Tatal presupusei victime a accidentului in care a fost implicat ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a fost audiat ieri de procurorii Parchetului General, barbatul mentinandu-si declaratia din urma cu doua zile conform careia fiica sa a cazut pe
Tatal presupusei victime a accidentului in care a fost implicat ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a fost audiat ieri de procurorii Parchetului General, barbatul mentinandu-si declaratia din urma cu doua zile conform careia fiica sa a cazut pe gheata si nu are nici o legatura cu evenimentul rutier.
"Fiica mea mi-a spus ca a alunecat cu zece minute inainte de a face Ludovic Orban accident. Fata a spus ca s-a accidentat in urma cazaturii. Am declarat ca nu am nici o implicatie cu accidentul", a spus Gavril Todean (foto) la iesirea de la intalnirea cu anchetatorii. Todean a povestit ca fiica sa a suferit o contuzie usoara la mana in urma cazaturii pe gheata, declarand ca nu l-a intalnit niciodata pe Orban, pe care il stie numai de la televizor si a negat ca ar fi primit bani de la acesta. Gavril Todean a stat aproximativ patru ore la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, insa barbatul a declarat presei ca intalnirea cu procurorii a durat, efectiv, doar o ora si jumatate. Tot ieri au fost audiati de catre procurori trei martori ai accidentului, printre care si pe cel care a filmat cateva cadre de la locul producerii evenimentului rutier.
In urma cu doua zile, atat fata de 14 ani, presupusa victima, cat si tatal acesteia, au fost audiati si de politisti. "Nici din declaratiile tatalui, nici din declaratiile fiicei nu au rezultat elemente noi care sa demonstreze ca aceasta ar fi fost o victima a accidentului provocat de ministrul Orban. Cei doi au sustinut ca ranile fetei au fost cauzate de o cadere pe gheata", a precizat purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan.
Identificata de politistul de proximitate
Simona Todean, in varsta de 14 ani, a fost identificata marti seara, cu ajutorul politistului de proximitate din zona in care locuieste. Fata apare inregistrata pe 16 decembrie, in ziua accidentului, la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" din Capitala, cu un traumatism cranio-cerebral minor si traumatism la brat. Adolescenta a fost dusa de mama sa la spital duminica, la ora 15:59, cu o ambulanta nemedicalizata, la Camera de garda fata fiind inregistrata cu diagnosticul traumatism de cot, produs prin cadere accidentala, a declarat managerul unitatii medicale, Coriolan Ulmeanu, care a adaugat ca nimeni nu a spus nimic despre vreun accident rutier. Fetita a ramas in spital aproximativ 20 de minute, timp in care au fost realizate cinci radiografii si a fost investigata de mai multi specialisti. In urma acestora, s-a constatat ca starea ei nu este grava si nu necesita internare. Ulmeanu a precizat ca, in seara de 18 decembrie, la spital a venit un politist care a verificat documentele medicale referitoare la adolescenta.
Politistii "superficiali" ar putea fi dati afara
Cei doi politisti din echipajul care s-a deplasat la locul unde a avut loc accidentul in care a fost implicat ministrul sunt cercetati prealabil, iar agentul de la Dispeceratul Politiei Capitalei a fost sanctionat administrativ, din dispozitia ministrului Internelor, Cristian David.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) remis ieri, in urma investigatiilor efectuate de catre Corpul de Control la Brigada de Politie Rutiera si Politia Capitalei, verificari ce au avut ca obiect modul de inregistrare, dirijare si interventie a apelului de urgenta 112 din data de 16 decembrie care privea accidentul produs pe soseaua Cotroceni nr. 15-17, sector 6, cat si respectarea metodologiei de inregistrare si raportare a evenimentului, ministrul Cristian David a dispus declansarea cercetarii prealabile in cazul celor doi politisti ce au facut parte din echipajul care s-a deplasat la locul unde a fost semnalat accidentul. Pentru acestia, in urma cercetarii se vor propune masuri sanctionatorii inclusiv de eliberare din functii.
Totodata, ministrul a dispus reducerea drepturilor salariale cu 20%, pe o perioada de trei luni, in cazul agentului de politie din cadrul Dispeceratului Politiei Capitalei, pentru conduita neprofesionista. Echipa de control a audiat toti politistii implicati in derularea activitatilor referitoare la evenimentul rutier si a procedat la verificarea documentelor intocmite de catre politisti. Cercetarile derulate au vizat probele existente pana la acest moment.
Din punct de vedere al obiectului investigatiei, aceasta a lamurit aspectele legate de gestionarea apelului de urgenta 112, conturand lipsa de profesionalism si superficialitate evidenta in modul de interventie si raportare a evenimentului. Concluziile preliminare ale raportului Corpului de control al MIRA in acest caz au indicat faptul ca procedura in cazul apelurilor la 112 a fost respectata, dar vina pentru intarzierea anchetei apartine politistilor trimisi pe teren, care nu au observat accidentul. Transcrierea inregistrarii unor convorbiri de la Serviciul 112, apelat de un martor al accidentului a fost difuzata in presa.
Seful Brigazii de Politie Rutiera, comisarul-sef Marian Motoc, a fost si el audiat de echipa Corpului de Control a MIRA. Seful Politiei Capitalei, Marian Tutilescu, a declarat ieri ca l-a sunat luni pe Motoc, pentru a-l contacta pe ministrul Ludovic Orban, dupa ce jurnalistii "au inceput sa faca presiuni" referitor la faptul ca demnitarul ar fi provocat un accident.
Potrivit Mediafax, chestorul principal de politie Marian Tutilescu a explicat ca, initial, i-a cerut lui Motoc sa verifice in bazele de date, daca exista un accident provocat de ministrul Transporturilor. Seful Brigazii de Politie Rutiera a raportat ca nu a fost inregistrat un asemenea eveniment, motiv pentru care i-a cerut sa-l contacteze pe Orban ca sa lamureasca situatia. "Din cate am inteles, Motoc l-a sunat pe Orban, dar ministrul nu i-a putut raspunde. Intr-un final, a raspuns un consilier al acestuia care a afirmat ca ministrul Orban este la medic si efectueaza analize medicale. La scurt timp, a reusit sa vorbeasca si cu Orban, care i-a spus ca va veni la sediul Brigazii Rutiere ca sa clarifice situatia", a explicat seful Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.
Orban: "Nu a existat nici o victima"
Ludovic Orban a declarat, potrivit unor cotidiane centrale, ca nu a existat nici o victima in acest caz. Ministrul Transporturilor a precizat ca dupa producerea accidentului, a asteptat politia trei ore si nu a venit si ca "Politia se apara pentru ca nu este normal sa se faca un apel la 112 la care sa nu raspunda". Intrebat cine a sunat la 112, ministrul a spus ca nu stie, dar ca la locul accidentului erau trei persoane, carora le-a spus sa sune. "Am stat afara, m-am dus, am baut o cafea, dupa care am revenit afara. Am stat acolo, in zona aia. Nu se poate sa fi venit cand eram la cafea. Daca venea politia, eram imediat anuntat", a precizat Orban, care a completat ca a plecat de la locul accidentului cu o masina de la minister si s-a dus pe autostrada A1, dupa ce a facut cateva drumuri in Bucuresti. Ministrul a tinut sa afirme ca inainte de producerea accidentului a fost, impreuna cu familia, la petrecerea unui coleg al fiului sau, unde nu a consumat nici un fel de bautura alcoolica, fapt ce poate fi confirmat de alte 15 persoane.
"La masina mea s-a umblat dupa accident"
Intr-un interviu publicat ieri de cotidianul Gardianul, Ludovic Orban a facut cateva dezvaluiri referitoare la producerea accidentului si la ce s-a intamplat dupa evenimentul rutier. "La masina mea s-a umblat dupa accident, in mod evident! In intervalul in care, ramas la fata locului, am fost sa beau o cafea! Am observat ca mi-a fost deschisa o portiera si mi-a disparut din masina un document foarte important!", a sustinut ministrul Transporturilor. Intrebat daca este vorba de un document din minister sau despre unul de partid, Orban a spus: "Da! Un document de partid. PNL!". Totodata, referindu-se la caseta inregistrata de un martor, dupa accident, si difuzata in urma cu doua zile de Realitatea TV, ministrul Orban a spus ca este de parere ca a fost urmarit si filmat cu camera, folosindu-se "zoomul". Totusi, Orban a precizat ca acest fapt nu-l supara, pentru ca inregistrarea video dovedeste ca nu a fugit de la locul accidentului, ci, dimpotriva, a ramas acolo mai mult timp. De asemenea, inregistrarea nu surprinde nici o posibila victima sau pe cineva cazut in imediata apropiere a locului faptei, a completat ministrul.
Tensiune in familia Todea
Familia presupusei victime a accidentului in care a fost implicat ministrul Transporturilor a chemat ieri politia si salvarea la imobilul din Cotroceni. Medicul de pe Ambulanta a spus ca salvarea a fost chemata la o batrana, Teodora Todea, de 60 de ani, care ar fi suferit un atac de panica. Pe de alta parte, mama Simonei Todea a lovit una din camerele de filmat ale jurnalistilor aflati in fata imobilului, refuzand sa discute cu presa. La fata locului a sosit si un echipaj al Sectiei 20 de Politiei, oamenii legii nedorind insa sa precizeze motivul pentru care au fost chemati.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.