Posibilele presiuni care s-ar fi putut exercita, zilele acestea, asupra monedei nationale au fost stopate de sterilizarile de lei pe care le-au realizat BNR si Trezoreria. BNR a atras, ieri, 1,05 miliarde de lei de la trei banci, in depozite cu scade
Posibilele presiuni care s-ar fi putut exercita, zilele acestea, asupra monedei nationale au fost stopate de sterilizarile de lei pe care le-au realizat BNR si Trezoreria. BNR a atras, ieri, 1,05 miliarde de lei de la trei banci, in depozite cu scadenta la o zi, in cadrul unei licitatii "surpriza", organizate pe fondul reducerii dobanzilor si al lichiditatii ridicate, la o dobanda de 7,5%, nivel egal cu cel al dobanzii de politica monetara. Licitatia de ieri a fost urmarea celei de miercuri, cand banca centrala a atras 4,38 miliarde de lei de la 15 banci, in depozite cu scadenta la doua zile, dupa ce luni a scos din piata 5,73 miliarde lei de la 17 banci comerciale, in depozite cu scadenta la doua saptamani, la o dobanda anuala fixa de 7,5%. La randul ei, Trezoreria a redeschis o emisiune de titluri de stat cu scadenta la zece ani, de tip benchmark, valoarea initiala dorita a fi atrasa fiind de 600 milioane lei. Chiar daca cele 12 banci comerciale participante au ofertat 840 milioane lei, Finantele au acceptat sa atraga doar 178,9 milioane lei, la un randament maxim de 7,50% si unul mediu de 7,28%, respingand restul ofertelor, considerand prea ridicat nivelul dobanzilor solicitate. Pe acest fond al lipsei de lei din piata, cursul euro a coborat de la 3,5424 la 3,52 lei, pe o piata unde deschiderea s-a realizat in jurul pragului de 3,5250 lei, la un nivel apropiat de cel de miercuri seara. Dupa o depreciere pana la 3,5360 lei, au aparut ordine mari de vanzare de valuta, in special din partea bancilor straine, ceea ce a facut ca euro sa scada pana la un minim de 3,5120 lei. Cursul mediu al dolarului a coborat, de asemenea, de la 2,4612 lei la 2,4555 lei. Pe pietele internationale, paritatea a fluctuat intre 1,4310, minimul ultimelor trei luni, si 1,4391 dolari/euro, iar lira sterlina a scazut sub pragul de 2 dolari. Aprecierea dolarului a survenit ca urmare a zvonurilor referitoare la posibilitatea ca Rezerva Federala americana sa nu mai reduca curand nivelul dobanzii sale de politica monetara, datorita presiunilor inflationiste.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.