Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a insemnat, paradoxal, pentru cetatenii Republicii Moldova, o mai mare izolare. Romania a devenit, dupa impunerea sistemului de vize, un teritoriu foarte greu accesibil pentru moldoveni, dar, in acelasi timp,
Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a insemnat, paradoxal, pentru cetatenii Republicii Moldova, o mai mare izolare. Romania a devenit, dupa impunerea sistemului de vize, un teritoriu foarte greu accesibil pentru moldoveni, dar, in acelasi timp, unul extrem de atractiv. Pe de alta parte, oficialii comunisti de la Chisinau nu au vrut sa intre pe usa spre Europa care li se intredeschidea, reluand campania impotriva pretentiilor „imperialiste“ ale Romaniei. Anul 2007 a inceput in forta cu o noua intrerupere a emisiei TVR in Republica Moldova, unicul post romanesc de televiziune cu acoperire nationala. Au urmat o serie de declaratii ale presedintelui Voronin, in care acuza autoritatile de la Bucuresti de amenintarea statalitatii tarii sale prin acordarea cetateniei unui numar mare de moldoveni. Voronin nu a scapat nici o ocazie de a condamna pretinsele ingerinte ale Romaniei in treburile interne ale Moldovei. Insistenta Bucurestiului asupra „datoriei sale morale“ de a ajuta Moldova sa se integreze in Uniunea Europeana a nemultumit Chisinaul, care a replicat clar ca nu ii foloseste la nimic sprijinul acestor „asa-zisi frati“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.