Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a sugerat marti seara ministrului Ludovic Orban ca ar fi indicat sa isi inainteze demisia, ne-au precizat surse guvernamentale, citate de Mediafax. Acestea ne-au explicat ca premierul a purtat o serie de discuti
Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a sugerat marti seara ministrului Ludovic Orban ca ar fi indicat sa isi inainteze demisia, ne-au precizat surse guvernamentale, citate de Mediafax. Acestea ne-au explicat ca premierul a purtat o serie de discutii si cu ministrul Internelor, Cristian David, pentru a afla in ce masura acesta "s-a implicat sau stie" despre incidentul care il are ca protagonist pe ministrul liberal al Transporturilor. Oficial, dupa sedinta de Guvern de ieri, Tariceanu a refuzat sa faca vreun comentariu pe marginea situatiei lui Orban.
Discutia initiala cu Orban s-a purtat la solicitarea directa a primului-ministru, ulterior, Tariceanu avand mai multe discutii telefonice cu vicepresedintele liberal. Premierul a dorit sa afle cu lux de amanunte toate datele incidentului si i-a solicitat lui Orban sa nu faca nici un comentariu public cu privire la accident. Totodata, au specificat sursele, seful Executivului i-a comunicat ministrului ca scandalul mediatic cauzat de accident poate avea repercusiuni grave de imagine pentru partid si Guvern. La randul sau, Orban s-a aparat sustinand ca nu a dat bir cu fugitii de la accident, insistand ca incidentul este unul minor, acesta prinzand proportii datorita unei mediatizari neobiective. Surse din partid ne-au declarat ca Orban este pe deplin constient ca, dupa un astfel de scandal, isi poate lua adio de la Primaria Capitalei, fiind arhicunoscut faptul ca liberalul isi doreste cu ardoare functia de edil al Bucurestilor.
"De ce sa imi dau demisia?"
Ministrul Transporturilor a declarat ieri, citat de Mediafax, ca a vorbit cu premierul Calin Popescu Tariceanu despre accidentul auto pe care l-a produs duminica, el sustinand ca in discutie nu s-a pus problema unei demisii si ca oricum nu intentioneaza sa renunte la conducerea Ministerului Transporturilor, in urma acestui incident. "Am vorbit cu premierul si nu mi-a cerut demisia. Nici nu mi-a trecut prin cap sa-mi dau demisia. De ce sa imi dau demisia?", a spus Ludovic Orban.
"Nimeni nu s-a nascut ministru"
Liderul UDMR, Marko Bela, a sugerat, ieri, ca ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, ar trebui sa isi dea demisia. "Daca reiese ca a mintit, eu unul nu vreau sa ma substitui justitiei, nu vreau sa ma substitui politiei, si consecintele pentru mine sunt foarte clare, nimeni nu s-a nascut ministru", a afirmat liderul UDMR. El a amintit, in context, si de episodul in care Traian Basescu s-a urcat la volanul masinii personale dupa ce consumase alcool intr-un restaurant. "La noi presedintele iese dintr-un restaurant, cica a baut, si dupa aceea se asaza la volan si nu se intampla nimic. La noi, acceptam ideea ca ministrii si membrii Guvernului (...) conduc ei masinile oficiale. Nu sunt de acord nici cu acest lucru, dar nu exista nici un impediment legal", a mai spus el.
PDL vrea si capul lui David
Democrat-liberalii apreciaza ca accidentul lui Orban impune si demisia lui Cristian David. "Este inadmisibil faptul ca ministrul Ludovic Orban s-a considerat cetatean de rang superior, prin refuzul de a respecta legea in conditiile in care a comis un accident de circulatie. Negarea initiala a evenimentului, negarea existentei unei victime, parasirea locului accidentului, atitudinea de musamalizare a accidentului sunt fapte grave, in afara legii, care il descalifica pe domnul Orban pentru a ocupa in continuare functia de ministru", se arata intr-un comunicat al PDL. Totodata, PDL solicita si demisia ministrului de Interne, Cristian David, ca "gest de asumare a raspunderii pentru modul total incorect in care autoritatile implicate au gestionat aceasta situatie, protejandu-l pe domnul Orban impotriva legii, in loc sa aiba drept preocupare aplicarea legii la fel ca in cazul oricarui cetatean".
"Singurul gest e demisia"
Liderul PSD a declarat ieri ca ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, va trebui sa isi prezinte demisia daca se va confirma faptul ca in a lovit un copil in accidentul pe care l-a provocat. "Daca se confirma ca a fost implicat si a lovit un copil in accident si ca a mai si plecat de la locul accidentului, singurul gest este demisia. Eu nu stiu ca ministrul de Interne, Cristian David, sa fi avut vreo legatura cu acest lucru", a precizat Geoana.
Parintii Simonei: "Fata a cazut pe gheata!"
Tatal presupusei victime a accidentului rutier in care a fost implicat ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, precum si fiica acestuia neaga orice legatura cu incidentul rutier. Cei doi au fost audiati ieri de politisti, tatal fetei declarand ca leziunile tinerei provin in urma unei cazaturi pe gheata.
"Nici din declaratiile tatalui, nici din declaratiile fiicei nu au rezultat elemente noi care sa demonstreze ca aceasta ar fi fost o victima a accidentului provocat de ministrul Orban. Cei doi au sustinut ca ranile fetei au fost cauzate de o cadere pe gheata", a precizat comisarul Christian Ciocan, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, citat de Mediafax. Dosarul privind accidentul a ajuns ieri la Parchetul General, care are competenta de a cerceta demnitari, in urma informatiilor publice conform carora evenimetul rutier s-ar fi soldat cu o victima. De asemenea, procurorii au emis citatii pentru familia fetitei de 14 ani, pentru audieri. Totodata, tot ieri, la sediul Politiei erau asteptati, pentru a da declaratii, martori care au asistat la producerea accidentului.
Permis suspendat
Politia Capitalei informa ca in 17 decembrie, in jurul orei 19:30, la sediul Brigazii de Politie Rutiera s-a prezentat Ludovic Orban, care a declarat ca in 16 decembrie, in timp ce conducea un autoturism marca Audi A6, pe Soseaua Cotroceni, dinspre Bulevardul Iuliu Maniu catre Splaiul Independentei, in apropierea imobilului cu numarul 17, in conditiile unui carosabil acoperit cu zapada, a pierdut controlul asupra directiei si a tamponat un Matiz care se afla parcat pe trotuar. Acestuia i-a fost suspendat permisul de conducere. In aceeasi zi, in jurul orei 22:00, la sediul Brigazii de Politie Rutiera s-a prezentat Bogdan S., din Bucuresti, care a declarat ca la data de 16 decembrie, in jurul orei 14:00, dupa ce a parcat autoturismul in fata magazinului de pe Soseaua Cotroceni, a auzit o bubuitura, a iesit afara si a observat ca autoturismul pe care il parcase a fost tamponat de autoturismul condus de Ludovic Orban si ca a discutat cu acesta, urmand sa se prezinte ulterior la Politie. Potrivit Mediafax, in jurul orei 23.45, o echipa operativa coordonata de seful Brigazii de Politie Rutiera, comisarul Marian Motoc, s-a deplasat pe o strada din Sectorul 4, unde au fost gasite cele doua autoturisme implicate in accident, care aveau avarii. In jurul orei 00.15, echipa operativa s-a deplasat la locul accidentului, pe Soseaua Cotroceni nr.15-17 unde, in prezenta a doi martori asistenti, a efectuat cercetarea la fata locului. In cauza s-a intocmit proces-verbal de tamponare si au fost retinute permisele de conducere ale celor doi conducatori auto implicati in eveniment pentru neprezentare la politie in termen de 24 ore.
Anuntat cu intarziere
Ludovic Orban a declarat, in urma cu doua zile, ca a anuntat cu intarziere accidentul auto in care a fost implicat, din cauza unei probleme familiale, a faptului ca a fost implicat in coordonarea actiunilor de deszapezire si a unor analize medicale pe care le programase pentru luni. Acesta a mai spus ca nu a intentionat sa musamalizeze cazul, prevalandu-se de functia de ministru. O informatie potrivit careia accidentul de pe Soseaua Cotroceni, produs de Ludovic Orban, s-ar fi soldat cu o victima, a fost transmisa de un cotidian central, care cita martori ai evenimentului, dar nu si de surse oficiale. Ulterior, surse medicale declarau ca o autospeciala a Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti s-a deplasat, duminica, pe Soseaua Cotroceni, unde a avut loc accidentul in care a fost implicat ministrul Orban, gasind doua autoturisme lovite, dar nu si o victima, asa cum fusese anuntat printr-un apel la 112. Cateva ore mai tarziu, Politia Capitalei anunta ca ofiteri de la Politia Rutiera au identificat victima accidentului de circulatie, fiind vorba despre o minora care, la momentul producerii accidentului, era in trecere prin zona. Politia preciza ca fata a suferit o contuzie la brat si ca parintii acesteia au declarat ca nu doresc sa depuna plangere. Fata, in varsta de 14 ani, care se numeste Simona Todan si locuieste in Sectorul 4 al Capitalei, a fost identificata in urma cu doua zile, cu ajutorul politistului de proximitate din zona in care locuieste. Ea apare inregistrata pe 16 decembrie, in ziua accidentului, la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" din Capitala, cu un traumatism cranio-cerebral minor si traumatism la brat. Potrivit Mediafax, adolescenta a fost dusa de mama sa la spital, cu o ambulanta nemedicalizata, fiind inregistrata la Camera de garda cu diagnosticul traumatism de cot, produs prin cadere accidentala, managerul unitatii medicale, Coriolan Ulmeanu, precizand ca nimeni nu a spus nimic despre vreun accident rutier. Politia a cerut ieri Spitalului Grigore Alex-andrescu fisa medicala a tinerei. (Andrei GHICIUSCA)
Seful Politiei a incalcat drepturile copilului
Seful Inspectoratului General al Politiei Romane, chestorul Gheorghe Popa, in momentul in care a prezentat in direct, la Realitatea TV, numele si date despre presupusa victima a evenimentului rutier, a incalcat drepturile tinerei minore in varsta de 14 ani. Desi, de regula, Politia nu ofera numele de familie ale victimelor, decat initialele acestora sau prenumele, seful Politiei a facut publice datele de identificare ale unei minore, fara acordul parintilor acesteia. Condamnata de mai multe persoane pentru ca refuza sa faca declaratii publice, fetita de 14 ani nu mai iese din casa, nu a mai mers la scoala si este hartuita zilnic, desi nu s-a stabilit sa aiba vreo legatura cu evenimentul rutier. (A.G)
Chestorul a vrut sa fie "cat mai transparent"
Contactata de ZIUA pentru a oferi un punct de vedere, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, prin secretarul de Stat Mariela Neagu, a precizat: "Conform Legii 272 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, articolul 22, aliniatul 1, copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice si a vietii sale intime, private si familiale. Este interzisa orice actiune de natura sa afecteze imaginea publica a copilului sau dreptul acestuia la viata intima, privata si familiala. Mai mult de atat, Consiliul National al Audiovizualului monitorizeaza modul de derulare a programelor audiovizuale, astfel incat sa asigure protectia si garantarea drepturilor copilului, prevazute de lege". Reporterii ZIUA au dorit sa consemneze si pozitia chestorului Gheorghe Popa privind aceste aspecte. Desi a fost contactat telefonic de mai multe ori pe tot parcursul zilei de ieri, nu am putut consemna si punctul de vedere al chestorului Popa, comunicandu-se ca acesta este "in sedinte". "Domnul chestor cred ca a incercat sa fie cat mai transparent si sa nu se ascunda dupa niste initiale. Poate ca situatia de fata a impus mai multe detalii din partea Politiei", a spus referitor la acest caz Sarmizia Fetcu, purtatorul de cuvant al IGPR. (A. GHICIUSCA)
"Superficialitate si neprofesionalism"
Primele concluzii ale verificarilor Ministerului de Interne in legatura cu accidentul in care a fost implicat Ludovic Orban arata "superficialitatea si neprofesionalismul cu care a fost tratat cazul de catre echipajul politiei care a ajuns la fata locului". In timpul verificarilor Corpului de Control al MIRA au fost audiati 10 politisti de la Brigada Politiei Rutiere si de la Politia Capitalei, a declarat Marius Tache, purtatorul de cuvant al MIRA. Potrivit acestuia, echipajul politiei a trecut de doua ori pe langa locul producerii accidentului fara sa-l observe. De asemenea, nici operatorul de la dispeceratul politiei nu ar fi respectat intocmai procedura in cazul unui apel la serviciul de urgenta. Corpul de control va dispune zilele urmatoare masuri cu privire la cei care nu au actionat corespunzator. Corpul de control al MIRA a inceput in urma cu doua zile, din dispozitia ministrului David, verificarea modului in care politistii de la Politia Rutiera si-au facut datoria in cazul acestui accident. Pe de alta parte, Realitatea Tv a prezentat ieri o inregistrare video surprinsa dupa producerea accidentului, in care se poate vedea, langa masina personala, Ludovic Orban, care discuta cu mai multe persoane. (A.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.