Guvernul Romano Prodi va retrage decretul care permite expulzarea cetatenilor comunitari, a anuntat ieri Vannino Chiti, ministrul pentru relatia cu Parlamentul. Documentul continea o eroare de drept. Decretul-lege privind expulzarea cetatenilor comu
Guvernul Romano Prodi va retrage decretul care permite expulzarea cetatenilor comunitari, a anuntat ieri Vannino Chiti, ministrul pentru relatia cu Parlamentul. Documentul continea o eroare de drept. Decretul-lege privind expulzarea cetatenilor comunitari a intrat in vigoare la 2 noiembrie, la presiunea primarului Romei Walter Veltroni, recent ales sef al Partidului Democrat care reuneste mai multe formatiuni. Acesta a speculat cu tact cazul italiencei Giovanna Reggiani, care a murit dupa ce fost agresata de Romulus Mailat. Veltroni a incercat sa se dezvinovateasca. „Am cerut decretul pentru ca oamenii il vor, dar nu am fost numai eu cel care a contribuit la redactarea sa intr-o maniera gresita creand o situatie dificila”, a spus acesta. Acesta a inteles ca cineva din interiorul Partidului Democrat ii contesta functia de lider, comenteaza Corriera della Serra.

Homosexualii au divizat guvernul
In spatele acestei decizii surprinzatoare de retragere a decretului, se afla o serie de cauze cu actiune conjugata. In primul rand, presedintele italian Giorgio Napolitano a avertizat ca nu va promulga decretul intrucat acesta contine o eroare de drept izbitoare. Seful statului contesta un articol referitor la pedepsele severe pentru persoanele care instiga la acte de discriminare pe baza de gen, rasa, origine etnica, religie, handicap, varsta, tendinte sexuale. Articolul a fost introdus in decret de catre Senat, la presiunile stangii radicale, fiind contestat insa de opozitie pentru referirile gresite la tendintele homofobe. Problema este ca in decret articolul respectiv face referire la Tratatul de la Amsterdam, in loc de tratatul constitutiv al comunitatilor europene, modificat, la acest capitol, prin Tratatul de la Nisa.

Acelasi articol a pus in pericol alianta de guvernare, intrucat ministrul justitiei Clemente Mastella a amenintat ca va iesi de la guvernare daca amendamentul referitor la pedespele dure pentru atitudinea ostila fata de homsexuali va trece.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.