Dupa pauza de sarbatori, Colectia „Literatura" revine. Pe 9 ianuarie va vom oferi cel de-al 55-lea titlu intr-o noua formula grafica: „Noi", de Evgheni Zamiatin.

Romanul lui Zamiatin, jumatate science fiction, jumatate distopie, a avut o soarta extrem de controversata. In primul rind pentru ca prevedea cu o acuratete greu de imaginat esecul comunismului rus.

„Noi" a fost finalizat de autor in 1921. Mai precis cu zece ani inaintea „Minunatei lumi noi", a lui Aldous Huxley. In plus, in 1949 aparea „1984", de George Orwell. Trei romane care se concentrau asupra pericolelor inerente ale totalitarismului, tratindu-l in cheie distopica. Mai mult, Orwell, care recunoaste influenta lui Zamiatin asupra romanului sau, il banuia si pe Huxley de acelasi lucru. Scriitorul compara „Noi" cu „Minunata lume noua", considerind proza lui Zamiatin superioara celei a lui Huxley. Cartea scriitorului rus a ramas insa in umbra prozelor celorlalti doi scriitori din cauza destinului ei zbuciumat. In Rusia, ea a fost publicata abia in 1988, la jumatate de secol dupa moartea scriitorului. Comunitatea internationala a avut insa acces la proza lui Zamiatin cu mult inainte, cartea fiind scoasa din Rusia in format samizdat.

Autorul lui „Noi" a practicat activismul bolsevic in tinerete, inainte de revolutia din 1917. Proiectant de vapoare si inginer, Zamiatin s-a apucat de scris doar ca sa ii treaca timpul, pe cind politia tarista il trimisese in exil, departe de St. Petersburg. In ciuda orientarii sale bolsevice, scriitorul - ca si Boris Pasternak, Aleksandr Soljenitin sau Anna Ahmatova - era alergic la comunismul autoritar. De aici au inceput si problemele sale cu regimul. Intr-un eseu scris in aceeasi perioada in care lucra la „Noi", Zamiatin avea numai dispret pentru criticii literari care cereau ca scriitorii sa produca texte exclusiv pe placul autoritatilor. „Nu va mai exista polifonie sau disonanta. Va mai exista doar o unanimitate monumentala, maiestuoasa", avertiza Zamiatin. Iar acest avertisment e mult mai percutant transpus in proza, dupa cum va va demonstra lectura romanului „Noi".