Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie vor cu orice pret sa scoata o ranita in cazul accidentului in care a fost implicat Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, chiar daca insasi presupusa victima neaga vreo implica
Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie vor cu orice pret sa scoata o ranita in cazul accidentului in care a fost implicat Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, chiar daca insasi presupusa victima neaga vreo implicare in evenimentul rutier. Sunt incalcate in acest caz Drepturile Copilului, o minora impreuna cu familia ei, fiind permanent hartuiti si aproape siliti de anchetatori sa recunoasca un anumit scenariu, despre care a sustinut in nenumarate randuri ca este inventat.
Familia Todean este chemata repetat la audieri de catre procurori, de fiecare data fiindu-le puse aceleasi intrebari. Tatalui minorei i s-a cerut testarea cu poligraful, iar tanara a fost la Institutul de Medicina Legala, pentru cercetari. Toate aceste lucruri se intampla de o saptamana, zi de zi, cu familia Todean, chiar daca, din punct de vedere legal, procurorii, atata timp cat nu s-a dovedit ca exista o victima in acest caz, nu pot constitui un dosar penal. Si in cazul in care tanara ar avea vreo legatura cu evenimentul rutier in care a fost implicat ministrul Transporturilor si ar recunoaste acest lucru, nu se poate face nimic in lipsa unei plangeri penale a victimei. Familia Todean este asaltata si de presa, iar tanara presupusa victima nu mai iese din casa nici macar pentru a merge la scoala, dupa ce insusi seful Inspectoratului General al Politiei Romane, chestorul Gheorghe Popa, a prezentat datele minorei in direct pe un post de televiziune, fara acordul ei sau al familiei, ceea ce incalca Drepturile Copilului. Acest lucru a fost semnalat pentru prima data de reporterii ZIUA, care au stat de vorba cu reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului acestia condamnand demersul sefului Politiei Romane si spunand ca "este interzisa, potrivit legii, orice actiune de natura sa afecteze imaginea publica a copilului sau dreptul acestuia la viata intima, privata si familiala". Din pacate, actiunea procurorilor duce la hartuirea unei familii.
Reaudiat
Gavril Todean, tatal presupusei victime, a fost reaudiat ieri, atat de politisti, cat si de procurori, la iesirea din sediul Parchetului, singura informatie noua pe care a putut-o da acesta fiind ca a mers cu fiica sa la Institutul de Medicina Legala. Todean a declarat ca de dimineata a fost audiat de Politia Capitalei, dupa care politistii l-au dus la Parchetul instantei supreme, unde s-a intalnit din nou cu procurorul care investigheaza acest caz. Barbatul a spus ca a fost in urma cu doua zile cu fiica lui la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici", fara sa dea insa detalii in aceasta privinta. El a mai spus ca, la intalnirea de ieri, procurorul i-a pus aceleasi intrebari, la care nu a avut nici un raspuns nou. "M-au intrebat acelasi lucru ca si ieri (joi - n.red.), iar eu le-am spus ca nu am ce declara", a spus Gavril Todean. De asemenea, Todean a spus ca a fost invitat ieri la testul cu poligraful, la Politia Capitalei, dupa ce anchetatorii ar fi descoperit ca el nu ar fi fost sincer la unele declaratii legate de accident. Barbatul a refuzat insa sa se supuna testului cu detectorul de minciuni si si-a angajat un avocat. Procurorii Parchetului instantei supreme au citat mai multe persoane pentru a fi audiate in acest caz, printre care vecini ai familiei Todean si angajatii care erau de serviciu la 112 si la Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti.
A cazut pe gheata
Audiat in urma cu doua zile la Parchetul General, Gavril Todean a declarat ca fiica sa a cazut pe gheata cu cateva minute inainte de accidentul in care a fost implicat ministrul si ca nu are nici o legatura cu acest eveniment rutier. "Fiica mea mi-a spus ca a alunecat cu zece minute inainte de a face Ludovic Orban accident. Fata a spus ca s-a accidentat in urma cazaturii. Am declarat ca nu am nici o implicatie cu accidentul", a spus Todean. Barbatul a mai spus ca il stie pe Orban de la televizor si a negat ca ar fi primit bani de la acesta. Ministrul Transporturilor a sustinut in urma cu doua zile ca, dupa producerea accidentului, a vazut pe trotuar o fetita care plangea, pe care a intrebat-o daca a lovit-o el, iar aceasta a negat. "Am intrebat-o daca a fost lovita de mine si ea mi-a spus ca nu", a spus ministrul in cadrul unei emisiuni televizate la Antena 3. Acesta a adaugat ca nu a mai vorbit cu fata din acel moment, el asteptand sosirea politistilor la locul accidentului. (Andrei GHICIUSCA)
Ludovic Orban
La 112 s-a sunat la solicitarea mea
Ludovic Orban a declarat joi seara, intr-o emisiune la Antena 3, ca la solicitarea sa s-a dat telefon la numarul 112, dupa producerea accidentului de pe Soseaua Cotroceni si ca de aceea a asteptat la locul accidentului sosirea politistilor. "S-a dat telefon la 112 la solicitarea mea. Eu am cerut sa se sune la politie", a sustinut Orban. El a mai spus ca "tarziu", masina pe care o conducea el, precum si autoturismul Matiz au fost luate de la locul accidentului, dupa ce i-a cerut "unui prieten" de-al sau sa faca acest lucru. Acesta a mentionat, citat de Mediafax, ca a recurs la aceasta solutie pentru ca autoturismul pe care il conducea apartine Ministerului Transporturilor, fiind un bun public care putea fi supus distrugerii. Orban a precizat ca si soferul autoturismului Matiz a fost de acord ca masinile sa fie luate de la locul accidentului. Ministrul a spus ca acestea au fost duse intr-un service auto, dar ca nu s-a facut "nici o modificare" masinilor. El a mai spus ca autoturismele sunt la dispozitia politiei, pentru a fi expertizate. In ceea ce priveste placutele cu numerele de inmatriculare ale masinii pe care o conducea, Orban a sustinut ca placuta din fata a cazut in momentul accidentului, iar dupa aproximativ doua ore a constatat ca a disparut si cea din spate. Intr-un alt interviu, publicat de ziarul "Gardianul" in editia de joi, ministrul afirma ca inaintea accidentului a fost, impreuna cu familia, la petrecerea unui coleg al fiului sau, de unde a plecat cand a aflat ca ninge, gandindu-se la deszapezire. Orban precizeaza in interviu ca nu a baut, fapt ce poate fi confirmat de alte 15 persoane aflate la petrecerea respectiva. El a negat ca ar fi fugit de la locul accidentului si ca ar fi existat o victima. De asemenea, a spus ca a fost urmarit tot timpul si ca la masina sa s-a umblat dupa accident. Orban spune ca, in timpul cat a fost sa bea o cafea, i-a fost deschisa o portiera a masinii si i-a disparut un document de la partid. (D.E.I.)
Ministrul declara ca "este filat"
Ministrul Transporturilor, liberalul Ludovic Orban, a sustinut, joi seara, intr-o emisiune la Antena 3, ca este supus filajului "pentru a se culege informatii care sa foloseasca cuiva". Orban a declarat ca ii este "ascultat" telefonul "de dimineata pana seara". El a mai spus ca a vazut masini cu "acelasi numar de inmatriculare" despre care crede ca l-ar fila. (D.E.I.)
George Scutaru, deputat PNL "Un linsaj mediatic"
"Cazul Orban a depasit orice limita. Asistam de fapt la un linsaj mediatic, care are drept scop stirbirea imaginii lui Ludovic Orban, a Guvernului si a PNL. Sper ca ancheta procurorilor sa se termine cat mai repede pentru ca, daca toata cercetarea se va intinde ca durata, se poate banui faptul ca se intentioneaza doar mentinerea subiectului pe prima pagina a ziarelor. Poate ar fi de dorit ca daruirea profesionala a procurorilor sa se manifeste si in alte cazuri, cum ar fi bordurile lui Videanu sau gunoaiele lui Cezar Preda, pentru a se arata echidistanta institutiei. Fara a da verdicte, personal nu cred ca Orban e vinovat, asa cum incearca sa prezinte unii, fiind vorba de un accident, asa cum se intampla sute intr-o zi". (C.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.