Pietele financiare nu se confrunta cu o "criza profunda", ci doar cu turbulente, iar bancile centrale gestioneaza bine aceasta situatie, a declarat directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, citat de Reuters,
Pietele financiare nu se confrunta cu o "criza profunda", ci doar cu turbulente, iar bancile centrale gestioneaza bine aceasta situatie, a declarat directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, citat de Reuters, preluata de Mediafax. "Nu exista nicio criza profunda pe piete. Bancile centrale din Statele Unite si Europa au luat masurile care se impuneau, dar exista fluctuatii de la o saptamana la alta, poate deoarece pietele estimeaza o actiune a bancilor, iar apoi aceasta nu se intampla. Totusi, pana in prezent, situatia de pe pietele financiare a fost foarte bine gestionata", a spus Strauss-Kahn, citat de cotidianul italian Il Sole 24 Ore. FMI a laudat saptamana trecuta eforturile coordonate ale bancilor centrale din intreaga lume de a solutiona problemele legate de limitarea creditarii si a aratat ca politica monetara trebuie sa ramana flexibila. Rezerva Federala Americana (Fed), Banca Central-Europeana (BCE), Banca Angliei, Banca Canadei si Banca Nationala a Elvetiei au suplimentat lichiditatile de pe piete, pentru a reduce tensiunile de pe piata interbancara. Astfel, BCE a renuntat marti la limita superioara aplicata imprumuturilor de refinantare si a acordat bancilor credite pe termen de doua saptamani in valoare de 348,6 miliarde de euro, cu o dobanda de 4,21%, apropiata de rata de referinta de 4% stabilita de institutie. Totodata, Banca Angliei a acordat imprumuturi de zece miliarde de lire sterline (13,98 miliarde euro) pe termen de trei luni, cu o dobanda minima de 5,36%. BCE a oferit luni credite de refinantare in valoare de 20 miliarde dolari (13,82 miliarde euro), pe termen de 28 de zile.Rezerva Federala Americana a pus la dispozitia bancilor o suma similara, in timp ce Banca Nationala a Elvetiei a oferit patru miliarde dolari (2,77 miliarde euro). Schimbarile de pe pietele financiare au determinat bancile sa ezite in a acorda imprumuturi interbancare, ceea ce a determinat institutiile financiare sa opteze pentru investitii pe termen scurt pe pietele de capital. Masurile adoptate de bancile centrale au avut scopul de a majora nivelul de lichiditati disponibile pentru a micsora tensiunea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.