Radiohead, Arcade Fire si LCD Soundsystem nu prea lipsesc din topurile celor mai bune aparitii discografice din 2007. Trupa Arcade Fire, una dintre cele mai apreciate ale momentuluiFoto: Reuters Metacritic.com, un fel de instrument care masoara cit de bine a primit presa anglo-saxona discurile aparute in decursul unui an, a anuntat lista albumelor cu cele mai favorabile recenzii din 2007. Din mai toate clasamentele pe care le-au facut ziarele, revistele si site-urile specializate sint nelipsite citeva nume, cum ar fi Radiohead, The Arcade Fire, Burial, Battles sau Panda Bear.

Era si firesc ca albumul „In Rainbows" lansat de Radiohead in ultima parte a acestui an sa acapareze playlisturile si sa „contamineze" atitia ascultatori, nu numai datorita „trambulinei" de marketing inteligent prin care s-a lansat, ci si datorita continutului sau. Cele zece piese de pe varianta digitala a albumului, a caror atmosfera este mult mai pozitiva decit cea pe care o conturase albumul „Hail to the Thief", sint cit se poate de consistente, gindite pina in cele mai intime detalii.

Alta trupa prezenta masiv pe lista cu bile albe primite pentru discul lansat in 2007 este LCD Soundsystem. „Sound of Silver", lansat in primavara, este una dintre cele mai inspirate amestecuri indie-rock-electro sau, dupa cum spun cei de la „The Guardian", „un extraordinar dance-rock pentru adulti", care nu uita sa dea o tura si prin zona melancolica, pentru a insera apoi pasaje funk sau aproape tehno.

Lansat in martie, la fel ca „Sound of Silver", „The Neon Bible", cel de-al doilea disc al grupului canadian The Arcade Fire, are un sound acustic, la care se adauga mesajele inspirate, toate acestea facindu-i pe critici sa-l numeasca printre cele mai bune trupe indie din ultimii ani.

Tot la capitolul rock, dar de aceasta data in registrul experimental, presa i-a votat printre preferatii anului pe cei de la trupa Battles, care au debutat anul acesta cu albumul „Mirrored". Una dintre cele mai originale aparitii discografice din 2007, „Mirrored" aduce un sound aproape stiintific, precis, care pe unii i-a facut sa vada in Battles un „Philip K. Dick al muzicii rock", iar pe cautatorii de nod in papura de la Pitchfork sa vorbeasca despre acest disc in termeni superlativi.

O aparitie care a taiat respiratia consumatorilor de muzica pe ultima suta de metri a anului este cel de-al doilea album al artistului si producatorului londonez de dubstep Burial. „Untrue", asteptat cu entuziasm, nu si-a dezamagit publicul, ba mai mult, l-a luat prin surprindere cu felul in care fiecare scratch de vinil sau fiecare tonalitate, mai sumbra sau mai impersonal-metalica, a fost dozata cu precizie.

Cel de-al patrulea album solo al lui Panda Bear, unul dintre membrii grupului Animal Collective, figureaza si el in majoritatea clasamentelor facute de presa muzicala. „Person Pitch", lansat in primavara, are multe influente din muzica anilor ’60-’70, pasajele psihedelice, chiar daca adaptate la soundul electro, dindu-i un aer retro, familial.

Cum 2007 se pare ca a fost foarte productiv la capitolul muzica electronica, un alt nume care a atras atentia criticilor este artistul suedez The Field, in al carui disc de debut „From Here We Go Sublime" se joaca facind colaje de sunet: ia sample-uri de toate felurile, le pune cap la cap si reuseste sa compuna astfel piese foarte „eficiente".

Britanicii au facut treaba foarte buna in muzica ultimelor sezoane, lucru demonstrat si de The Good, the Bad and the Queen, care si-a lansat anul acesta albumul de debut cu acelasi nume. Proiectul, pus la cale de solistul grupului Blur, aduce multi muzicieni cu mina si stilul formate in cel mai pur singe britpop, care i-au delectat pe amatorii de sunet cu amprenta londoneza.

In ceea ce priveste rapul, nu are o prezenta prea consistenta in bilanturi, unul dintre putinele discuri din aceasta bransa fiind „Kala", al englezoaicei M.I.A., care, pe linga beat-ul specific rapului, adauga influente pop, reggae si electro.

Robert Plant, solistul de la Led Zeppelin, si Alison Krauss, care din 1985 cinta folk-rock-country, au scos impreuna un disc, „Raising Sand", pe care multi il enumera in lista cu albume de neratat in 2007.

Cel mai recent webcast Radiohead, pe www.cotidianul.ro/select