- La sedinta CSAT de marti, care a avut loc intre orele 13.00 si 16.30, Traian Basescu a adus in discutie si accidentul in care a fost implicat Ludovic Orban. Adresandu-i-se lui Calin Popescu-Tariceanu si ministrului Cristian David, presedintele le-a spus sa aiba grija de felul in care gestioneaza situatia. Mentionam ca la acea ora nu se stia oficial decat ca ministrul fusese implicat intr-o tamponare usoara si ca nu raportase accidentul in termenul de 24 de ore prevazut de lege

- Desi pe ordinea de zi a sedintei CSAT erau alte teme de dezbatut, Ludovic Orban nu a fost singurul ministru liberal adus in discutie. Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu i-a solicitat presedintelui Traian Basescu sa stabileasca o zi in care sa fie programat juramantul noului ministru al justitiei, Norica Nicolai. Razand, Traian Basescu i-ar fi replicat premierului ca dureaza publicarea decretului prezidential in „Monitorul Oficial“ pentru ca a inteles ca acolo este coada

- Seful Brigazii de Politie Rutiera a Capitalei, comisarul-sef Marian Motoc, respinge acuzatiile aduse, conform carora institutia pe care o conduce ar fi incercat m usamalizarea cazului „Orban“. „Brigada a actionat potrivit legii. Daca s-ar fi incercat musamalizarea, probabil ca ministrului Ludovic Orban nu i s-ar fi ridicat nici macar permisul de conducere“, a declarat, pentru „Gardianul“, seful Politiei Rutiere Bucuresti. In ziua incidentului, in Capitala, au fost inregistrate nu mai putin de 218 tamponari

(Ioana Theodoru)

Dosarul privind accidentul in care a fost implicat ministrul transporturilor, Ludovic Orban, a ajuns pe masa procurorilor Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ieri, anchetatorii l-au audiat atat pe tatal presupusei victime, Simona Marilena Todean, in varsta de 14 ani, cat si pe reprezentanta echipajului de la Ambulanta, care s-a deplasat, duminica dupa-amiaza, la locul incidentului, precum si persoana care a filmat dintr-o cladire situata vizavi de locul cu pricina.

Dupa centralizarea primelor elemente de la dosar, Ludovic Orban nu a fost implicat intr-un accident cu victime, incidentul soldandu-se doar cu avarierea a doua autoturisme. Tatal Simonei si-a mentinut declaratia data, cu o zi in urma, in fata organelor de politie, prin care sustinea ca fiica sa nu a fost vatamata in urma unui accident rutier, ci ca a cazut pe scari, din cauza ghetii.

Parchetul se inspira de la TV
Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a precizat, in urma cu doua zile, ca a cerut cauza privind evenimentul rutier care a avut loc duminica, 16 decembrie, pe Soseaua Cotroceni, in care a fost implicat ministrul Ludovic Orban, de la Brigada Politiei Rutiere din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti. Solicitarea a fost facuta de catre Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, avand in vedere informatiile publice conform carora evenimentul rutier s-ar fi soldat cu victime omenesti.

'A cazut pe scari si s-a lovit la cot>>
Gavril Todean, tatal Simonei Marilena Todean, in varsta de 14 ani, domiciliata in sectorul 6, ce ar fi fost accidentata de Ludovic Orban a sustinut, ieri, la iesirea de la Parchetul General, ca nu exista nicio legatura intre fata lui si accidentul ministrului Ludovic Orban. „Fata nu a fost implicata in niciun accident. Fata a cazut, a alunecat pe scara chiar in fata usii, apoi a intrat in casa. Ziarele spune ca am luat bani. Nici nu am vorbit cu domnul ministru. Ce dracului, dom'le. Fata a cazut, are o mica contuzie la mana“, a spus Gavril Todean. El a mai spus ca si la spital a declarat ca fetita a cazut pe gheata. „A cazut pe scara!“, a explicat, simplu, tatal presupusei victime. El a negat ca fiica sa ar fi fost implicata in accident si a exclus ca ea este victima ministrului Ludovic Orban. „Se scrie tot felul de aberatii (...) S-a impiedicat, a cazut. Pe mine m-a sunat maica-sa sa vin acasa ca a cazut fata si s-a lovit la mana“, a spus Todean. Jurnalistii l-au asaltat cu alte intrebari, legate de declaratiile televizate ale unor martori ale caror nume nu este cunoscut insa. „Aduceti martori!“, a replicat Todean. „Eu de unde sa-i aduc? Nu e nici un martor (...) ce pretentii sa am daca omul nu mi-a lovit copilul?“. Unul dintre jurnalisti a punctat convorbirea dintre reporterul televiziunii si matusa fetei, din care reiesea ca s-ar fi negociat niste bani. „Astea sunt manevre ce le face presa! (...) Dumneavoastra le-ntindeti!“, a mai declarat Todean presei, dupa care a spus ca el trebuie sa ajunga la serviciu. Referitor la episodul ducerii fetitei la spital dupa ce aceasta s-a lovit la mana, tatal acesteia a spus ca a dus-o la spital si ca Ludovic Orban nu are nici o implicatie. „Cum sa bag omul in necaz?“.

Presupusa victima nu apare pe filmare
Juridic, dar si faptic, anchetatorii detin la aceasta ora doar o proba potrivit careia, duminica dupa-amiaza, pe Soseaua Cotroceni, a avut loc o tamponare usoara in care au fost implicate autoturismele ministrului Ludovic Orban, un Audi A6, si un Daewoo Matiz, parcat pe trotuar. La scurt timp, de la etajul unei cladiri situate vizavi de locul incidentului, s-a filmat pret de patru minute scenele ulterioare tamponarii. Filmarea incepe la ora 14:40 si se termina la 14:44. Studiind cu atentie imaginile prezentate la posturile de televiziune, in niciuna nu se vede victima. La fata locului au fost surprinse de camera de luat vederi mai multe persoane care s-au strans sa se uite la avaria provocata autoturismului Matiz. Nimeni nu se uita in jos, ceea ce denota ca nu a fost nicio victima omeneasca. Mai mult, pe parbrizul autoturismului Audi era zapada topita, avand in vedere faptul ca geamul era incalzit de caldura din masina, ceea ce demonstreaza ca motorul era pornit. Cei care filmeaza vorbesc despre faptul ca s-a accidentat masina de pe trotuar, insa nu se vorbeste despre nicio victima. Inexistenta unei victime devine certa atat prin declaratiile facute de ministrul Ludovic Orban, de parintii Simonei Todean, care sustin ca fata lor s-a accidentat in urma unei cazaturi pe gheata, la iesirea din imobilul in care locuieste, si de proprietarul autoturismului Matiz, avariat. Toate aceste persoane sustin ca, duminica, a avut loc un banal accident rutier, soldat cu tamponarea a doua masini.

Avocatii spun ca procurorii se pot sesiza din presa pentru a-i face dosar penal lui Orban

Linsajul mediatic la care este supus ministrul transporturilor vine manusa adversarilor politici ai PNL, in special presedintelui Traian Basescu. Legea, asa cum precizeaza specialistii in drept penal, permite Parchetului sa inceapa urmarirea penala chiar si in urma aparitiei unor articole in presa. Astfel incat, chiar si in lipsa unor probe concludente, un ministru poate fi suspendat pe perioada cercetarilor. Avocatul Gheorghita Mateut (foto), specialist in procedura penala, a declarat, ieri, ca „se poate deschide un dosar penal dupa accident pe doua cai. Prima ar fi o plangere, daca o persoana a suferit in urma accidentului o vatamare fizica, morala sau materiala prin infractiune, ca exemplu o vatamare corporala din culpa. Cea de-a doua cale este sesizarea din oficiu. Daca organul de urmarire penala constata, pe orice cale, chiar si din presa, savarsirea unei infractiuni, se poate sesiza din oficiu pentru ca, apoi, sa efectueze acte premergatoare inceperii urmaririi penale“.

(Ion Alexandru , Eduard Pascu)

Politistii implicati in verificarea accidentului au fost sanctionati

In urma verificarilor, Corpul de Control al MIRA a propus sanctionarea cu 20% din salariu, pe trei luni, a politistului cu care a vorbit unul din martorii accidentului lui Orban si care a sunat la 112, au declarat, pentru „Gardianul“, surse din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative. Potrivit acelorasi surse, politistii din echipajul trimis la fata locului vor fi cercetati prealabil pentru neglijenta in serviciu.

„Gardianul“ va prezinta numele celor trei politisti sanctionati de catre conducerea MIRA. Primul este Ion Serbanoiu, de la Dispeceratul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, care, spun surse MIRA, a dat dovada de nerespectare a deontologiei profesionale in convorirea telefonica purtata cu dispecera de la 112. Acesta a fost sanctionat cu diminuarea cu 20 de procente a salariului pe urmatoarele trei luni

Potrivit acelorasi surse pentru agentii de politie Marinescu Florin si Alexandru Marian, ambii incadrati la Brigada de Politie Rutiera a Municipiului Bucuresti, Corpul de Control al ministrului Cristian David a decis cercetarea lor prealabila. Cei doi sunt acuzati de lipsa de profesionalism pentru ca au raportat faptul ca la locul indicat de martorul care a apelat serviciul 112 nu au gasit nimic, concluzionand ca evenimentul „nu se confirma“. Acestia vor fi, cel mai probabil, audiati in Comisia de Disciplina si risca sa le fie desfacute contractele de munca.

Potrivit MIRA, in urma cercetarii efectuate de Corpul de Control, investigatia a vizat modul de inregistrare, dirijare si interventie a apelului de urgenta 112 din data de 16 decembrie, care privea accidentul produs pe soseaua Cotroceni nr. 15-17, sector 6, cat si respectarea metodologiei de inregistrare si raportare a evenimentului. In acest context au fost audiati politistii care au preluat apelul de urgenta si care au transmis si dirijat echipajul rutier la locul semnalat al accidentului, membrii echipajului care s-a deplasat la eveniment si a fost audiata inregistrarea la 112, care semnala evenimentul rutier. Datele preliminare ale investigatiei reliefeaza lipsa de profesionalism si superficialitate evidenta in modul de interventie si raportare a acestui eveniment petrecut duminica 16 decembrie a.c.

Scandal. Ambulanta si Politia incearca sa acopere haosul de la 112

Cazul Orban a scos la iveala slaba colaborare dintre Politie si Serviciul de Ambulanta, in cadrul serviciului de urgenta 112. Politistul care s-a ocupat de apelul din cazul „Orban“ a luat-o peste picior pe operatoarea de la Ambulanta. S-a pierdut timp important pentru un schimb de replici si explicatii inutile. Cu toate acestea, reprezentantii Serviciului de Ambulanta Bucuresti se pare ca prefera sa-i acopere pe colegii de la Politie.

„Problema a fost de atitudine, dar nu a afectat interventia Ambulantei in niciun sens, iar discutia in contradictoriu nu a durat mai mult de 30 de secunde“, a declarat dr.