Locul pe care si-l rezerva presedintele rus Vladimir Putin dupa alegerile prezidentiale de anul viitor continua sa ramana o necunoscuta, desi au fost lansate mai multe variante. Constitutia rusa nu-i permite sa candideze pentru un nou mandat. Public
Locul pe care si-l rezerva presedintele rus Vladimir Putin dupa alegerile prezidentiale de anul viitor continua sa ramana o necunoscuta, desi au fost lansate mai multe variante. Constitutia rusa nu-i permite sa candideze pentru un nou mandat. Publicatia financiara Vedomosti a relatat ieri ca Putin ar putea deveni presedinte al companiei de stat Gazprom dupa incheierea mandatului de sef al statului.

El ar urma sa-l inlocuiasca astfel pe discipolul sau, actualul presedinte al Gazprom, Dmitri Medvedev, pe care il sustine in cursa pentru presedintia rusa. Vedonosti citeaza doua surse din cadrul Gazprom si o sursa apropiata de Medvedev. Compania Gazprom si Kremlinul nu au comentat informatia. Monopolul rus a devenit un puternic instrument de presiune in relatiile cu Occidentul, in conditiile in care statele europene sunt dependente de gazul si petrolul rusesc. Medvedev a anuntat ca se va retrage din functia de presedinte al Gazprom daca va deveni presedinte. Putin a afirmat recent ca este dispus sa devina premier daca Medvedev ajunge la Kremlin. Totusi, unii analisti spun ca aranjamentul cu Medvedev este riscant si ca ar putea aparea un conflict.

T eoretic, postul de premier se bucura de mai putine prerogative decat cel de presedinte. „Expertii sunt prudenti: la inceput, Putin, ca premier si lider national, isi va pastra suprematia, dar apoi pozitia lui Medvedev s-ar putea consolida“, a comentat RBC daily. „In politica nu exista aliante eterne. Oamenii care ajung la putere se pot schimba“, a avertizat politologul Evgheni Volk de la Fundatia Heritage.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.