Piata pensiilor private obligatorii a ajuns la jumatatea lunii decembrie la o valoare de 9.288.551 lei si exista posibilitatea ca aceasta sa depaseasca pragul de 10 milioane lei la finele acestui an, daca se va inregistra o crestere saptamanala de 4%
Piata pensiilor private obligatorii a ajuns la jumatatea lunii decembrie la o valoare de 9.288.551 lei si exista posibilitatea ca aceasta sa depaseasca pragul de 10 milioane lei la finele acestui an, daca se va inregistra o crestere saptamanala de 4% a activelor nete in ultima jumatate a lunii. In saptamana 7-14 decembrie, valoarea activelor nete ale fondurilor pilonului III a urcat cu 6,66%, de la un nivel de 8,7 milioane lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Se estimeaza ca, in ultimele doua saptamani ale anului, ritmul de crestere al pilonului III se va incetini avand in vedere faptul ca romanii vor fi preocupati cu petrecerea sarbatorilor de iarna. In ceea ce priveste numarul de aderenti la unul dintre cele sapte fonduri de pensii facultative, acesta a urcat in a doua saptamana din decembrie cu 7 puncte procentuale, pana la 48.189 de participanti.
In fruntea clasamentului, dupa numarul de participanti, se mentine fondul AZT Moderato cu un numar de 12.432 aderenti, urmat de BCR Prudent, care a realizat un avans semnificativ in ultima saptamana din noiembrie. Fondul Pensia Mea a atras pana la jumatatea lunii decembrie 10.702 de participanti, ING Clasic - 6.834, AZT Vivace - 6.541 si ING Optim - 3.444 de participanti. Fondul OTP Strateg, care si-a inceput ultimul activitatea, numara 200 de aderenti.BCR Prudent, lider dupa valoarea activului netBCR Asigurari de Viata ramane lider pe piata prin valoarea activelor nete ale fondului BCR Prudent care a ajuns la 14 decembrie la 3,58 milioane de lei, potrivit CSSPP. Fondul a trecut in fruntea clasamentului in ultima saptamana a lui noiembrie, cand a inregistrat un salt de 5818,68 procente. Locul secund este ocupat de AZT Moderato, cu un activ net de 2,19 milioane lei.
Fondul ING Clasic administrat de compania ING Asigurari de Viata si-a majorat valoarea activului net in saptamana 7-14 decembrie cu aproape 12%, pana la un nivel de 1,45 milioane lei. Celalalt fond de pe pilonul III administrat de ING Asigurari de Viata, ING Optim, a inregistrat cel mai mare avans al activului net, de 18,07%, la 589,645 mii. Activul net al fondurilor AZT Vivace si Pensia Mea a urcat in saptamana 7-14 decembrie pana la un nivel de 837,16 mii lei, respectiv 600.879 lei. Fondul OTP Strateg a inregistrat un activ net in urcare cu 3 procente, pana la 21.122 lei. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a mai avizat ca administrator de fonduri de pensii facultative si societatea SAI Raiffeisen Asset Management, insa aceasta nu si-a inceput pana la finele lui noiembrie activitatea.Pilonul III, umbrit de pensiile private obligatoriiInitial, se estimase o evolutie semnificativa pe piata pensiilor facultative, insa performanta oarecum slaba isi gaseste explicatia in debutul campaniei de vanzare a pensiilor private obligatorii, in luna septembrie, motiv pentru care toti administratorii si-au concentrat intreaga atentie asupra acestora, neglijand atragerea de clienti pentru pensiile facultative.
Insa, se asteapta ca piata pensiilor facultative sa revina in prim-plan in primul trimestru din 2008, dupa finalul campaniei initiale de aderare la pensiile obligatorii. In plus, marile companii vor avea in bugetele pe anul viitor prevazute sume pentru a contribui la pensiile facultative in beneficiul angajatilor, ca parte a pachetului salarial.
Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 ani si sase luni. Contributia la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut si este deductibila in limita a 200 euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit. Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative au inceput sa fie colectate in mai 2007.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.