Cindva, Nastase a zis ca exista „unii care se plimba cu coruptia in gura". Oare putem spune ca acum exista un partid care s-a cam plimbat cu reforma morala in gura?

Timisoara, 2006. Primavara. Timp frumos. Mai multi lideri liberali vorbesc inflacarat despre nevoia de primenire a clasei politice autohtone. Liberalii lanseaza cu acest prilej si un manifest: „PNL pentru Reforma Morala".

Un proiect precum cel demarat anul trecut de liberali e, desigur, vital pentru Romania. Insa, pentru a nu deveni desuet, e musai sa isi intilneasca oamenii potriviti care sa ii intrupeze principiile; in caz contrar, o stim cu totii, cind un proiect nobil pica in miinile unor natingi, va fi vai si amar de el. Mai e inca un risc: el decurge din placerea masochista a unor insi mediocri de a se juca si de a se fali cu principii prea inalte. Dupa un an si jumatate, avem certitudinea ca PNL a bifat - chiar de mai multe ori - ambele riscuri, in legatura cu acest proiect cu un ridicat continut moral.

Minimal, a face reforma morala inseamna a cultiva citeva virtuti elementare si a trai „viata in adevar". Mai inseamna, desigur, a promova competente si a indeparta de la masa deciziilor impostorii.

Acum, babeste: Credeti ca a lua spaga - asa cum a facut-o Remes - e o virtute, fie ea si nebanuita de majoritate? Credeti ca delirul in materie de proiecte educationale al lui Cristian Adomnitei are vreo legatura cu ideea de reforma? Sau Chiuariu - vreo treaba cu adevarul si, mai ales, cu dreptatea? Sau Cioroianu, vreo relatie apropiata macar cu ideea de coerenta? Mai mult: remarcati verticalitate in felul in care a ales sa se comporte, recent, Ludovic Orban? Sau decenta la Norica Nicolai, atunci cind, rugata sa comenteze situatia in care e colegul sau de Guvern, Orban, a spus ca lumea exagereaza si ca, in fond, am fost martorii unui incident doar minor? Ŕ propos: dupa subtirimea glasului pe care a afisat-o in recentele si confuzele sale interventii publice fata de cazul Orban, am vaga banuiala ca si Cristian David ne va oferi, in curind, inca o pilda despre cum poti sa iti bagi sistematic picioarele in ideea de reforma morala.

Pentru PNL poate exista o singura veste buna cu privire la „reforma morala": aceea ca si liderii nou-nascutului PD-L fac tot mai des apel la aceasta idee. Sigur, acum e un bun context de exploatat pentru pedelisti, dar citeva frine puse cu tact nu strica.