Povestea albumului NINGE IAR incepe in 1992, cand - sustinut financiar de un foarte bun prieten, Paul Pinhas Shalit - Alexandru Andries a inregistrat si a produs intr-un tiraj de 500 de exemplare un single si vinyl pe 45 de tu



Povestea albumului NINGE IAR incepe in 1992, cand - sustinut financiar de un foarte bun prieten, Paul Pinhas Shalit - Alexandru Andries a inregistrat si a produs intr-un tiraj de 500 de exemplare un single si vinyl pe 45 de turatii si cu doua cantece de iarna compuse de el: DECEMBRIE si VIS CU INGERI. "In ideea de a face un cadou special prietenilor nostri si a celor din media... evident, in doi timpi si trei miscari discurile s-au evaporat."


DESPRE CÃ…NTECE. Al doilea capitol a fost scris in 1995 - alte cinci cantece de iarna, de asemenea, semnate de Andries, dar de data aceasta inregistrate si produse in acelasi tiraj de 500 de exemplare, tot pentru bunii sai prieteni si pentru media, in format CD, "cu ajutorul prietenului si fostului meu coleg de liceu Adrian Sarbu. Aceeasi soarta, s-au dus CD-urile imediat...".

"In 1996, cand am colaborat cu ZONE RECORDS pentru editarea albumului ACASa, mi-a venit ideea de a pune la dispozitia publicului si cantecelele mele «de iarna» - mai ales pentru ca se tot adunau noi si noi idei - si de a face o dubla lansare - ceea ce pentru Romania, la vremea respectiva, a fost o premiera absoluta... Domnul Dorian Ciubuc a marsat pe loc la idee si asa a aparut ALBUMUL ALB, pe care alaturi de cele sapte cantece deja inregistrate au mai aparut inca sase noi. La mai bine de zece ani de la «capitolul trei», am intrat in studio, in ideea de a reorchestra si reinregistra cantecele care nu erau la standardul tehnic pe care mi l-as fi dorit - au beneficiat de acest «tratament» toate cele sase cantece produse in 1996 si am mai imprimat in plus inca patru cantece, nou-noute."

Astfel a aparut lista de cantece a albumului NINGE IAR - asezate chiar in ordine cronologica: primele doua cantece sunt cele imprimate in 1992, urmatoarele cinci sunt cele din 1995, restul fiind imprimat anul acesta (una dintre piese a fost compusa chiar in timpul inregistrarilor).

"Tot felul de lucruri ar fi de povestit daca e sa vorbim despre fiecare cantec, dar eu am sa ma opresc doar la cateva dintre ele, sa nu va plictisesc prea tare..."


"VIS CU INGERI este unul dintre preferatele mele, in ciuda anilor care au trecut din 1992 - poate si fiindca este scris din perspectiva unui personaj care se trezeste in casa cu niste ingeri si se poarta cu ei exact ca si cum ar fi fiinte reale - pur si simplu. Mama mea, cand l-a auzit, a zis «clar nu te-am crescut cum trebuie, esti exagerat de obraznic»... dar radea cu gura pana la urechi, si ochii ei luminosi spuneau cu totul altceva!!!"

"Un alt cantec la care tin este ANOTIMP FRIGUROS, in care perioada Sarbatorilor e descrisa ca «vreme de tuica, vreme de carnati». La imprimari am reluat de cateva ori vocea, din cauza rasului aproape homeric al domnului THEODOR «FREDDY» NEGRESCU - si acum, cand l-am auzit in studio, in timpul masterizarii, am zambit cu drag la aceasta amintire frumoasa...


A FOST EXTRAORDINAR! As mai povesti un pic despre GLOB DE-ARGINT - un cantec scris din perspectiva unui glob care asteapta un an intreg ca sa iasa la lumina, din cutie, si sa fie agatat in brad, despre DE DEPARTE VIN - cantecul favorit al lui Vali Sterian, care zambea plin de incantare de cate ori il asculta si auzea «asta-i meseria mea: sa apar o data-n an, sa dispar asa» si, evident, despre Mos Craciun si despre LA PANDa - ce spune un copil care face toate pregatirile posibile ca sa-l «prinda» pe Mos Craciun cand vine, si despre CAND NINGE AFARÅ - un cantec usor «retro», care vorbeste despre Sarbatori ca despre o perioada in care «pana si oamenii mari sunt buni».

Si sa va povestesc acum ce s-a intamplat cu cantecelul scris chiar in timpul imprimarilor: l-am adus la studio pe o foaie de hartie mototolita si i-am spus domnului PANFILOV «na, daca nu-i bun, nu-l tragem»... el mi-a raspuns «hai sa-l tragem, si vedem noi dupa aia daca e bun sau nu»... asa am si facut, si cand a fost gata, domnul PANFILOV mi-a zis «pai, asta-i cel mai bun cantec de pe tot albumul, cu asta trebuie sa se termine, e extraordinar!!!».

Eu n-am cum sa-mi dau seama daca e chiar asa, mai ales ca le iubesc pe toate - asa ca... va las pe voi sa va dati cu parerea.


Ce mai vreau sa fac e sa multumesc artistilor care m-au ajutat la inregistrari - George Baicea, Marius Batu, Alin Constantiu, Vali Sterian, Victor Panfilov, Edi Petrosel si Iulian Vrabete, Eugen Tegu, Tudy Zaharescu si Maria Ioana Mintulescu si Maria Salomia - sa multumesc domnului Victor Panfilov pentru inregistrari, mixaje si mastering, domnului Bogdan Iacob pentru DTP si PrePress, celor de la A&A Records pentru sprijinul constant si, iata, inca un pic si se fac zece ani de cand colaboram - si prietenilor Paul Pinhas Shalit, Adrian Sarbu si Dorian Ciubuc pentru ajutorul prietenesc dat de-a lungul anilor si in mod special prietenilor Neguta si Marius Tuca pentru ideea de a va oferi, in prag de Craciun, acest album ca un cadou luminos din partea Jurnalului National si a mea: Sarbatori fericite si La multi ani!, cu drag, din tot sufletul!!!".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.