Ce poate fi mai frumos pentru credinciosii unei biserici decat un clopot nou, care anunta Craciunul? Mai ales cand acest clopot are un plus de autenticitate.

Un fulg de zapada cade pe coroana de spini a Domnului. Ranile Mantuitorului s
Ce poate fi mai frumos pentru credinciosii unei biserici decat un clopot nou, care anunta Craciunul? Mai ales cand acest clopot are un plus de autenticitate.

Un fulg de zapada cade pe coroana de spini a Domnului. Ranile Mantuitorului sunt alinate de neaua rece, proaspata. Picaturile de sange s-au albit. Clopotul are ca ornament artistic un fragment iconografic. Peste exemplarul expus spre vanzare de o firma din Satulung, Baia Mare, s-a asezat aura pufoasa a Sarbatorilor. Spre deosebire de altii, care doar importa, societatea maramureseana le toarna, strunjeste, slefuieste, le "trage la pasla", picurand in ele si un strop de caldura, o farama din sufletul lucratorilor.  


VIBRATII. Sunetul de clopot din Ajun, dar nu numai, il auzim cu totii. Putini dintre noi stiu cum se face un clopot, iar firma maramureseana ii cunoaste toate secretele.

In trei hale, cei opt muncitori incep activitatea la ora 7:00. Turnatorii-formatori pregatesc formele, lucratorii in ceara - materia pe care o vor folosi la ornamentare. Clopotul se slefuieste. Turnarea se face o data pe saptamana, de regula vinerea. La 1.200 de grade, metalul, ca un soare minuscul, ocupa formele de nisip prinse in lemn. Amestecul curge din creuzetele electrice speciale in care s-a introdus materia prima importata din Germania - lingouri de cupru-staniu. Apoi se lasa o saptamana pentru a se raci si consolida. O saptamana dureaza acordarea, clopotul fiind strunjit prin interior. Timp de inca o saptamana se realizeaza modelul ornamental.

"Sunetul clopotelor noastre are o anumita caldura, datorata formei rusesti. El este compus din vibratii, iar vibratia iese din forma clopotului. Daca il faci prea greu, nu vibreaza si nu se aude prea departe, daca il faci prea subtire, nu rezoneaza cum ar trebui, iar sunetul e prea subtire. Clopotele rusesti sunt adevarate opere de arta si am convingerea ca operele lor, dar si ale noastre, vor ramane in istorie. Daca rusii toarna clopote de zeci de tone, cel mai mare produs al nostru are 1,5 tone. Recent am primit o comanda pentru unul de 7 tone, dara€¦ tinem secreta locatia viitorului beneficiar", spune directorul firmei, Gabriel Radu Blotor.


DEVIZA. Blotor si-a inceput activitatea in 2003, dupa ce a absolvit cu 10 scoala de muzica, un amanunt important in ceea ce avea sa faca mai tarziu. "Cum am ajuns de la muzica la turnat clopote? Curiozitatea m-a facut sa ajung intr-o turnatorie si am fost fascinat cum un metal transformat in lichid se toarna si devine un obiect", povesteste el.

Dupa un inceput timid in care a turnat piese pentru masini (Raba), din lipsa de comenzi a trecut la clopote. Pentru ca de primele nu a fost multumit, in ciuda satisfactiei clientilor, s-a hotarat sa ceara sfatul unui profesionist. "Clopotele produse in Romania sunau fals, iar cele aduse din Vest nu aveau sunet profund, ortodox, cald." A cautat pe internet, a dat de o persoana care cunostea limba rusa, a vorbit si a ajuns sa primeasca ajutor de la renumita turnatorie Piatkov, de langa Ekaterinburg, din Rusia. "Am primit sabloane, schite, retete de turnare, modalitati de turnare. Ei au zis ca nu se tem de concurenta pentru ca sunt «Mercedes» in fabricarea de clopote in Est!"

In prezent, pretul unui clopot produs la Satulung ajunge pana la un miliard, chiar si mai multe, in functie, in special, de greutate clopotului si in mai mica masura de calitatea ornamentatiei cu motive religioase.

Recent, "fabrica de clopote" a fost invitata la Congresul Clopotarilor Europeni din Sinn, Germania. Iar lucratorii fabricii spun ca vor continua aceasta migaloasa munca folosind deviza: "Orice lucru pe care-l faci, fa-l ca pentru Dumnezeu".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.