Deputatul Lia Olguta Vasilescu, unul dintre oamenii de incredere ai presedintelui PRM, a trecut ieri la PSD. Este al treizecilea parlamentar care paraseste partidul in acest mandat.Mitzura Arghezi este una dintreputinele doamne ramase alaturide Vadim Lia Olguta Vasilescu a anuntat ieri ca demisioneaza din PRM si se inscrie in PSD. Anuntul a fost facut in orasul natal, Craiova, chiar in prezenta liderului PSD, Mircea Geoana, care este si senator de Dolj. Acesta s-a aratat extrem de bucuros de noua achizitie, prezentind-o pe Olguta Vasilescu cu fraze pompoase de genul „un cistig net pentru partid" si „o stire care va reverbera in lumea politica". La rindul ei, fosta pupila a liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor, declara ca este in negocieri cu PSD inca de acum un an si ca a fost convinsa sa faca pasul de insusi presedintele Geoana. A evitat insa sa explice motivele pentru care a luat decizia sa-si paraseasca colegii din PRM. „Cred ca se asteptau la acest lucru inca de acum un an, de cind au scris despre mine in «Tricolorul». Am iubit mult acest partid (PRM - n.r.) si am pus suflet acolo. Sper ca fostii mei colegi sa nu-si schimbe parerea peste noapte despre mine. Eu nu am venit in PSD pentru functii, ba din contra, eu am pierdut functii venind in PSD. Eu nu voi mai fi presedintele Comisiei de invatamint din Camera si nici secretarul Comisiei de regulament, pentru ca aceste functii au fost negociate de PRM si este normal sa ramina la ei", au fost singurele explicatii ale Olgutai Vasilescu. Ea i-a multumit insa mentorului sau Corneliu Vadim Tudor pentru ajutorul pe care i l-a dat in politica.

Surse din PRM sustin insa ca motivul plecarii Liei Olguta Vasilescu din partid este chiar rezultatul slab obtinut de PRM la alegerile pentru Parlamentul European cind nu a reusit sa treaca pragul de 5%. „Este normal sa incerce sa-si caute un loc in care sa aiba viitor politic. La fel gindesc multi alti parlamentari ai PRM care, la rindul lor, se afla in negocieri cu alte partide. Cel putin cinci parlamentari PRM vor anunta in urmatoarea perioada ca vor trece la alte partide", ne-au declarat sursele.

Liderii PRM au incercat sa mai salveze din aparente, grabindu-se ieri sa anunte ca motivul deciziei Olgutei Vasilescu ar fi faptul ca partidul a decis sa o retraga de la presedintia Comisiei de invatamint din Camera Deputatilor. „Daca Lia Olguta Vasilescu a demisionat din PRM, aceasta este o consecinta a faptului ca partidul i-a retras sprijinul politic pentru Comisia de invatamint a Camerei Deputatilor", a declarat vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas. Decizia a si fost anuntata ieri in sedinta de plen a Camerei Deputatilor.

Declinul PRM Declinul partidului condus de Corneliu Vadim Tudor a inceput o data cu alegerile din 2004. Atunci PRM a obtinut doar 13%, jumatate din procentele pe care le preconiza. In calitate de candidat la Presedintie, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a obtinut un scor chiar mai mic cu doua procente decit cel al partidului. Dupa alegeri, dindu-si seama ca trebuie sa schimbe ceva, Vadim a renuntat pentru citeva luni, in primavara lui 2005, la sefia partidului, cedindu-i-o lui Corneliu Ciontu, cel care atunci era mina sa dreapta. La numai doua luni, Vadim se reintoarce la sefia PRM, excluzindu-l pe Ciontu din partid. O data cu el au plecat 14 parlamentari peremisti. Au urmat plecari ale unor nume grele din PRM: Mihai Lupoi, finantatorii partidului Dorel Onaca si Dan Claudiu Tanasescu sau redactorul-sef al ziarului de partid „Tricolorul", Vlad Hogea. Apogeul declinului PRM a fost atins la alegerile europarlamentare din 25 noiembrie, cind PRM nu a reusit sa adune nici macar 5% din voturi pentru a trece pragul electoral. Infuriat peste masura, Tribunul anunta ca intregul partid, in frunte cu el, se va retrage din Parlament. Cum parlamentarii PRM n-au vrut sa-l urmeze, Vadim a fost nevoit sa se razgindeasca. Si cum Daniela Buruiana a fost cel mai vehement contestatar al „sinuciderii politice in masa", vechiul camarad de arme al lui C.V. Tudor a fost exclus rapid din PRM. Astfel, formatiunea lui Vadim a pierdut in acest mandat nu mai putin de 30 de parlamentari din 71, cit obtinuse dupa alegeri. Din 2004 pina in prezent au parasit partidul 25 de deputati si 5 senatori.

Lia Olguta Vasilescu a avut anul acesta cinci initiative legislative: www.cotidianul.ro/select