La Londra, porcii se taie dupa norme europene, iar caltabosul si carnatii se prepara dupa cele mai autentice retete. In laboratorul lui neaa€™ Ion se "nasc" sarmalute in foi de vita, snitele, chiftele, carnati, toba, caltabosi si lebar.
La Londra, porcii se taie dupa norme europene, iar caltabosul si carnatii se prepara dupa cele mai autentice retete. In laboratorul lui neaa€™ Ion se "nasc" sarmalute in foi de vita, snitele, chiftele, carnati, toba, caltabosi si lebar.

Satul de carnati congelati care isi pierd aroma pana ajung pe mesele romanilor aflati departe de casa, clujeanul Ioan Pop a deschis la Londra un laborator de prelucrare a carnii de porc. Asa se face ca, de aproape doua luni, in nordul capitalei britanice, acolo unde locuiesc cei mai multi romani, s-a deschis RoMania. Nea Ioan poarta permanent un halat alb si isi intampina clientii - romani si englezi deopotriva. Magazinul e tixit cu "romanisme" - cozonaci, cascaval, smantana, vinuri si zeci de borcane cu muraturi. Intre vitrinele cu preparate de porc troneaza un butoi mare pe care scrie "castraveti murati". Un geam mare desparte magazinul de laboratorul in care se produc bunatatile romanesti. "L-am facut ca la carte de s-au mirat si englezii cand au venit in inspectie saptamana trecuta. Pai am pus geam sa vada clientii cum producem ceea ce cumpara ei aici. Fara halat nu se intra in laborator si totul se realizeaza in cele mai inalte conditii de igiena", explica romanul.


EUROPEAN. Unic in Londra, magazinul lui neaa€™ Ioan si-a dus deja renumele printre conationali. "Sarmalele au mare succes. Si salata beuf la fel! Chiar daca sunt scumpe, romanul nu se plange. Nu materia scumpa ridica pretul asa de mult, ci costul de productie. Avem poate una dintre cele mai gustoase bucatarii ale lumii, dar procesul de realizare a bunatatilor este foarte lung. Nu e de mirare ca un kilogram de sarmale ajunge la 7 lire", ne lamureste stapanul RoManiei. Carnea e cumparata din abatoarele britanice, gata transata. Asa ca porcul lui Ioan Pop nu mai e fugarit sau parlit cu paie, ci anesteziat, taiat si transat.

Pentru comenzile de Craciun nea Ioan a deschis din timp un caiet care e plin: "Cea mai mare cautare o au carnaciorii, dar si toba, lebarul si chiftelutele pe care le oferim calde. Sunt suficienti romani care nu se duc acasa de Craciun, dar respecta traditiile si vor sa aiba masa plina".


CAPRA, LA LONDRA. "Pentru copiii nascuti pe taram englezesc, dar si pentru cei care au sosit recent de acasa organizeaza la 22 si 23 decembrie o serbare. "L-am invitat si pe Mos Craciun care le va oferi mici daruri din partea noastra, dar se va juca si capra. Sa nu uite traditiile noastre atat de frumoase", incheie romanul amestecandu-se printre clientii pe care ii serveste. Tocmai a vandut o caserola cu sarmale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin