Recenta demitere a directorului Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), Eugen Ghiurea, si a adjunctului acestuia, Lucia Topor, a scos la iveala mai multe nereguli si la Oficiul Registrului (ORC) Arges, condus inca de directorul Tatiana Dicu (foto), cercetat penal pentru fals si uz de fals, datorita implicarii sale in jefuirea patrimoniului celui mai mare complex hotelier din judet, SC Turism Muntenia SA.
Dupa inlocuirea conducerii ONRC, Tudor Chiuariu a dispus ca inspectorii sai din corpul de control al MJ sa instrumenteze sesizarile si plangerile mai multor firme din Arges, care acuzau ca au fost deposedate, prin fals, de actiuni de Oficiul Registrul Comertului Arges. Una dintre aceste plangeri priveste jefuirea patrimoniului complexului hotelier SC Turism Muntenia SA de catre o grupare condusa de baronul local Nicolae Ivanescu. Astfel, in sesizarea nr.115.729/10 noiembrie 2007, inregistrata la cabinetul ex-ministrului Chiuariu, se solicita "un control al activitatii ORC Arges si a abuzurilor comise de directoarea Tatiana Dicu", aceasta din urma fiind acuzata ca ža eliberat in numele ORC Arges, certificatul constator nr.25.511/2007 in care a inclus cu buna stinta informatii eronate despre structura actionariatului de la SC Turism Muntenia SA si despre conducerea acesteia pentru ca Nicolae Ivanescu, Constantin Popescu, Ion Valcu si Craciun Doru sa se foloseasca de aceste acte false in instante si in AGA". Denuntatorii mai precizau ca žactionarii minoritari de la Muntenia SA, Nicolae Ivanescu, Constantin Popescu, Doru Craciun si Ion Valcu doresc cu orice pret sa obtina actiuni nemeritate, care apartin actionarlor legitimi, circa 150, si chiar sa administreze societatea prin frauda si delapidare cu ajutorul directoarei Tatiana Dicui.
Situatie identica
Acesta nu este singurul caz in care baronul Ivanescu este acuzat ca incearca sa preia prin fals, cu ajutorul ORC Arges, conducerea unei societati. O astfel de situatie poate a fost sesizata de un grup de investitori spanioli care au cumparat, cu peste sase milioane de euro, 60% din actiunile Silva Grup. Acestia au denuntat la Ministerul Justitiei faptul ca Nicolae Ivanescu a reusit, cu ajutorul directorului ORC Arges, sa falsifice structura actionariatului. Astfel, din actionari majoritari cu 60 % din capitalul social al firmei, investitorii spanioli s-au trezit minoritari in luarea deciziilor in cadrul AGA. Majoritar a fost facut tocmai Nicolae Ivanescu, care i-a alungat pe investitorii spanioli, a blocat activitatea angajatilor si a confiscat toata documentatia firmei. "In situatia SC Turism Muntenia SA se afla si societatea Silva Grup. Astfel, Nicolae Ivanescu este prietenul si sponsorul directoarei Tatiana Dicu, devenita recent proprietar al unei vile centrale in Pitesti, pe str.Rovine, evaluata la peste 500.000 euro. Nicolae Ivanescu a cesionat 60 % din societatea sa Silva Grup catre un grup de investitori spanioli, in schimbul sumei de sase milioane de euro. A doua zi dupa acest eveniment, Nicolae Ivanescu, ajutat din nou de Tatiana Dicu, a respins o hotarare AGA prin care el era inlocuit din functia de administrator unic. Astfel, a intrat in birouri si i-a evacuat pe noii actionari majoritari. Tot scandalul a avut loc la sediul societatii, Ivanescu actionand prin agenti proprii de paza si ordine", se arata intr-o sesizare ajunsa la Ministerul Justitiei. In aceeasi plangere se precizeaza ca spaniolii au cerut ajutorul Ambasadei Spaniei ždar s-au adresat si Justitiei, existand nu mai putin de cinci procese pe rolul Tribunalului Comercial, promovate de acesti investitori straini din cauza inregistrarilor false, efectuate la ORC de directoarea Tatiana Dicu, in detrimentul adevaratilor proprietari ai actiunilor de la Silva Grup, Alcantara Lopez, Sela Miguel, Roman Corzo, Enrique Mariano si Morales Nogueras Rafael". De altfel, Morales Rafael s-a adresat direct chiar fostului ministru Tudor Chiuariu, la sfarsitul lunii octombrie, cu o plangere administrativa in care a denuntat sarabanda de ilegalitati comise de tandemul Tatiana Dicu-Nicolae Ivanescu, formuland la adresa acestora acauzatii extrem de grave. A fost descris chiar si conflictul violent cauzat de agresiunile comise de agentii baronului Ivanescu, care in baza acelor acte false eliberate de ORC Arges si-au permis sa-i scoata in strada pe investitorii straini. Spaniolii au aratat politistilor documentele care atestau ca ei sunt adevaratii actionari majoritari, ca reprezentanti ai firmei Gea Prasa International SRL, care a cumparat 60% din societatea lui Ivanescu, dupa ce i-au platit suma de sase milioane de euro, insa fara a avea succes.
Falsurile comise in favoarea lui Ivanescu au degenerat intr-o confruntare violenta intre oamenii baronului si angajatii firmei spaniole. Acestia din urma si-au dat seama ca Nicolae Ivanescu voia sa intre in forta in birourile firmei Silva Grup, pentru a pune mana pe actele originale ale noii structuri de actionariat majoritar. žLa sediul nostru se gaseau in acel moment documente relevante, deosebit de importante, de natura a-i incrimina in mod direct pe Nicolae Ivanescu, pe Loredana Boeru si pe alte persoane din Ministerul Finantelor si ale ONRC, ca fiind autori ai unor fapte de natura penala. Domnul Ivanescu, prin apropiatii sai, face tot ce-i sta in putinta ca sa-si mentina pozitia de fost administrator la Silva Grup, functie care sa-i permita continuarea faptelor abuzive si nelegale", se mai precizeaza in documentul inaintat la Ministerul Justitiei si la Ambasada Spaniei din Bucuresti.
Dicu da vina pe judecatori
Contactata telefonic de ZIUA, directoarea Tatiana Dicu nu si-a recunoscut nici un fel de culpa in activitatea sa, pasand judecatorilor delegati ai ORC responsabilitatea eliberarii inscrisurilor din dosarul fraudarii patrimoniului SC Turism Muntenia SA. Referitor la scandalul declansat de Ivanescu la societatea cumparata legal de investitorii spanioli, directoarea Dicu a refuzat sa dea vreo declaratie. Aceasta continua sa doarma linistita, deoarece Parchetul Pitesti tergiverseaza din mai 2007 cercetarile penale in dosarul cu falsurile care ii sunt imputate de adevaratii actionari ai SC Turism Muntenia SA. Mai mult, Ministerul Justitiei, ramas fara ministru, nu are deocamdata timp sa se ocupe de controlul pe care l-a dispus la ORC Arges, Tudor Chiauriu, odata cu demiterea conducerii ONRC.