Scriitorul Dan Sociu nu vede in Mos Craciun decit un prieten care aduce o damigeana. Prozatorul Filip Florian crede in Mosu’ si simte deja miros de blana de ren.

PRO • Filip Florian, scriitor

Matei si renii

In Ajunul Craciunului, mereu urc cu Luca si cu Matei intr-o camaruta de la mansarda, deschidem fereastra fara sa ne pese de frig, ne rezemam cu coatele de pervaz, eu incerc sa nu fumez, ei stau nemiscati, asteptind, cu ochii licaritori si cu narile gata sa prinda orice adiere de vint.

Pe urma, cindva, Matei tresare si se apleaca in afara geamului, trage aer in piept adinc, isi incrunta sprincenele, se uita atent inspre rasarit si incearca sa ghiceasca ceva in picla negricioasa, sta la pinda, freamata, nasul lui n-a dat gres niciodata si nici nu va da, timpul sfiriie si el impreuna cu linistea.

Fratele meu ridica un deget, e nesigur, amusina (ca lupii albi, la Pol), isi freaca incet barbia, semnele concentrarii i se sterg deodata de pe chip, stringe pumnii si spune incet, de teama sa nu-i alunge: „Sint renii, miroase a blanuri ude de ren!".

Apoi il ia pe Luca in brate si incearca sa-i potoleasca tremuratul (care precis nu e de la ger). In agitatia din casa, cineva descopera curind ca Mos Craciun a asezat o multime de cadouri sub brad.

CONTRA • Dan Sociu, scriitor

Ho,ho,ho si o sticla de rom

Pentru mine, Craciunul e familia. Care se aduna si bea. Asa ca, de cind nu mai beau deloc, nu mai inteleg sarbatoarea asta. Mi se pare ca nici zapada nu mai are nici un chichirez fara alcool. Mos Craciun cu atit mai putin.

Ce e Mos Craciun? Un vecin care mai aduce de baut. Un prieten cu o damigeana. Asa stiu eu, de cind sint mic. Uite asa era, cum povestesc in „Urbancolia", romanul meu care o sa apara in curind - reclama asta e cadoul vostru de Craciun pentru mine, da? - si pe care l-am scris aproape tot beat fiind si acum nu-l mai inteleg.

„Ai 5 ani, bunica-tu a montat alambicul si a iesit afara, la treburi. E iarna, e atit de bine sa stai linga soba, sa te joci cu un bat in jaratic. Rachiul picura intr-o oala - te apleci, pui gura la capatul tevii si lingi o picatura, doua. Cojesti un cartof copt, care-ti arde degetele, il inmoi in sare si in unt. Te apleci si mai sugi putin din teava de cupru. E prima transa de trascau, din cel foarte tare, care, cind ii dai foc, arde, albastru, pe masa".

Sarbatori fericite!Foto: Reuters Mos Craciun sta in Kirgizstan Un studiu al unei companii suedeze de consultanta in inginerie a calculat ca Mos Craciun ar trebui sa strabata Pamintul cu 5.800 km pe secunda pentru a face 2,5 miliarde de opriri, pentru ca toti copiii din lume sa-si primeasca darurile, arata NewsIn. Cercetatorii suedezi au demonstrat ca doar daca si-ar stabili baza in Kirgizstan Mos Craciun ar putea sa faca toate deplasarile si sa piarda cel mai putin timp. In urma raportului publicat de cercetatorii suedezi, guvernul din Kirgizstan a ordonat o ancheta pentru a demonstra ca Mos Craciun locuieste in aceasta mica tara din Asia Centrala. „Agentia de stat pentru turism a fost intotdeauna convinsa ca Mos Craciun locuieste in aceasta zona si, in sfirsit, cercetatorii suedezi au demonstrat ca este adevarat", a declarat anchetatorul-sef al Agentiei de stat pentru turism, Akbar Djigitov.