Nicaieri, in lume, Presedintele nu este o enciclopedie! El da directia in "zonele" politicii pe care le controleaza constitutional. In cazul nostru: politica externa si securitatea nationala! Restul este constructia tehnica realizata cu ajutorul echipelor de experti, functionari, ministri, consilieri, o intreaga "liota" de servitori ai interesului public, pe care ii platim din buzunar ca Presedintele nostru sa fie destept! Uite, de pilda! Trebuie sa stie Presedintele cand au inceput discutiile cu privire la Tratatul Constitutional al UE? Raspunsul banal este: NU! Dar daca Presedintele decide sa se refere la asta? Raspunsul este categoric: DA! Asadar, in comunicatul oficial din 23 noiembrie 2007 apare ca Basescu le-a spus studentilor urmatoarele: "Discutiile pentru elaborarea unui nou Tratat al Uniunii au inceput in octombrie 2003 si s-au concretizat in asa-numitul Tratat Constitutional. El a fost semnat la Roma la 29 octombrie 2004"!

Marturisesc, umil, ca am fost singurul din presa care a reactionat, in paginile JN din 1 decembrie 2007 (articolul "Lectii imaginare despre UE pentru prosti"), la aceasta crasa necunoastere a unor componente esentiale din istoria constructiei comunitare. Pe care, fie vorba intre noi, Basescu nu era nevoit sa o etaleze! Am facut precizarile de rigoare: "(...) Discutiile pentru Tratatul Constitutional nu au inceput in octombrie 2003! Au inceput inainte de negocierile pentru Tratatul de la Nisa, care se derulau prin 2000. S-au concretizat prin deciziile Consiliului European de la Laeken, in decembrie 2001, care au pus bazele unei Conventii Europene pentru elaborarea proiectului de Tratat Constitutional, sub coordonarea lui Val̩ry Giscard da۪Estaing".

Ce a urmat? Am fost surprins de o avalansa incredibila de tampenii, pe care Presedintele le-a "turnat" din perdeaua de sticla a televizorului intr-un memorabil interviu pe TVR 1 la 18 decembrie 2007. Un interviu moderat de un nou corifeu al "isonului" prezidential! In acel noian de aberatii patentate, perfect ignorate, de altfel, de presa din urmatoarele zile si nesanctionate de moderatorul "doct" in a-l aproba in tot ce spunea, Presedintele a strecurat o afirmatie care m-a amuzat "amar": "In 2001, cand s-a inceput discutia despre Tratatul Constitutional, se avea in vedere valul de extindere zece plus doi, urmatoarele douasprezece state (...)"! Pai, "discutia" nu incepuse in 2003? Care va sa zica, Presedintele aflase! Stiu, vor fi unii "baieti" si "fete" care imi vor zice de la obraz: "Ce sa spun, iote si la asta! In nebunia lui de a-l critica pe Basescu s-a apucat sa-i numere greselile de «ani»! Pai, Romania are probleme mult mai importante!".

Citeste si:

La 20 decembrie 2007, Parlamentul a adoptat o declaratie in care se face referire la "(...) prevederile Rezolutiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU (CSONU) care urmareau crearea bazelor unei guvernari autonome a provinciei Kosovo (...), in cadrul frontierelor Serbiei". Numai ca in rezolutia cu pricina nu exista sintagma "frontierele Serbiei", ci "integritatea teritoriala a Republicii Federale a Iugoslaviei"! Iar Iugoslavia nu mai exista! Sigur, prin trimitere la Conventia de la Viena cu privire la succesiunea statelor in respectarea tratatelor, Serbia este mostenitorul Iugoslaviei, in materie de frontiere externe, alaturi de Muntenegru. Dar "frontierele Serbiei" nu-s in textul CSONU!

Asadar, acest articol nu este despre greselile de "ani"! Ci despre securitatea Romaniei! By the way, va simtiti in siguranta?