Membrii unei retele internationale de traficanti de stupefiante, despre care exista indicii ca ar fi finantat o organizatie terorista, au fost arestati dupa ce au fost prinsi ca au ajutat la transportul a 58 de kilograme de heroina.
Trei
Membrii unei retele internationale de traficanti de stupefiante, despre care exista indicii ca ar fi finantat o organizatie terorista, au fost arestati dupa ce au fost prinsi ca au ajutat la transportul a 58 de kilograme de heroina.
Trei membri ai unei retele internationale de traficanti de droguri, despre care exista indicii ca ar fi finantat organizatia PKK, au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, dupa ce au fost prinsi ca au ajutat la transportul a 58 de kilograme de heroina. Tunkay Er, Mehmet Coksirin si Ismail Moahmed Adnan - rezidenti in Romania - sunt acuzati de complicitate la organizarea, conducerea si finantarea traficului international de droguri de mare risc. Anchetatorii au stabilit ca, in perioada iunie - decembrie 2007, cei trei au comis mai multe fapte penale prin care au ajutat la efectuarea unui transport de 58 de kilograme de heroina din Turcia catre Olanda, drogurile fiind capturate in 14 decembrie la frontiera turco-bulgara, ascunse in incarcatura unui autotren. In perioada respectiva, Mehmet Coksirin ar fi fost de mai multe ori in Turcia, la indicatia lui Er Tunkay, pentru a asigura legatura cu rudele din Istambul ai acestuia, cei care s-au ocupat de disimularea heroinei. De asemenea, tot la indicatia lui Er Tunkay, Ismail Adnan s-ar fi deplasat in Olanda pentru a receptiona cantitatea de heroina expediata din Turcia. Potrivit Parchetului General, anchetatorii au stabilit ca Er Tunkay ar fi finantat efectuarea transportului celor 58 de kilograme de heroina, care au fost capturate de catre autoritatile din Turcia. Din primele investigatii realizate in colaborare cu autoritatile judiciare din Turcia, s-a stabilit ca drogurile aveau ca destinatie finala Olanda. De asemenea, potrivit Mediafax, s-a stabilit ca Mehmet Coksirin ar fi efectuat mai multe deplasari in Turcia si Ucraina, in perioada iunie - octombrie 2007, singur sau impreuna cu ceilalti doi inculpati, pentru a se intalni cu persoane care asigurau finantarea unei cantitati de aproximativ o suta de kilograme de heroina si pentru a pune la punct detaliile unui viitor transport ilicit de droguri de mare risc. In septembrie 2007, procurorii DIICOT au initiat o cooperare internationala cu autoritatile judiciare din Turcia si Bulgaria, cu sprijinul centrului SECI din Bucuresti, in cursul acesteia avand loc mai multe intalniri de lucru. De asemenea, au fost trimise autoritatilor judiciare din Turcia doua cereri de comisie rogatorie internationala in vederea stabilirii tabloului infractional avandu-i ca autori pe cei trei inculpati.
"Regele heroinei"
La sfarsitul saptamanii trecute, unul dintre cei mai mari traficanti de heroina din lume, iranianul Hussein Karini, cunoscut ca "Regele heroinei", care a locuit 15 ani in Romania, a fost extradat din Austria, unde a fost arestat in martie, si trimis in Statele Unite ale Americii pentru a fi judecat. Karimi a fost arestat in timp ce incerca sa fuga in Azerbaidjan, iranianul urmand sa fie judecat de Curtea Federala Districtuala din Manhattan.
Iranianul a fost acuzat de trafic de droguri dupa o investigatie condusa de reprezentanti ai Drug Enforcement Administration (DEA) - Biroul Atena, Politia nationala olandeza, Agentia pentru Combaterea Crimei Organizate Majore (SOCA) - Marea Britanie, Politia nationala germana, Politia nationala turca, Serviciul roman de Informatii Externe (SIE), Politia romana de Frontiera si un procuror DIICOT. Barbatul de 59 de ani coordona din Romania o filiera internationala care actiona pe teritoriul mai multor state din Europa, Asia si America, formata din sute de persoane. Inca din momentul stabilirii in Romania, iranianul si-a asigurat ca paravan pentru actiunile sale comertul international, printr-o societate comerciala infiintata in anul 1992, in Bucuresti, firma care, pentru a nu atrage atentia autoritatilor, desfasura activitati legale, dar neprofitabile.
Bogdan GALCA


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.