Masa bogata de Craciun poate, in unele cazuri, sa aduca probleme de digestie si disconfort. Pe langa carnatii, caltabosii, sarmalele si cozonacul, nelipsite de pe masa fiecarui roman, n-ar trebui sa lipseasca, undeva prin frigider, iaurturile. Acest
Masa bogata de Craciun poate, in unele cazuri, sa aduca probleme de digestie si disconfort. Pe langa carnatii, caltabosii, sarmalele si cozonacul, nelipsite de pe masa fiecarui roman, n-ar trebui sa lipseasca, undeva prin frigider, iaurturile. Acest produs poate fi de un real folos in situatii de criza si poate fi considerat un adevarat "prieten" al omului. Prof. dr. Radu Voiosu (foto), seful Sectiei de Gastroenterologie a Spitalului Colentina si vicepresedintele Societatii Romane de Gastroenterologie ne-a dezvaluit cateva din "secretele" acestui produs.
Este adevarat ca iaurtul poate fi considerat atat aliment, cat si "medicament"?
La incepul anilor 1900, savantul rus Ilia Mecinikov a descoperit ca batranii din Bulgaria traiau mult mai mult decat alte grupuri de batrani, iar explicatia a gasit-o in iaurtul consumat de acestia. Mai exact, Mecinikov a izolat o bacterie, Lactobacillus bulgaricus, care alaturi de alte bacterii ajuta la mentinerea sanatatii. De aici a pornit conceptul de bacterii bune sau "probiotice". In intestinul uman sunt intre 300 si 400 de bacterii (unele probiotice) care in cazul in unui dezechilibru, pot afecta sanatatea si chiar pot ameninta viata omului. Despre bacteriile prietenoase, numite "probiotice", OMS spunea in 2002 ca sunt acele bacterii care ingerate in cantitate suficienta sunt benefice pentru sanatate. In Romania, cele mai raspandite alimente care contin probiotice sunt iaurturile, iar in strainatate exista si produse de panificatie imbogatite cu probiotice.
Este indicat sa consumam astfel de produse zilnic?
Pentru mentinerea sanatatii este bine sa consumam zilnic produse probiotice. Este greu de spus in ce cantitate si cat timp, dar ar trebui cat mai des si nu numai atunci cand este nevoie. In afara de iaurturile preparate in mod traditional, mai sunt produsele imbogatite care asigura o cantitate mult mai mare de bacterii "bune". O portie de iaurt imbogatit cu probiotice are o cantitate mare si definita de probiotice, in comparatie cu o portie de iaurt obisnuit fiind mult mai folositor.
Exista afectiuni care pot fi prevenite sau ameliorate cu probiotice?
Cercetarile aduc tot mai multe dovezi asupra efectului terapeutic pe care-l pot avea alimentele care contin probiotice in diferite afectiuni. De exemplu, poate fi imbunatatit tranzitul intestinal si pot fi evitate balonarile. Sunt boli in care s-a demonstrat eficienta probioticelor, cum ar fi diareea acuta care dureaza mai putin daca in timpul bolii pacientul primeste probiotice. S-a demonstrat ca alergiile cutanate, eczema atopica se vindeca mult mai usor cu ajutorul acestor bacterii. Diareea la antibiotice este mai usor tratata daca se consuma alimente cu probiotice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.