Bugetul de stat pe 2008 a fost adoptat de Parlament. Guvernul a primit sprijinul PSD in schimbul unor suplimente pentru baronii locali.

Bugetul de stat pe anul 2008 a fost adoptat ieri cu 249 de voturi pentru si 93 contra. Impotriva au votat doar senatorii si deputatii PD-L. Guvernul a trecut bugetul dupa negocieri intense cu liderii PSD. Discutiile s-au purtat pe doua paliere: la nivel de presedinti de partide, intre Calin Popescu Tariceanu si Mircea Geoana; dar si intre diferiti lideri judeteni ai PSD, cum ar fi Marian Oprisan (Vrancea) sau Eugen Nicolicea (Mehedinti), si Bogdan Olteanu. In urma acestor negocieri, PSD a obtinut o serie de suplimentari de la rezerva de stat pe 2007, pentru localitati conduse de primari PSD, sau direct prin bugetul de anul viitor.

De altfel, ieri, dupa votarea bugetului, Marian Oprisan a fost la Parlament pentru a-si felicita deputatii si, ostentativ, i-a intors spatele sefului sau de partid, Mircea Geoana, care la negocierile la nivel inalt nu a pus pe masa si solicitarile liderului PSD din Vrancea. Dupa vot, fruntasii PD-L acuzau negocierile dintre PNL si PSD. Mai multi parlamentari social democrati le-au replicat, spunind ca „politica inseamna in primul rind negociere".

Din cele peste 1.000 de amendamente (700 ale PSD) au fost acceptate 112, iar 994 au fost respinse. Printre cele acceptate sint si cele care se refera la cresterea salariilor profesorilor si a fondurilor pentru burse. De asemenea, programul „cornul si laptele" a fost extins pina la clasa a opta, in prezent beneficiari erau doar elevii din clasele I-IV. O alta „revendicare" sociala cistigata de PSD se refera la majorarea numarului de locuri subventionate pentru tratamentul balnear.

Si Guvernul a reusit sa-si treaca pe raboj o promisiune electorala, si anume alocarea de 6% din PIB pentru Educatie, procent-record pentru perioada postrevolutionara, iar PRM se poate lauda cu o suplimentare de 450 de milioane de lei la agricultura. Cu toate ca au trecut numeroase prevederi de stinga, liderii centralelor sindicale au anuntat ca vor cere presedintelui Basescu sa retrimita Legea bugetului la Parlament. Sindicatele acuza PSD ca nu si-a respectat promisiunea facuta in cadrul intelegerilor bilaterale.

Unanimitate la asigurari sociale Bugetul asigurarilor sociale a trecut fara voturi contra, iar singura modificare notabila acceptata se refera la majorarea comisionului acordat Postei Romane pentru plata pensiilor. Premierul Tariceanu a criticat dur pozitia PD-L, care, in comisii, s-a opus reducerii de 6% a contributiilor asigurarilor sociale, spunind, printre altele, ca, „daca PD, sau cum se numeste acum acest partid, ar fi fost la guvernare, ar fi votat altfel".