Huliganii nu mai au scapare, a venit ora decontului
Jurnalul National va prezinta, in premiera absoluta in presa noastra, sanctiunile prevazute in Legea contra violentei pe stadioane, pentru suporterii care comit infractiuni.

Legea a
Huliganii nu mai au scapare, a venit ora decontului
Jurnalul National va prezinta, in premiera absoluta in presa noastra, sanctiunile prevazute in Legea contra violentei pe stadioane, pentru suporterii care comit infractiuni.

Legea a fost discutata si aprobata de Parlamentul Romaniei in aceasta saptamana, iar  respectivul document se afla pe masa de lucru a presedintelui tarii, Traian Basescu, pentru semnare si promulgare. Dupa aparitia ei in Monitorul Oficial ea va deveni operationala in termen de 30 de zile. Va vom prezenta, sintetic faptele pentru care suporterii prezenti pe arenele sportive pot fi amendati si condamnati la inchisoare, pentru inceput cu prevederile din Articolul 20.


Munca in folosul comunitatii pentru recalcitrantiAstfel, conform sanctiunilor din Articolul 22, din respectiva Lege,  daca suporterii unei echipe patrund pe stadion sau incearca sa patrunda prin incalcarea normelor; folosesc documente care nu le apartin; ocupa alte locuri decat cele indicate pe bilet, urmate de refuzul parasirii locului atunci cand sunt avertizati, in acest sens, de fortele de ordine; scriu sau deseneaza pe peretii cladirilor din incinta sau pe gardurile bazei sportive; dezlipesc sau distrug reclame, anunturi sau afise an incinta bazei sportive, deterioreaza, ridica sau muta indicatoarele amplasete de organizatori pentru facilitarea accesului in arena; nu respecta regulile stabilite de organizatori privind deplasarea lor  SUNT PASIBILI DE AMENDA DE LA 80 LEI LA 200 LEI, SAU PRESTAREA A 50 PANA LA 100 ORE DE MUNCA IN FOLOSUL COMUNITATII.


Turbulentii platesc  amenzi la greu pentru injuriiDe asemenea, daca unul dintre spectatori refuza sa se supuna efectuarii controlului corporal preventiv si al bagajelor, se catara pe gardurile care delimiteaza spatiul de joc de tribuna, savarseste fapte, acte sau gesturi obscene, profereaza sau scandeaza injurii, expresii jignitoare sau vulgare, precum si amenintari cu acte de violenta impotriva celorlalti spectatori, oficiali, jucatori, forte de ordine, stewarzi, amplaseaza embleme, pancarte, bannere, afise sau steguri in alte locuri decat cele stabilite  de organizatori VA FI AMENDAT CU O SUMA DE 150 - 400 LEI SAU PRESTAREA A 70 - 120 DE ORE DE MUNCA IN FOLOSUL COMUNITATII.


Betivii stau pe dreapta sase luniPentru spectatorii care incearca sa patrunda in stare de ebrietate, sa introduca sau sa incerce sa introduca pentru consum bauturi alcoolice, sau le consuma; vor sa bage pe stadion embleme, pancarte, afise, steaguri ce contin inscrisuri, sloganuri, imagini ce contin obscenitati; care refuza sa rezinte documentele de acces sau actele de identitate; care arunca cu obiecte de orice fel, cu substante corozive sau care murdaresc; care ameninta cu acte de violenta fortele de ordine si stewarzii; care nu respecta masurile de ordine dispuse de organizatori sau de comandantul dispozitivului, in caz de pericol; care refuza sa paraseasca imediat arena daca masurile de evauare au fost dispuse ESTE PREVAZUTA O AMENDA DE LA 250 LEI LA 750 LEI SAU PRESTAREA A 100 - 150 ORE DE MUNCA IN FOLOSUL COMUNITATII, PRECUM SI INTERZICEREA ACCESULUI LA COMPETITIILE SI JOCURILE SPORTIVE DE GENUL CELOR LA CARE SUPORTERUL A SAVARSIT FAPTA PE O PERIOADA DE 6 LUNI.


Cagula pe fata te lasa un an acasaDaca unul dintre suporteri arunca asupra celorlalti spectatori, oficiali, jucatori, forte de ordine sau stewarzi, precum si in directia suprafetei de joc cu obiecte de orice fel, substante corozive sau care murdaresc; isi ascunde fata cu fulare, masti, cagule si alte accesorii cu intentia de a impiedica identificarea sa; care ridica sau muta baraje, garduri sau alte obstacole pentru delimitarea sectoarelor, pentru separarea grupurilor de suporteri si a terenului de joc de tribuna, inclusive cele temporare; VA FI AMENDAT CU O SUMA CUPRINSA INTRE 500 SI 1500  LEI, SAU CU PRESTAREA A 120 - 200 ORE DE MUNCA IN FOLOSUL COMUNITATII, PRECUM SI CU INTERZICEREA ACCESULUI PE STADIOANE PE O PERIOADA DE UN AN.    


Doi ani de pauza pentru agresiviSuporterul care patrunde pe suprafata de joc, cu exceptia cazurilor de forta majora, ESTE PASIBIL DE O AMENDA CUPRINSA INTRE 1000 - 3000 LEI, SAU CU PRESTAREA A 150 - 300 ORE DE MUNCA IN FOLOSUL COMUNITATII, PRECUM SI CU INTERZICEREA ACCESULUI PE STADION PE O PERIOADA DE DOI ANI.


Suspendatii devin infractori daca ignora sanctiuneaDaca  o persoana, careia i s-a interzis accesul la unele competitii sau jocuri sportive,  se afla in arena sportiva unde se desfasoara o competitie sau un joc sportiv de genul celor pentru care s-a dispus interdictia, conform Articolului 31, acest lucru constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 luna la 3 luni sau cu amenda. In cazul in care a facut acest lucru se poate dispune masura de siguranta a interzicerii accesului la competitiile sau jocurile sportive, pe o perioada de 1 an la 2 ani, care se adauga la perioada pentru care s-a dispus initial masura.


Bati jandarmii, faci 2 ani de inchisoare!Am fost martorii unor scene in care spectatorii turbulenti au atacat fortele de ordine, mai ales jandarmii, sau stewarzii. In aceste conditii, conform Articolului 32,  opunerea cu violenta fata de personalul de ordine si siguranta sau fata de fortele de ordine, ori impiedicarea acestora de a-si exercita atributiile specifice, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava. In cazul in care acesta este recidivist se poate dispune si interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive, pe o perioada de la 2 ani la 4 ani.


Trei ani de interdictie pentru  port de arme albeDe asemenea, portul sau incercarea de a introduce in incinta arenei sportive a cutitului, pumnalului, sisului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte, fabricate sau confectionate anume pentru taiere, impungere sau lovire, precum si a dispozitivelor pentru socuri electrice, constituie infractiunea prevazuta si pedepsita de Legea 61. In aceste conditii, se poate dispune masura de siguranta a interzicerii accesului la competitiile sau jocurile sportive, pe o perioada de la 1 an la 3 ani.


Petardele si pocnitorile pedepsite severDetinerea sau incercarea de a introduce in incinta arenei sportive a substantelor iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant ori al altor asemenea materiale, substante sau obiecte, constituie infractiunea prevazuta si pedepsita de Legea 61. Se poate dispune masura interzicerii accesului la competitiile sau jocurile sportive, pe o perioada de la 1 an la 3 ani. Incercarea de a introduce, detinere sau folosi in incinta arenei sportive a obiectelor artizanale si de distractie, pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II - IV, T.1, T.2, precum si a artificiilor din categoria a€žobiecte zburatoare luminoase" si a pocnitorilor din clasa I, constituie infractiune. In acest caz se poate dispune  interzicerea accesului pe o perioada de la 1 an la 3 ani. Incercarea de a introduce, detinere sau folosi in incinta arenei sportive a materiilor explozive sau incendiare, constituie infractiune pedepsita de Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive. Se poate dispune interzicerea  accesului la competitiile sau jocurile sportive, pe o perioada de la 2 ani la 4 ani.


Xenofobia si rasismul condamnate fermUtilizarea in arena sportiva a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe, raspandirea sau detinerea, in vederea raspandirii, de asemenea simboluri in arena sportiva, constituie infractiune. Se poate dispune interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive, pe o perioada de la 1 an la 3 ani. Promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unei infractiuni contra pacii si omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, savarsita prin orice mijloace, in incinta arenei sportive, constituie infractiunea prevazuta si pedepsita la art. 5 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 31/2002.Se poate dispune interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive, pe o perioada de la 1 an la 3 ani.


Pedepse mari pentru violenteLovirea sau orice acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice, savarsite in incinta arenei sportive, asupra unui alt spectator, care au pricinuit o vatamare ce nu necesita ingrijiri medicale sau necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 20 de zile, constituie infractiune pedepsita de art. 180 Cod Penal. Se poate dispune interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive, pe o perioada de la 1 an la 3 ani. Daca spectatorul necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 60 de zile, constituie infractiune de a€žvatamare corporala", prevazuta si pedepsita de art. 181 Cod Penal. In acest caz se poate dispune interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive, pe o perioada de la 2 ani la 4 ani. Daca cel care a fost batut necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mult de 60 de zile, sau daca a produs vreuna din urmatoarele consecinte: pierderea unui simt sau organ, incetarea functionarii acestora, o infirmitate permanenta fizica ori psihica, slutirea, avortul, ori punerea in primejdie a vietii persoanei, constituie infractiunea de a€žvatamare corporala grava", prevazuta si pedepsita de art. 182 Cod Penal. Atunci se poate dispune interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive, pe o perioada de la 3 ani la 5 ani. In situatia savarsirii faptelor de mai sus asupra unui oficial, a unui sportiv sau asupra unui reprezentant al personalului de ordine si siguranta, limita maxima a masurii de siguranta se majoreaza cu un an.


Zece ani pentru ucidere!Uciderea unei persoane in arena sportiva de catre un alt spectator constituie infractiunea de a€žomor calificat", a€žomor deosebit de grav" sau a€žloviri sau vatamari cauzatoare de moarte", prevazute si pedepsite de art. 175 - 176 si 183 Cod Penal. In acest caz se poate dispune interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive pe o perioada de la 6 ani la 10 ani.


Distrugerile pe stadion pedepsite dupa Codul PenalDistrugerea, degradarea ori aducerea in stare de neintrebuintare a scaunelor sau a altor elemente de mobilier, a instalatiilor de orice fel,  a amenajarilor interioare, a cablajului electric, a echipamentelor si instalatiilor de telecomunicatii sau de supraveghere video din incinta arenei sportive, precum si distrugerea, deteriorarea sau degradarea imobilelor din incinta bazei sportive, constituie, dupa caz, infractiunea de a€ždistrugere", a€ždistrugere calificata", prevazute si pedepsite de art. 217 - 218 Cod Penal. Se poate dispune interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive pe o perioada de la 1 an la 3 ani. Daca distrugerea a fost savarsita asupra unui bun apartinand fortelor de ordine sau a personalului de ordine si siguranta, instanta de judecata poate dispune interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive pe o perioada de la 2 ani la 4 ani.


Actele si gesturile obscene condamnate Portul de arma, fara drept, in incinta arenei sportive, constituie infractiunea de a€žnerespectare a regimului armelor si munitiilor", prevazuta si pedepsita de art. 279 Cod Penal. Se poate dispune interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive, pe o perioada de la 3 ani la 5 ani. Manifestarile savarsite in arena sportiva prin care se exprima dispret pentru insemnele Romaniei sau pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritatile,  constituie infractiunea de a€žofensa adusa unor insemne", prevazuta si pedepsita de art. 236 Cod Penal. Se poate dispune interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive, pe o perioada de la 1 an la 3 ani. Spectatorul care in incinta arenei sportive savarseste acte sau gesturi, profereaza cuvinte ori expresii, sau se deda la orice alte manifestari prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal, ori se tulbura, in alt mod, ordinea publica, constituie infractiunea de a€žultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice", prevazuta si pedepsita de art. 321 Cod Penal.Se poate dispune  interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive, pe o perioada de la 1 an la 3 ani. In cazul in care prin fapta savarsita se tulbura grav ordinea publica in incinta arenei sportive, se poate dispune interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive, pe o perioada de la 2 ani la 4 ani.


Bataile dintre galerii te scot din arena pe mult timpParticiparea la o incaierare intre mai multi suporteri in incinta arenei sportive constituie infractiunea de a€žincaierare", prevazuta si pedepsita de art. 322 Cod Penal. Se poate dispune interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive, pe o perioada de la 1 an la 3 ani. In cazul in care, in cursul incaierarii, s-a cauzat o vatamare a integritatii corporale sau sanatatii unei persoane, se poate dispune interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive pe o perioada de la 2 ani la 4 ani.



Amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa contra unui reprezentant al fortelor de ordine, lovirea sau orice alte acte de violenta, vatamarea corporala sau vatamarea corporala grava a acestuia, daca acesta se afla in exercitiul functiunii pe timpul asigurarii ordinii publice cu ocazia desfasurarii unei competitii sau a unui joc sportiv sau pe timpul interventiei pentru restabilirea ordinii publice in astfel de situatii, ori pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii anterior prezentate, constituie infractiunea de a€žultraj", prevazuta si pedepsita de art. 239 Cod Penal. Se poate dispune  interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive, o perioada de la 2 ani la 6 ani. CONSTATAREA INFRACTIUNILOR SE FACE DE CATRE JANDARMI SI POLITISTI.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.