Dr. Marilena Nicolae a lucrat mai bine de 16 ani la Facultatea de Stomatologie din Oradea, iar in martie 2005 s-a pensionat, stabilindu-se in Bucuresti. Fusese sefa de lucrari, isi luase doctoratul in medicina cu nota zece, la specialitatea chirurgie
Dr. Marilena Nicolae a lucrat mai bine de 16 ani la Facultatea de Stomatologie din Oradea, iar in martie 2005 s-a pensionat, stabilindu-se in Bucuresti. Fusese sefa de lucrari, isi luase doctoratul in medicina cu nota zece, la specialitatea chirurgie, publicand mai multe articole si capitole in carti de specialitate. In luna iunie a aceluiasi an, a primit postul de stomatolog la Scoala generala nr. 192 din sectorul 1. La acea ora, cabinetul n-avea nici macar autorizatie de libera practica. Cu ajutorul conducerii scolii, dar si platind din propria pensie, dr. Nicolae a reusit sa amenajeze cabinetul. Un an mai tarziu, postul a fost scos la concurs, evenimentul fiind mentionat in revista "Viata Medicala". Fara grija, Nicolae s-a inscris la concurs, iar de aici au pornit toate necazurile ei.
Pregatirea superioara dauneaza grav dintilor
De concurs s-a ocupat Spitalul "Grigore Alexandrescu", aflat sub tutela Directiei Sanitare a Municipiului Bucuresti (DSMB). Femeia si-a intocmit dosarul, conform cerintelor din "Viata Medicala", iar dupa 30 de zile a fost convocata de directorul spitalului, dr. Coriolan Ulmeanu, care i-ar fi cerut sa renunte la concurs. In schimb, i-a oferit alt post la Liceul Apicol Baneasa. De la sine inteles ca o astfel de manevra nu putea avea in spate decat faptul ca postul de la scoala nr. 192 era dedicat altcuiva. Dr. Nicolae a refuzat, insistand sa participe la acel concurs si netinand cont de amenintarea directorului spitalului, care i-ar fi spus ca va regreta. In acest moment, interesant este un aspect de-a dreptul halucinant. Pe caracterizarea medicului coordonator Elvira Podaru (de la DSMB) facuta dr. Marilena Nicolae, o anume Maria Radu, sef Serviciu Resurse umane, si-a pus urmatoarea rezolutie: "Grad profesional superior celui publicat in Viata Medicala" (vezi facsimil). De parca daca stii mai multa stomatologie ar fi daunator sanatatii copiilor. Conform procedurilor, stomatologii sunt stimulati sa acumuleze de-a lungul carierei cat mai multe ore de EMC, adica de Educatie Medicala Continua. Care EMC inseamna minimum 200 de ore, intr-o perioada de cinci ani, prin diverse activitati specifice, cum sunt publicarea de articole de specialitate, capitole si carti, participarea la diverse manifestari stiintifice si altele. Orele-credit "se iau in calculul punctajului acordat pentru activitatea stiintifica, punctaj care se adauga la media finala, alaturi de punctajele obtinute la proba scrisa si la proba clinica" la concursuri, dupa cum a sustinut Prof. dr. Rodica Luca, vicepresedintele CMD Bucuresti, in chiar buletinul informativ "Tribuna" Avand naivitatea de a crede ca in Romania se respecta legile, dr. Nicolae nu si-a facut nici o grija in legatura cu concursul pe care avea sa-l sustina, in competitie cu alti doi candidati care aveau o pregatire mult inferioara. Datorita punctajului EMC al Marilenei Nicolae, care se ridica la 450 de ore, prin simpla prezenta la concurs putea obtine postul ravnit. In prima zi a concursului (25.09.2006), spitalul lui Ulmeanu i-a inaintat dr. Nicolae o nota, precum ca din partea CMD punctajul ar fi zero. Nicolae a crezut ca este vorba despre o gluma, a semnat si a intrat in exemen, fiind convinsa ca n-avea cum sa-si piarda postul in cabinetul pe care il amenajase.
Doua scoli de stomatologie intr-o singura Romanie
La proba scrisa, stupoare, doctorul in stiinte medicale a fost notat cu nota 6,75. Dr. Nicolae ne-a explicat ce s-a intamplat: "In stomatologia romaneasca functioneaza doua scoli. Cea germana si cea franceza. In Ardeal, pe modelul german, exprimarea diagnosticelor si a termenilor de specialitate este scurta si la obiect, pe o anumita terminologie. La Bucuresti, unde functioneaza modelul francez, totul este mai pretentios, mai sofisticat. Desigur, tratamentul este acelasi in ambele cazuri, dar rivalitatea dintre aceste zone ale tarii persista". La proba practica, candidatei i-a fost prezentat un film stomatologic. Aceasta a sustinut ca are de-a face cu o afectiune provenita dintr-o carie ori un traumatism. I s-a cerut sa fie mai precisa in raspuns, iar Nicolae a solicitat sa examineze pacientul. Examenul s-a incheiat in acel moment, fiindu-i acordata nota 8. Ceea ce a dus la o medie mai mica decat a unui misterios contracandidat, care nu si-a luat nici macar rezidentiatul in stomatologie. Femeia a notat pe fisa de concurs ca nu este de acord cu punctajul obtinut, ramanand sa depuna o contestatie. Demn de remarcat, sefa comisiei de examinare a fost tocmai prof. dr. Rodica Luca, vicepresedintele CMD Bucuresti, cea care scria atat de frumos in Buletinul colegiului despre orele-credit EMC.
Cercul vicios
Din discutia pe care am avut-o cu dr. Luca, am aflat ca problema este rezolvata definitiv. Serviciul de Resurse Umane din cadrul spitalului stabileste nota finala a candidatilor. Respectiv, dr. Maria Radu, cea care si-a dat cu parerea ca dr. Nicolae nu poate ocupa postul la respectiva scoala, pentru ca are pregatire superioara. Profesoara considera ca dr. Marilena Nicolae i-au fost acordate notele pe care le-a meritat. In urma contestatiei, comisia s-a intrunit din nou, ajungand la concluzia ca aprecierile initiale au fost obiective. Drept urmare, un medic primar, doctor in stomatologie si sef de lucrari n-a fost capabil, chipurile, sa ocupe un post de medic la o scoala generala. In schimb, altul recent scapat de pe bancile facultatii poate. Chiar inainte de a-si fi sustinut rezidentiatul. Daca este cineva in stare sa creada o asemenea enormitate, inseamna ca este mai naiv decat dr. Nicolae. Doctorita s-a adresat Tribunalului Bucuresti, pentru a-si gasi dreptatea, inainte de a veni la ZIUA, ca ultima speranta. Dupa cateva termene (la care nu s-a prezentat nimeni din conducerea Spitalului "Grigore Alexandrescu") si indelungate deliberari, Contenciosul Administrativ al acestei instante judecatoresti a ajuns la concluzia ca plangerea dr. Marilena Nicolae este inadmisibila. Motivarea n-a fost insa formulata din luna octombrie anul curent.
Dupa parerea noastra, inadmisibil este ce i s-a intamplat acestui doctor, dupa o cariera de-o viata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.