PULSUL MEDICINEI
De multe ori, cand intra pe usa ortopezilor de mana cu copilul, parintii rostesc pe nerasuflate un diagnostic, de parca ei ar avea caderea sa-l pu­na. "Copilul meu are dureri de cres­te­r
  PULSUL MEDICINEI
De multe ori, cand intra pe usa ortopezilor de mana cu copilul, parintii rostesc pe nerasuflate un diagnostic, de parca ei ar avea caderea sa-l pu­na. "Copilul meu are dureri de cres­te­re, ii cresc oasele cu dureri." Profesor doctor Mihai Jianu, seful Clinicii de ortopedie de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu", se minu­nea­za: "Nu exista dureri de crestere. Pe copii, uneori ii dor picioarele, mai ales in a doua parte a zilei si noap­tea, cand sunt obositi dupa atata joaca si zbenguiala. Daca ar fi vorba de dureri de crestere pricinuite de oasele care se dezvolta, de ce nu i-ar durea si mainile?! Ce, oasele mai­ni­lor nu cresc, cresc doar oasele pi­cioa­relor?! Durerile apar in a doua parte a zilei dupa ce s-au jucat copiii vartos. Dureri mai mari au copiii zbur­dal­nici, nu prea resimt dureri in pi­cioa­re copiii mai mototoli, care se zbenguie mai putin. Durerile sunt la ambele picioare. Nu dor oasele, ci doare musculatura care inca nu este formata. Daca durerile apar doar la un picior, acesta a suferit un traumatism. Deci nu exista dureri de cres­te­re pricinuite de dezvoltarea oaselor".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.