"Mai e mult pana vine Mosul?" Este o intrebare pe care orice copil o adreseaza parintilor sai cand iarna pune stapanire peste lume. De unde vine Mos Craciun? Unde locuieste el? Sunt alte intrebari la care
copiii asteapta raspuns...<
"Mai e mult pana vine Mosul?" Este o intrebare pe care orice copil o adreseaza parintilor sai cand iarna pune stapanire peste lume. De unde vine Mos Craciun? Unde locuieste el? Sunt alte intrebari la care
copiii asteapta raspuns...


Dupa Mos Nicolae, copiii asteapta un alt mos: Mos Craciun. Un batranel cu barba alba care vine in noaptea de 24 spre 25 decembrie si imparte daruri copiilor cuminti. Straiele Mosului sunt speciale: costum rosu, cu blanita alba pe margini, cizme negre si o caciula rosie si pufoasa. Cat despre casa mosului... Aceasta este situata in Finlanda, in Laponia, la Rovaniemi. Mosul traieste aici, alaturi de sotia sa, Craciunita sau Craciuneasa. In casa Mosului se afla un atelier magic unde ajutoarele sale, 11 spiridusi, construiesc jucarii. Pepper Minstix, unul dintre spiridusi, este paznicul de credinta al locului magic. Mos Craciun primeste zilnic o multime de scrisori, de la micutii din toata lumea care il roaga sa nu uite sa ii treaca pe lista celor care vor fi vizitati in Ajun. In seara mult asteptata de cei mici, Mosul si spiridusii incarca darurile in sania trasa de renii: Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer, Vixen si de celebrul Rudolph, cu nasul luminos si rosu. Mos Craciun intra in casele oamenilor pe horn si asaza, cu grija, cadourile sub brad. Daca nu se grabeste, gusta din laptele si bunatatile pe care cei mici le-au lasat special pentru el.


MINUNI. De unde vine acest Mos mult iubit de copii? Povestea este una veche de mii de ani si s-a transmis din generatie in generatie. Se spune ca Maica Domnului, simtind ca se apropie ceasul nasterii, a inceput sa caute o casa unde sa ramana peste noapte. Si tot batand din poarta-n poarta, a ajuns la casa unui om rau, pe nume Craciun, care isi batea fetele si sotia si le obliga sa munceasca si noaptea. Bietele femei erau betege si stalcite de bataie. A ajuns in momentul in care Craciun tocmai era plecat la moara cu douasprezece care. Biata Craciuneasa tocmai le spusese celor trei fete sa doarma, pe rand, pana rautaciosul Craciun va reveni acasa, trasnind si hulind iar copilele trebuiau sa fie cu furca-n mana. Cand Fecioara Maria a cerut ajutorul Craciunesei, sa o gazduiasca peste noapte, aceasta i-a spus ca are un barbat tare rau si trei fete: una-i schioapa, alta-i oarba, a treia-i oloaga iar ea e toata plina de vanatai. A lasat-o in schimb pe Fecioara sa se adaposteasca in staulul vitelor. Femeia lui Craciun a ajutat-o pe Maica Domnului sa nasca, iar animalele din grajd au suflat abur catre Prunc, sa-L incalzeasca. Atunci a aparut deasupra casei lor Luceafarul de seara si apoi stelele. Din departare, Craciun a vazut minunea si s-a gandit ca s-a intamplat ceva cu locuinta sa, ca "nebunele" i-ar fi pus foc la casa. Cand Craciuneasa a trimis-o pe fata ciunta la Maica Domnului, aceasta i-a pus maini de aur. A mers mai apoi fata cea schioapa, iar Maica Domnului i-a "pus" piciorul. A urmat fata oarba, care si-a recapatat vederea. Cand Craciun a ajuns acasa si a vazut minunile si steaua cea lucitoare a recunoscut puterea lui Dumnezeu si a adus-o pe Maica Domnului in casa, cu mare cinste.


VISUL. O alta legenda spune ca, inainte de Nasterea Domnului, Craciun, un om avut, rau si zgarcit, a avut un vis in care i s-a aratat un inger. Trimisul Domnului ii spunea sa-si gateasca si sa-si curete ograzile pentru ca in scurt timp va sa vina la el o persoana insemnata. Cu toate astea, cand Maica Domnului a cerut gazduire impreuna cu Iosif, Craciun i-a refuzat. Sotia sa, in schimb, buna la suflet, dar cu mare frica de sotul ei, i-a ascuns in grajd, printre vite. Desi avea oaspeti, tot iesea din casa si fugea la grajd sa vada ce face Maica Domnului. In staul, Craciuneasa a ajutat-o sa-L nasca pe Iisus. Cand s-a intors acasa barbatul sau a vazut ca are straiele patate de sange si, manios, a luat o barda si i-a taiat mainile. In spaima mare, Craciuneasa a iesit din casa, si-a luat mainile la subsuori si a mers la Maica Domnului, jeluind.  Maica Domnului a luat mainile Craciunesei, le-a bagat sub fasa Fiului si apoi, punandu-i-le la loc, s-au facut mai frumoase si mai lucitoare ca inainte. Vazand marea minune, Craciun si-a adus aminte de visul sau in care ingerul ii spusese ca va primi o mare vizita. A mers la grajd, a picat in genunchi si si-a cerut iertare. Maica Domnului l-a povatuit sa posteasca, an de an, inainte de sarbatoarea Nasterii Domnului, cate sase saptamani, si va fi iertat pentru ceea ce i-a facut sotiei sale. Se mai spune de asemenea ca Mos Ajun ar fi fost baci in slujba lui Mos Craciun, stapanul staulului in care Maica Domnului L-a nascut pe Mantuitorul Iisus Hristos.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.