In ultima sedinta din acest an, Executivul a dat bani pagubitilor de la CEC, agricultorilor, a suplimentat bugetul asigurarilor sociale si al somajului si a decis finantarea a 21 de centre de asistenta sociala.De sfirsit de an, premierul a facutcadouri bugetare substantiale Prin mai multe acte normative, Executivul a alocat, in ultima sa sedinta din acest an, peste 3,84 miliarde de lei (circa 1,1 miliarde de euro, la un curs de 3,5 lei/euro). Cea mai mare suma - 1,907 miliarde - a fost alocata, prin ordonanta de urgenta, in vederea stimularii gradului de absorbtie a fondurilor alocate pentru agricultura in cadrul schemelor de plati directe. Banii vor ajunge la Ministerul Agriculturii, suma provenind din veniturile obtinute din privatizarile care vor fi inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului, fara dobinda, pe o perioada de doi ani de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta. Un alt act normativ adoptat de Executiv prevede ca sint majorate veniturile si excedentul bugetului asigurarilor sociale de stat cu un miliard de lei. La fel, vor creste si veniturile, si excedentul bugetului asigurarilor pentru somaj cu 100 de milioane de lei. Totodata, actul normativ stabileste diminuarea veniturilor bugetului de stat cu 1,1 miliarde de lei la Taxa pe Valoarea Adaugata si majorarea deficitului bugetului de stat cu aceeasi suma. O alta suma importanta a fost alocata de Guvern pentru despagubirea deponentilor care au facut depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni in vederea achizitionarii de autoturisme, indiferent de marca acestora. Valoarea totala a despagubirilor insumeaza 759,7 milioane de lei. Suma este asigurata de Ministerul Economiei si Finantelor prin emisiunea de titluri de stat de valoare nominala totala egala cu valoarea totala a despagubirii. Titlurile de stat se emit in doua transe, pe numele CEC, si au scadenta la un an de la data emisiunii. Titlurile de stat emise in prima transa au ca data de emisiune 21 decembrie 2007, iar cele emise in a doua transa au ca data de emisiune 21 ianuarie 2008. Valoarea nominala totala a primei transe a emisiunii este de 405,081 milioane lei noi - corespunzatoare unui numar de 19.917 deponenti -, iar valoarea celei de-a doua transe este de 354,7 milioane de lei - corespunzatoare unui numar de 17.545 deponenti.

Guvernul s-a gindit si la agricultori. Executivul a alocat, printr-un act normativ adoptat in aceeasi sedinta, si sume pentru producatorii de sfecla de zahar si orez, care vor beneficia de un sprijin de 30, respectiv 500 lei/tona. Acest sprijin se acorda in suma totala de 17 milioane lei pentru orez si de 21,84 milioane lei pentru sfecla de zahar. In plus, pentru finantarea unor cheltuieli pentru constructia, reparatia si amenajarea a 21 de unitati de asistenta sociala din judetele Alba, Arad, Bacau, Bistrita-Nasaud, Caras Severin, Calarasi, Constanta, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Teleorman, Timis, Vrancea si din municipiul Bucuresti, Guvernul a aprobat acordarea sumei de 32,268 milioane lei.

Cind a auzit cifra totala, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a spus ca este „excesiva", desi la ea am ajuns calculind sumele disponibilizate prin decizii ale Guvernului luate in sedinta de miercuri. Vosganian sustine insa ca banii trebuiau dati si a explicat si de ce trebuiau dati acum. Ministerului i se pare „logica" alocarea sumelor pentru subventiile agricultorilor, pentru ca abia acum se stie exact pentru ce se vor acorda subventiile. In ceea ce priveste banii pentru pagubitii de la CEC, Vosganian afirma ca este vorba despre o „reparatie", iar banii vor ajunge la oameni in primul trimestru al anului viitor.

Ministrul a mai anuntat ca deficitul bugetului consolidat va fi, in acest an, de 1,4% din PIB, de doua ori mai redus decit cel stabilit prin Legea bugetului din acest an. „Prin controlul sever al cheltuielilor in noiembrie si decembrie am reusit sa inlaturam asimetriile care s-au inregistrat la finele anilor 2005 si 2006. Practic, am injumatatit deficitul programat prin Legea bugetului la 2,8%. Din datele preliminare, ne vom situa in jurul a 1,4 din PIB", a afirmat Vosganian. El a aratat ca una dintre prioritatile Ministerului Economiei si Finantelor in acest an a fost tocmai evitarea declansarii procedurii de deficit excesiv, intrucit exista un pericol daca s-ar fi ajuns la nivelul programat prin Legea bugetului pe 2007.

Functionarii primesc primele restante Peste 180.000 de functionari din sectorul bugetar vor primi anul viitor primele de concediu de odihna suspendate in perioada 2001-2006, plata care presupune costuri suplimentare de la bugetul general consolidat de peste 760 de milioane de lei, adica aproape 215 milioane de euro, potrivit MEDIAFAX. Primele restante vor fi platite functionarilor publici, functionarilor cu statut special, personalului auxiliar din sistemul de justitie, membrilor corpului diplomatic si consular, precum si altor categorii de personal beneficiare, conform unei ordonante de urgenta aprobate miercuri de Guvern. Primele vor fi achitate in trei transe - in luna martie 2008, pentru anii 2001 si 2002, in iunie 2008, pentru anii 2003 si 2004, si in octombrie 2008, pentru anii 2005 si 2006. Decizia a fost luata dupa ce mai multe categorii de functionari publici, printre care vamesi si politisti, au solicitat autoritatilor sa le achite aceste drepturi. (O.C.)