Evghenii Sevciuk , presedintele Sovietului Suprem, organismul legislativ al autoproclamatei republici transnistrene, viseaza cu ochii deschisi la independenta : "Tiraspolul este hotarat sa obtina independenta de Republica Moldova, in cazul in c

Evghenii Sevciuk , presedintele Sovietului Suprem, organismul legislativ al autoproclamatei republici transnistrene, viseaza cu ochii deschisi la independenta : "Tiraspolul este hotarat sa obtina independenta de Republica Moldova, in cazul in care problema Kosovo va fi solutionata in favoarea separatistilor albanezi". ABERATII. Sevciuk a prins si mai mult curaj dupa discutiile din Consiliul de Securitate al ONU pe tema independentei Kosovo: "Vedem sa sub egida ONU in acest moment este adoptata decizia care transforma Kosovo dintr-un subiect cu statut nedeterminat in subiect al dreptului international. Si ne-am dori ca, in cazul in care o asemenea decizie va fi adoptata, si statul nostru transnistrean sa fie recunoscut. Transnistria la vremea sa s-a adresat ONU cu solicitarea de a examina posibilitatea determinarii statutului republicii in legatura cu destramarea Uniunii Sovietice". VISE. Seful Sovietului Suprem de la Tiraspol a precizat ca ONU a respins solicitarea Transnistriei, pe motiv ca de acest subiect ar trebui sa se ocupe statele-garante in reglementarea transnistreana - adica Rusia si Ucraina, sub egida OSCE, in limitele acordurilor semnate in procesul de reglementare. Consiliul de Securitate al ONU nu a reusit miercuri sa iasa din impas in dosarul Kosovo, iar Serbia, sustinuta de Rusia, a cerut continuarea negocierilor. Ministerul rus de Externe a declarat in repetate randuri ca o solutie de independenta pentru Kosovo ar crea un precedent pentru toate republicile nerecunoscute din fostul spatiu sovietic (Transnistria, din Republica Moldova, si Abhazia si Osetia de Sud din Georgia), care ar putea cere si ele independenta. Moscova promite sa-si foloseasca dreptul de veto in Consiliul de Securitate ONU pentru a bloca o eventuala decizie bazata pe planul mediatorului ONU Marti Ahtisaari de separare a provinciei Kosovo.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.