Cercetatorii francezi sustin ca dupa 2060 nu vor mai exista recorduri, rasa umana atingindu-si limitele fiziologice.

Expertii de la Institutul biomedical Irmes din Franta au analizat 3.260 de recorduri, in cinci discipline (atletism, ciclism, haltere, inot si patinaj viteza), inregistrate incepind cu 1896, anul primelor Jocuri Olimpice moderne, ajungind la concluzia ca dupa anul 2060 nu se vor mai inregistra recorduri sportive pentru ca rasa umana isi va atinge limitele fiziologice.

„Este inceputul sfirsitului", a declarat Jean-François Toussaint, seful institutului francez, la un congres stiintific din Monaco, precizind ca sportivii deja au ajuns sa foloseasca 99% din capacitatile lor. Cercetatorii sustin ca unele recorduri ar putea sa nu mai fie doborite niciodata. Este dat ca exemplu cel detinut de atleta banuita de dopaj, Florence Griffith-Joyner, 10,49 secunde in proba de 100 m, care rezista din anul 1988. Toussaint sugereaza ca recordurile stabilite in viitor ar trebui sa fie mai putin importante decit modul in care este efectuata o proba de atletism sau calitatea competitiei sportive.

Bioinformaticianul Geoffroy Berthelot a constatat ca mai multe recorduri au fost stabilite la inceputul secolului trecut si in anii ’50-’60, explicatia sa fiind legata de perioada care a urmat celor doua razboaie mondiale. Dupa 1970, curba a inceput descendenta, in ciuda progreselor tehnologice, plecind de la alimentatie si mergind pina la metode de antrenament si cronometre ultrasofisticate. Specialistii sustin ca, in acea perioada, sportivii utilizau 75% din capacitate, care a ajuns intre timp la 99%, fara a aduce recorduri substantiale, previziunea pentru 2060 fiind de 99,95%. Toussaint admite ca dopajul poate intinde limitele umane, dar marja este extrem de mica. Dintre cele cinci discipline analizate, natatia este cea mai deschisa pentru recorduri, explicatia cercetatorilor fiind ca exista multe probe noi, care nu si-au consumat inca tot potentialul. „Toate disciplinele se vor supune, inevitabil, evolutiei", este concluzia studiului, care recomanda ca sportul sa se axeze mai mult pe partea estetica.