Avertismentele recente lansate de seful statului major rus Iuri Baluievski in privinta reactiei in lant „accidentale“ pe care ar putea-o declansa scutul antiracheta american au suscitat raspunsul vehement al aliatilor SUA, Cehia si Polon
Avertismentele recente lansate de seful statului major rus Iuri Baluievski in privinta reactiei in lant „accidentale“ pe care ar putea-o declansa scutul antiracheta american au suscitat raspunsul vehement al aliatilor SUA, Cehia si Polonia. Baluievski declarase ca un eventual tir de interceptare lansat de la elementele scutului antiracheta din Polonia ar putea declansa o „riposta“ accidentala din partea Rusiei: apararea antiracheta rusa ar putea confunda un asemenea tir cu o racheta balistica lansata impotriva Rusiei. „Nu este o poveste care sa ne sperie, ci un detaliu tehnic care ar putea afecta stabilitatea militara mondiala“, sustine generalul rus.

Acutizarea conflictului dintre cele doua mari puteri pare a reproduce scenariile apocaliptice puse in circulatie de filmele epocii Razboiului Rece, cum ar fi celebra satira a lui Stanley Kubrick, „Dr. Strangelove“ (foto). Conflictul a fost declansat de intentia SUA de a amplasa zece rachete de interceptare in Polonia si a unei baze radar in Cehia, pentru a contracara eventuale atacuri din partea unor state ca Iranul. Presedintele ru s Vladimir Putin a declarat in repetate randuri ca acest plan ar putea lansa o noua cursa a inarmarii si ar putea determina Moscova sa recurga la represalii. Schimbul de replici acide dintre SUA si Rusia a continuat pe tot parcursul anului 2007. La un moment dat, presedintele rus a facut chiar o paralela intre proiectul scutului american si criza rachetelor din Cuba (1962), unul din momentele cele mai fierbinti ale razboiului rece. In ciuda a numeroase intalniri, pozitiile celor doua mari puteri s-au dovedit ireconciliabile.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.