Pakistanul a utilizat un sistem secret de detentie pentru suspecti de terorism, de tipul celui de la Guantanamo.

Informatia a iesit la iveala dupa ce autoritatile de la Islamabad au eliberat aproape 100 de suspecti de terorism. Multi dintre ei fusera inchisi fara sa fie inculpati, scrie „The New York Times", citind avocati pakistanezi si grupuri pentru apararea drepturilor omului.

Din cite spun opozantii pakistanezi, cei 100 de detinuti eliberati se numara printre cele 500 de persoane, potrivit estimarilor, care au fost retinute incepind din 2001 de serviciile pakistaneze de informatii in cooperare cu Washingtonul in lupta antiterorism.

Prizonierii au fost avertizati, la eliberare, sa nu vorbeasca despre detentia lor, dar informatiile despre experientele prin care au trecut au fost dezvaluite de rude si avocati. Unii detinuti au declarat ca au fost interogati in prezenta unor straini care vorbeau limba engleza, pe care avocatii si grupurile pentru drepturile omului ii suspecteaza ca ar fi fost americani. Se pare ca in cel putin doua cazuri au existat detinuti predati SUA fara demersurile legale pentru extradare.

Potrivit ziarului „New York Times", in urma unor interviuri cu avocati si cu reprezentanti ai grupurilor pentru apararea drepturilor omului din Pakistan si dupa o verificare a cazurilor si evidentelor judiciare au iesit la lumina dovezi ale existentei sistemului secret de detentie.

Un inalt oficial din serviciile secrete americane nu a dezmintit informatiile, spunind ca Pakistanul a ajutat la descoperirea de comploturi teroriste. Islamabadul insa neaga ca ar fi retinut persoane in mod ilegal.