Autoritatile romanesi cele italiene vor colabora pentru a rezolva problema tiganilor de cetatenie romana din Italia.
Astfel, romanii din Italia vor fi informati in legatura cu drepturile si obligatiile pe care le au in acest stat, precum si des
Autoritatile romanesi cele italiene vor colabora pentru a rezolva problema tiganilor de cetatenie romana din Italia.
Astfel, romanii din Italia vor fi informati in legatura cu drepturile si obligatiile pe care le au in acest stat, precum si despre oportunitatile de munca si incluziune in Romania, in cazul in care nu gasesc un loc de munca in Italia sau vor sa se intoarca acasa. Prevederile sunt cuprinse in Declaratia comuna privind promovarea incluziunii sociale a romanilor din Italia semnata, ieri, de ministrul roman al Muncii, Paul Pacuraru, si ministrul Solidaritatii Sociale din Italia, Paolo Ferrero (foto). Cei doi ministri au afirmat ca vor fi dezvoltate programe in domeniul incluziunii sociale, finantate in cadrul Uniunii Europene. Astfel, cele doua state vor avea in vedere in primul rand integrarea sociala a cetatenilor romani marginalizati si a comunitatilor de romi care sunt prezente acum in cele doua state. Paul Pacuraru a declarat ca are in vedere si un schimb de bune practici, pentru ca statul italian are "expertiza pozitiva", in special pentru incluziunea comunitatilor de romi, mai ales a celor din zona orasului Milano. Totusi, ministrul Paolo Ferrero ne-a declarat ca, pana in 2006, Italia nu a avut programe cu finantare europeana pentru integrarea romilor, considerandu-se ca nu este nevoie. El a recunoscut ca o mare problema a Italiei este munca la negru, sectorul cu cei mai multi muncitori "la negru" fiind cel al constructiilor. El a subliniat ca cele mai multe persoane care lucreaza la negru sunt emigranti si ca autoritatile italiene se lupta pentru a reduce acest fenomen.
Facilitati si oportunitati
Autoritatile romane vor derula campanii de informare pentru romanii din Italia privind oportunitatile si facilitatile pe care statul roman le ofera celor care vor sa se intoarca in Romania. "Daca in anii trecuti migratia era favorabila pentru rezolvarea problemelor sociale din Romania, acum Guvernul este interesat de stoparea migratiei si aducerea acasa a muncitorilor", a declarat Pacuraru. Insa ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a afirmat ca nu poate sa ne spuna ce facilitati va oferi Romania celor care se vor intoarce. El a spus ca exista, in acest sens, un proiect de act normativ care va fi discutat de Guvern. De asemenea, Pacuraru a recunoscut ca o mare problema o reprezinta diferenta dintre salariul primit in Romania si cel din Italia pentru aceeasi munca prestata. Printre eforturile autoritatilor romane se numara o campanie de informare a comunitatilor de romani din Italia asupra drepturilor si obligatiilor ce le au.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.