"As vrea sa salut cetatenii Europei si sa multumesc celor care au facut posibila intalnirea noastra astazi", a declarat presedintele slovac, Ivan Gasparovici, dupa ce i-a ajutat pe cei doi sefi de guvern sa taie bariera. "Vreau sa propun un toast pen
"As vrea sa salut cetatenii Europei si sa multumesc celor care au facut posibila intalnirea noastra astazi", a declarat presedintele slovac, Ivan Gasparovici, dupa ce i-a ajutat pe cei doi sefi de guvern sa taie bariera. "Vreau sa propun un toast pentru ca aceasta frontiera sa nu se mai inchida vreodata", a adaugat el, ridicand un pahar de sampanie sub un mare steag european care poarta sloganul "Craciun fara frontiere".
Dupa mai multe luni de pregatiri intense, 400 de milioane de europeni vor imparti, incepand de azi, ora 00:01, acelasi spatiu de libera circulatie, care regrupeaza 24 de state altadata despartite de Cortina de Fier.
Odata desfiintate frontierele, deplasarea intre Talinn si Lisabona va fi posibila fara pasaport pe arterele rutiere, calea ferata sau pe apa. In martie 2008, aeroporturile din cele noua state noi membre se vor alinia acestor masuri.
Suspendarea controalelor vamale va fi sarbatorita timp de trei zile in cele opt tari foste comuniste care adera la spatiul Schengen in acelasi timp cu Malta. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.