MIZE SI CRIZE ROMANESTI
Ludovic Orban se mai poate apara? A intarziat. Era de fapt in intarziere inca de cand a plecat in pripa de la petrecerea fiului sau, intr-o duminica de iarna, cu ninsoare splendida. Se indrepta spre minister. Daca era
MIZE SI CRIZE ROMANESTI
Ludovic Orban se mai poate apara? A intarziat. Era de fapt in intarziere inca de cand a plecat in pripa de la petrecerea fiului sau, intr-o duminica de iarna, cu ninsoare splendida. Se indrepta spre minister. Daca era ceva de vazut atunci pe strada de langa Cotroceni, se putea vedea minunea care cadea din cer. Insa ceasul rau se apropia. Singurul lucru care se mai vinde astazi binisor: sangele politic. Vremea ignatului.

Modul in care a fost, este si va fi relatat "cazul Orban" de catre mass-media romanesti ofera diagnosticul exact al relatiei "presa romana versus clasa politica romaneasca": ura reciproca totala, dizolvanta, letala. Este cel mai grav efect al tabloidizarii mentalitatii citiorului de presa poilitica post-decembrista.

Detaliile accidentului pe care l-a produs ministrul Transporturilor duminica, 16 decembrie, fac deliciul presei. De la ora la ora, aflam lucruri noi. Care mai de care mai interesante si controversate. O sarabanda excitata a relatarilor scoate la vedere ziaristi frenetici, moderatori cu aplomb nazist. Titluri de presa rosii, de-o schioapa, poze si filmul de sapte minute al ultimei ninsori a ministrului Orban.

Ce avem, ca informatii? O presupusa victima nu se declara victima a accidentului. O tine mortis. Marturiseste in fata procurorilor ca nu se considera implicata in derapajele ministrului Orban, prins in Triunghiul Cotrocenilor si soldate cu o buseala pe cinste. Plus o acrosare pe capota. De netagaduit, dupa declaratiile la cald obtinute de serviciul de apeluri urgente 112, in duminica respectiva.

Din fericire, accidentul n-a produs morti. Dar anunta o moarte politica colaterala.

Cine a trecut prin astfel de evenimente stie cat de socanta este starea in care te afli imediat dupa un accident. Intri pe o spirala a panicii si vrei sa crezi ca ce se intampla nu e adevarat, nu ti se intampla tocmai tie. Un instinct de conservare vital ia locul ratiunii, al gandirii limpezi si al aplicatiei lucide. Cand intr-un accident sunt implicate persoane ranite usor, incep discutiile fara menajamente. In lumea reala, discutiile sunt cat se poate de reale. In general, oamenii vor sa iasa urgent din situatia care creeaza un stres major celor implicati. Nimeni nu doreste sa extinda momentul nenorocirii, sa ii prelungeasca efectul de "ceas rau". Cel mai adesea, atunci cand nu exista pagube sau morti, discutia se incheie rapid. Nu vom sti ce au discutat Orban si tatal fetei care s-a ranit la mana si la cap, in urma alunecarii provocate de derapajul ministrului. Nu este obligatoriu, dar deloc obligatoriu sa fie vorba de bani.

Stim ca lumea reala nu are legatura cu lumea reflectoarelor politice. In lumea reala, acolo unde amiabilitatea face loc continuarii vietii, totul e in regula. Asta-i viata.

Dar cand amiabilitatea intra in politica, ea se cheama mita. Spaga. Trafic de influenta. Imoralitate. Tradus in limbaj mass-media: rating.

Dar lectia Orban nu e de ajuns pentru demitizarea completa a politicianului roman. Nu-i nimic. Ne asteapta patru randuri de alegeri, doi ani de acum inainte.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.