Se asteapta ca valoarea din 2008 sa fie aceeasi cu cea din 2006Anul acesta, exporturile de electricitate au scazut cu 44%, dar vor reveni in 2008 la nivelul consemnat in 2006, de 3,41 TWh, au declarat reprezentanti ai companiei nationale de transport al energiei Transelectrica, informeaza NewsIn. "Vom reusi in 2008 sa avem un export de energie destul de mare, la un nivel apropiat de o putere de 438 MWh, aproape ca din 2006", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, directorul Unitatii Operative a Dispeceratului Energetic National din Transelectrica, Octavian Lohan.
Conform strategiei pentru sistemul energetic, elaborata de Ministerul Economiei si Finantelor, exportul de electricitate in anul 2007 urma sa scada la 2 TWh, de la nivelul din 2006, de 3,41 TWh. Lohan a adaugat ca zonele unde Romania ar putea exporta electricitate sunt Grecia, Italia, Albania si tarile din fosta Iugoslavie, care inregistreaza un deficit de energie.
Transelectrica va incasa in 2008 o suma de circa 70 milioane de lei din tarifele percepute la exporturile de electricitate, valoare in usoara crestere fata de nivelul din acest an.
Pe de alta parte, Transelectrica a anuntat, tot ieri, ca a avizat constructia a trei parcuri eoliene cu puteri cumulate de 600 MWh in Dobrogea. "Probabil vom incepe anul viitor constructia unei statii de racordare de 400 KV pentru racordarea la sistemul energetic national a 600 MWh din centrele eoliene. Am aprobat si conectarea a 900 MWh de energie eoliana la reteaua de distributie a Enel Dobrogea", a afirmat directorul diviziei tehnice din Transelectrica, Ciprian Diaconu. Acesta a mai afirmat ca exista intentii ale companiei de constructie de capacitati eoliene de 3.000 MWh in Dobrogea si 1.000 MWh in Moldova.Transelectrica vrea sa-si privatizeze 3 filiale in S1 2008Compania estimeaza ca in prima jumatate a anului viitor se va finaliza privatizarea filialelor Formenerg, Icemenerg si Icemenerg Service, care nu fac parte din activitatea de baza a transportatorului de energie, transferul dreptului de proprietate fiind stabilit initial pentru 2007.
La privatizarea Institutului de cercetari si modernizari energetice Icemenerg, a Filialei de formare a energeticienilor Formenerg si a Icemenerg-Service vor putea participa si salariatii Transelectrica al caror ultim loc de munca a fost in cadrul companiei, acestia putand cumpara cel mult 10% din actiuni.
Pe langa aceste 3 filiale in curs de privatizare, compania mai detine inca trei: operatorul pietei de energie OPCOM, societatea pentru servicii de mentenanta a retelelor Smart si Teletrans si filiale de servicii de telecomunicatii si tehnologia informatiei. "Urmeaza sa stabilim o strategie pentru Smart si Teletrans", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, directorul general al Transelectrica, Stelian Gal.
Pentru anul viitor, Transelectrica va investi 446 milioane de lei (126 milioane de euro), cu circa 10% mai mult decat nivelul de 407 milioane de lei (115 milioane de euro) aferent anului 2008.
In primele noua luni, Transelectrica a inregistrat un profit de 32,6 milioane de lei (9,2 milioane de euro), de peste cinci ori mai mic decat castigul din perioada similara a anului trecut, iar veniturile companiei au crescut cu 3,5% la valoarea de 1,763 miliarde de lei (497 milioane de euro).
Capitalul social al companiei este de aproximativ 733 milioane de lei, divizat in aproximativ 73,3 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 10 lei. Statul detine 73,7% din capitalul social al companiei, in timp ce Fondul Proprietatea detine 13,5% din actiuni.
Compania a listat in 2006 la Bursa de Valori Bucuresti un pachet de 10% din capital, iar in 2008 intentioneaza sa suplimenteze actiunile tranzactionate la Bursa cu inca 10%. Totodata, 2,8% din titlurile Transelectrica au fost acordate pentru despagubirea persoanelor deposedate de bunuri in timpul regimului comunist.
Actiunile Transelectrica au intrat la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti in sedinta din 29 august 2006 si se tranzactioneaza la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sub simbolul TEL. Transelectrica are pentru 2008 un program de investitii de 123 de milioane de euro, bani ce vor fi utilizati pentru modernizare si retehnologizare. Directorul general al companiei declara la jumatatea acestui an ca valoarea investitiilor programate de Transelectrica pentru 2007-2020 se ridica la doua miliarde de euro, din care 150 de milioane de euro se vor investi pentru cablul submarin Romania - Turcia si in interconexiunea cu Republica Moldova.Miercuri s-a inregistrat un record national al consumului de energie electricaDupa ce in vara, in data de 19 iulie, caldura istovitoare a impins romanii sa utilizeze 7.800 MWh, frigul de miercuri a facut ca nivelul record precedent sa fie depasit intr-o singura ora si a ajuns pana la valoarea de 9.366 MWh. Consumul inregistrat pe 19 decembrie de Transelectrica a fost cel mai mare din ultimii 15 ani din cauza frigului, a declarat pentru NewsIn directorul general al companiei. "Cu o zi inainte (n.r. - marti, 18 decembrie), consumul mediu orar la varful de seara fusese de 9.356 MWh, in acelasi interval orar, tot ridicat deci. In ultimii zece ani, consumul mediu de energie electrica a fost mai mic, de pana in 9.000 MW", a explicat directorul Companiei Nationale de Transport al Energiei Electrice, Stelian Gal. Acesta a subliniat ca media de consum pe tara este de 8.500 MW in aceasta perioada. In perioada regimului comunist, consumul de energie electrica se ridica la 11.000, chiar 12.000 MW, a precizat directorul Transelectrica.