"Razboi pe calea undelor" (Cold Waves), documentarul lui Alexandru Solomon, va participa la Festivalul de Film de la Göteborg, care se desfasoara intre 25 ianuarie si 4 februarie. "Una dintre cele mai mari bucurii de Craciun pentru echipa Hi Film este faptul ca documentarul "Razboi pe calea undelor", regizat de Alexandru Solomon, a fost selectat pentru a participa la cel mai mare eveniment cinematografic scandinav, Festivalul International de Film de la Goteborg", transmite producatorul.
Avandu-i ca protagonisti pe Monica Lovinescu, Emil Hurezeanu, Neculai Constantin Munteanu, Ioana Magura Bernard, Serban Orescu, Nestor Ratesh si Andrei Voiculescu, pe cei care in anii '70-'80 erau disidentii Doina Cornea, Vasile Paraschiv, dar si pe Carlos "Sacalul", la care regimul comunist a apelat pentru un atac terorist asupra sediului radioului Europa Libera si a redactorilor sai, documentarul de lungmetraj "Razboi pe calea undelor" vorbeste despre sectia romana a postului Radio Europa Libera, despre propaganda si terorism in timpul Razboiului Rece. Lungmetrajul, care a avut premiera la Astra Film Sibiu in aceasta toamna, a mai participat si la alte manifestari cinematografice precum DOK Leipzig si IDFA Amsterdam. Pana la sfarsitul acestui an, documentarul poate fi urmarit la cinematografele Cityplex din Bucuresti si din Constanta, cinema "Arta" din Arad si "Arta" din Sibiu, urmand ca, din ianuarie, sa intre si in alte cinematografe din tara.
Göteborg International Film Festival a fost fondat in 1979, fiind cea mai importanta manifestare de gen din zona tarilor nordice. Anual, la festival participa peste 450 de filme din 70 de tari. Festivalul are si un program Cinemix, la care participa peste 5.000 de persoane, in fiecare an. Scopul festivalului este de a oferi publicului un program de filme internationale care nu ajung tot timpul in cinematografe. In fiecare an opt scurtmetraje intra in competitia festivalului la care se ofera marele premiu Nordic, in valoare de aproximativ 10.000 de euro, precum si alte distinctii.
O alta selectie importanta este cea a scurtmetrajului "Alexandra", al lui Radu Jude, in competitia internationala a prestigiosului Festival de la Clermont-Ferrand, ce va avea loc intre 1 februarie - 9 februarie 2008 si a scurtmetrajului independent ŃAcasa", regizat de Paul Negoescu, in cadrul Festivalului International de Film de la Rotterdam.
"Alexandra" prezinta povestea unei fetite de patru ani care nu-si striga parintele cu apelativul "tata". Un alt scrtumetraj semnat de Radu Jude, "Lampa cu caciula", a fost distins cu Premiul Juriului International al Festivalului, la Encounters Short Film Festival din Marea Britanie. Radu Jude a mai primit pentru acest film Marele Premiu pentru scurtmetraj la Festivalul de Film de la Montpellier, Marele Premiu al Festivalului de la Uppsala, Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Cottbus, marele premiu la Festivalul de film de la Bilbao, marele premiu la Festivalul de film de la Trieste, Marele premiu al juriului la Festivalul Sundance si premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de film DaKINO 2006. In ceea ce priveste proiectele in lucru, debutul in lungmetraj al regizorului Radu Jude, "Cea mai fericita fata din lume", a fost ales ca unul dintre cele trei proiecte europene finaliste in competitia pentru premiile NHK International Filmmakers Award, in cadrul festivalului de film Sundance, iar proiectul regizorului Adrian Sitaru, "Cele mai bune intentii", o coproductie franco-romana intre HiFilm si MPM, a fost selectionat in cadrul celui mai important targ european de proiecte Cinemart-Rotterdam. (M.A.)