Ceea ce nu i-a impiedicat pe autorii marsavului capitol "Regimul comunist si cultele religioase" al Raportului Comisiei Tismaneanu sa incerce macularea figurii lui Justinian. A lui si-a altor ierarhi ortodocsi, inclusiv a doi patriarhi postbelici.
Ceea ce nu i-a impiedicat pe autorii marsavului capitol "Regimul comunist si cultele religioase" al Raportului Comisiei Tismaneanu sa incerce macularea figurii lui Justinian. A lui si-a altor ierarhi ortodocsi, inclusiv a doi patriarhi postbelici.
As vrea sa semnalez o pagina documentara care atesta loialitatea viitorului patriarh, a preotului Ion Marina, fata de Partidul National Taranist, respectiv rezerva sa fata de comunisti. Episodul arunca o lumina si asupra imprejurarilor in care preotul Marina l-a adapostit pe Gheorghiu-Dej cu prilejul evadarii din lagarul de la Targu Jiu. Pentru aceasta voi deschide volumul Ioan Hudita "Jurnal politic (25 august 1944 - 3 noiembrie 1944)", Editura Paralela 45, 2006, la paginile 172-173, adica la inceputul insemnarilor facute de autor pe data de 20 septembrie 1944. Inainte de aceasta, reamintesc ca Ioan Hudita, istoric, profesor la Universitatea din Bucuresti, a fost dupa razboi secretar general al Partidului National Taranesc, detinand in 1946 portofoliul Ministerului Agriculturii. Se spune in jurnalul lui Hudita ca preotul Ion Marina era seful organizatiei taraniste din judetul Valcea. Pe 20 septembrie 1944, Ioan Hudita avusese cateva intalniri cu sefi ai organizatiilor din Oltenia. Relatarea intalnirii cu viitorul patriarh incepe astfel: "Preotul Marina ne da informatii si mai tulburatoare despre propaganda comunistilor. Aflu cu aceasta ocazie si unele lucruri pe care nu le stiam. Pe la jumatatea lunii august (...) mai multi muncitori comunisti au fugit din lagarul de la Targu Jiu, printre care Chivu Stoica, Gheorghiu-Dej etc. Si au gasit pentru cateva zile adapost la locuintele unor membri de-ai nostri din Valcea, dupa recomandarea preotului Marina, seful organizatiei noastre".
Dupa 23 august '44, viitorul patriarh este vizitat de (expresia ii apartine) "agenti" comunisti "trimisi de Gheorghiu-Dej si de avocatul Maurer". Acestia ii spun ca adevaratul sef al partidului comunist este Dej, iar comunistii vor veni la putere intrucat "asa vor rusii". Parintele Marina soseste la Bucuresti cu doua zile inainte de intalnirea cu Hudita, ii intalneste pe Maurer si pe Dej, apoi, ca un taranist loial conducerii partidului, raporteaza cele discutate cu Hudita. Fruntasii comunisti ii comunicasera ca vor fi adusi la putere de rusii care "nu pot avea incredere in partidele istorice".
Asadar, viitorul patriarh era la curent cu viitoarea configuratie politica si nu se imbata cu apa rece. Ii mai spune lui Hudita, indignat: "Maurer a avut indrazneala sa-mi propuna sa trec la ei si sa iau sefia Partidului Comunist din Valcea". Hudita rezuma: "Marina i-a raspuns ca i-a ajutat din motive de generozitate (...) si ca nu poate parasi partidul sau, fiind un democrat convins, care detesta orice dictatura, de dreapta sau de stanga" (cuvintele viitorului patriarh). Importanta mi se pare si urmatoarea fraza: "La despartire, Gheorghiu-Dej i-a spus (parintelui Marina - n.n.) ca oricand va avea nevoie de ceva, el e dispus sa-l ajute pentru serviciul pe care i l-a facut in luna august". La sfarsitul intrevederii, Hudita il indeamna pe preot sa se duca la Maniu, respectiv la Mihalache, si sa le spuna si lor ceea ce ii relatase.
Acestea sunt faptele. Fapte care definesc caracterul celui de-al treilea patriarh al Romaniei. Restul nu poate fi decat comentariu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin