana, kymric, gaidhlig, sau manx? Frizica si feroeza sunt limbi germanice aflate pe lista rosie a Consiliului Europei. Frizica sau friziana se vorbeste in nordul Germaniei si al Olandei. In Olanda se desfasoara cu succes un program de salvare a acestei limbi de sine statatoare. Feroeza sau foroyskt se vorbeste in Insulele Feroe.
- - -
Aria limbilor celtice s-a r estråns din motive politice. Engleza a inlocuit scotiana, irlandeza, galeza si manx, påna aproape la disparitia acestora.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.