Publicatia ĄThe Guardian" a documentat felul in care tema omululi de zapada a fost exploatata de cei mai importanti artisti, designeri si arhitecti ai momentului.

Omul de zapada este mai mult decit o simpla joaca de copii. Este o imagine arhetipala a copilariei, un joc in care sint implicati si adultii, un ritual de bucurie pentru prima zapada de peste an. Si cea mai interesanta lucrare dintre cele selectate de ĄThe Guardian" apartine artistului britanic David Shrigley, tocmai pentru ca a construit un om de zapada in curtea unui hotel elvetian al carui proprietar este un colectionar de arta foarte incintat de faptul ca artistul a facut o lucrare chiar in curtea sa. Degeaba s-a straduit Shrigley sa-i explice ca omul sau de zapada, construit cu capul in jos, nu este mai mult decit o joaca pornita din bucuria de a se trezi dimineata si de a vedea zapada pe geam.

Omul de zapada este, pentru cistigatorul Premiului Turner din 2002, Keith Tyson, o metafora pentru tot ce este construit de mina omului. Si pentru ca omul de zapada se topeste la primele raze de soare, artistul britanic a folosit fibra de sticla pictata astfel incit sa imite perfect zapada. Daca vrei sa construiesti ceva care sa dureze, trebuie sa trisezi. Omul de Ązapada" al lui Tyson este cubic, sta intr-o galerie de arta, nu in ninsoare, si ii lipseste cea mai importanta functie. Aceea de a putea fi distrus. Caci daca este ceva mai frumos, in joaca copiilor, decit construirea unui om de zapada, acel ceva este distrugerea lui cu bulgari, cu sanii, doar de dragul distrugerii, pentru ca oricind poate fi construit altul in loc.

Arhitectul Nigel Coates, cunoscut mai ales pentru proiectarea Millenium Dome de la Greenwich, are foarte multe lucruri in comun cu copiii. Unul dintre ele este acela ca nu suporta jumatatile de masura. Ii plac fie lucrurile foarte mici, care sa incapa intr-un buzunar, fie foarte mari, cit orasele. Si in cazul omului de zapada a ales tot ca un copil: cel mai mare din lume. Si pentru asta s-a ajutat de forta naturii. Dupa ce a gasit pe Internet un munte inzapezit, s-a dus direct pe acel munte si a transformat virful muntelui in om de zapada.

Pentru a vedea toate imaginile cu oameni de zapada construiti de artisti accesati www.cotidianul.ro/select