Romania a primit in acest an de la Uniunea Europeana fonduri in valoare totala de 1,6 miliarde de euro si a contribuit la bugetul comunitar cu 1,1 miliarde de euro, iar anul viitor soldul net pozitiv va fi mai mare, a declarat ieri intr-o conferinta de presa Alice Bitu, secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor. Aceasta sustine ca obiectivul Romaniei este mentinerea unui sold net pozitiv in relatia cu UE, iar in 2008 acesta va fi cu siguranta mai mare decat in 2007. In acelasi timp a precizat si ca evolutia soldului va fi influentata, in acest an, de sumele obtinute din fondurile de preaderare si structurale.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, sustine ca obiectivele propuse pentru anul 2007 au fost atinse. Prin Acordurile de Finantare pentru Programele Phare 2006, Romaniei i-au fost alocate fonduri Phare in valoare de 35,9 milioane de euro, iar prin programul de sprijin comunitar in domeniul securitatii nucleare au fost alocate fonduri Phare de 7,68 milioane de euro.
In urma negocierilor cu CE a fost aprobata o alocare financiara nerambursabila de 46,5 milioane de euro pentru Facilitatea de Tranzitie 2007, care constituie ultimul instrument de finantare de tip "preaderare" in sprijinul Romaniei. In cadrul proiectelor ISPA, valoarea totala a fondurilor solicitate Comisiei Europene a fost de 216 milioane de euro si au fost semnate 53 de contracte, dintre care: 39 in sectorul de mediu (in valoare de 317 milioane de euro) si 14 in sectorul transporturilor (in valoare de 216 milioane de euro).
Anul 2008 reprezinta noi prioritati si proiecte de mare amploare pentru ministrul Economiei si Finantelor, care intentioneaza sa modernizeze si sa privatizeze sistemul energetic si sa atraga cat mai multi investitori straini in Romania. In opinia ministrului, bugetul pe 2008 respecta imbunatatirea si asigurarea de investitii publice.MEF supravegheaza si in 2008 fondurile europeneMinisterul Economiei si Finantelor va continua sa supervizeze si in 2008 gestionarea fondurilor publice interne si din surse europene, trecerea controlului financiar preventiv de la minister in raspunderea manageriala urmand sa se faca treptat, pentru eliminarea riscurilor.
Atingerea acestui nivel va fi evaluata de misiuni de audit dispuse de ministrul Economiei si Finantelor, potrivit unei Ordonante de Urgenta aprobate in sedinta de miercuri a Guvernului. Actul normativ modifica Ordonanta Guvernului 119/1999, privind controlul intern si controlul financiar preventiv.
"Modificarea a fost necesara avand in vedere ca reglementarea aflata in vigoare ar fi condus la incetarea, incepand cu 1 ianuarie 2008, a exercitarii controlului preventiv de catre Ministerul Economiei si Finantelor", se arata in comunicatul Executivului.
Potrivit aceluiasi comunicat, integrarea noilor principii de buna practica in reforma managementului public, in general, si a celui financiar, in special, este un proces de durata, care nu poate fi realizat intr-un termen scurt, chiar si in tari cu o administratie consolidata. Ε’ari membre ale Uniunii Europene care au inceput reformele manageriale la mijlocul anilor '90 le continua si la ora actuala.