Parlamentul a aprobat, ieri, proiectul legii bugetului de stat pe 2008, cu 249 de voturi "pentru" si 93 "impotriva". De asemenea, proiectul legii bugetului asigurarilor sociale de stat a fost votat favorabil de toti senatorii si deputatii prezenti.
Anul acesta, alesii poporului s-au grabit si au votat cele doua documente intr-un timp record, de numai doua zile. In mod normal, pornind de la experienta anilor trecuti, dezbaterile in plen ar fi trebuit sa se desfasoare pe parcursul mai multor saptamani, timp necesar pentru ca amendamentele propuse in cadrul comisiilor de specialitate sa poata fi sustinute si discutate si in plen. Insa pentru ca vacanta batea la usa, parlamentarii au stabilit ca timpul de dezbateri sa fie in total de opt ore, dupa care s-a trecut la votarea articolelor in procedura de urgenta, fara interventii din plen.
Dupa acordarea votului final, reprezentantii opozitiei au incercat sa explice de ce au lasat Executivul "sa scape" atat de usor. Opinia generala a fost aceea ca "tara avea nevoie de acest buget", chiar daca nu este prea realist.Geoana: "Am facut tot ce am putut"Liderul PSD, Mircea Geoana, a explicat ca votul favorabil dat de social-democrati nu e un vot de cautionare a Guvernului. „Am facut ceea ce am putut sa facem in aceasta conjunctura. Guvernul ramane in continuare cu slaba sustinere parlamentara, tot mai subred si tot mai izolat.
Votul nostru reprezinta obligatia social-democratilor fata de milioane de romani", a sustinut Geoana. El s-a declarat multumit de faptul ca majoritatea amendamentelor propuse de PSD au fost adoptate. Dar a reluat afirmatiile potrivit carora "proiectia de buget pe 2008 se bazeaza pe estimari nerealiste".Funar: PRM a votat favorabil pentru ca tara avea nevoie de bugetPRM a votat in favoarea bugetului de stat pe 2008 si a bugetului asigurarilor sociale de stat, pentru ca tara avea nevoie de cele doua legi, a declarat senatorul PRM Gheorghe Funar. El a spus ca unele dintre amendamente formulate de colegii sai au fost acceptate, insa "ar fi fost bine ca Parlamentul sa fi adoptat cele doua proiecte cu cateva saptamani in urma".
In urma cu o saptamana, Corneliu Vadim Tudor reclama "trocul" dintre PSD si PNL. "PSD a cazut la pace cu Guvernul Tariceanu, obtinand foarte multe functii si avantaje, mai ales in teritoriu, in schimbul votarii bugetului pentru anul 2008", declara Vadim Tudor.PDL a votat impotrivaDeputatul PDL, Gratiela Iordache, a spus ca formatiunea democrat-liberala a votat impotriva acestui proiect de buget, pentru ca il considera „nerealist, nesustenabil si nefundamentat”.
"Niciunul dintre amendamentele noastre legate de sprijinirea IMM-urilor, de sprijinirea cercetarii, de mediu, de programele oncologice, nu a fost aprobat”, a declarat Iordache.
Aceasta a mentionat ca PDL a votat pentru bugetul asigurarilor de stat, pentru ca este "un buget menit sa creasca nivelul de trai al cetatenilor”. La sfarsitul lunii trecute, presedintele PLD Theodor Stolojan cerea retragerea proiectului de buget pe 2008 din Parlament, pentru ca "se abate mult de la realitatile economice ale tarii".Tariceanu: Parlamentul si-a dat girul pentru programele GuvernuluiIntr-un discurs rostit in fata plenului reunit al celor doua Camere, premierul Calin Popescu Tariceanu le-a multumit senatorilor si deputatilor ca au aprobat bugetul pe 2008. Prin acest vot „Parlamentul si-a dat girul pentru programele pe care Guvernul si le-a propus pentru anul viitor”, iar acest fapt este mai important decat „declaratiile despre cat de minoritar” este Executivul, a spus primul-ministru.
„Va asigur ca ne vom onora promisiunile, indiferent de calculele pe care si le fac diversi adversari politici”, a adaugat Tariceanu. Potrivit acestuia, bugetul reprezinta „o sursa de stabilitate pentru mediul privat”, iar mediul de afaceri stabil si transparent este un „magnet pentru investitori”. Guvernul conteaza pe o crestere economica medie cu 6% a PIB si pe faptul ca „in 2008, se va ajunge la 88% crestere economica fata de 2004”.