Forta de munca nu este putina, ci slab instruita si motivata, spun antreprenorii.

Piata romaneasca a constructiilor va avea nevoie de aproximativ 550.000 de muncitori in perioada 2008-2009, iar deocamdata exista 380.000 de angajati disponibili, a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO). La o dezbatere organizata pe tema reducerii deficitului de forta de munca din constructii, Plosceanu a estimat ca va fi nevoie asadar de aproape 170.000 de salariati, deficit care inregistreaza insa o tendinta de scadere. „De la inceputul anului, numarul muncitorilor din sectorul constructiilor a crescut cu aproximativ 50.000. Dupa parerea mea, majoritatea acestora au fost atrasi din zona pietei negre catre cea reglementata", a spus presedintele ARACO.

El a declarat ca una dintre solutiile de baza pentru diminuarea deficitului este pastrarea sau aducerea muncitorilor romani in tara, prin cresterea salarizarii la un nivel comparativ cu cel din tarile europene, adica la nivelul de minimum 600 de euro cit e acum in Polonia si in Ungaria. O alta solutie precizata de Plosceanu, pe care o considera insa mai putin avantajoasa, este aducerea de muncitori din Asia sau din zona fostei Iugoslavii. „Probabil ca in final vom ajunge la o solutie mixta", a spus acesta. Presedintele ARACO a adaugat si alte masuri pentru diminuarea deficitului fortei de munca cum sint generarea unei pregatiri corespunzatoare a personalului si transferul muncitorilor in zona reglementata a pietei.

Toine Kets, specialist de pe piata olandeza, prezent la dezbatere, a explicat ca Romania ar trebui sa se preocupe de forta de munca din tara, prin pregatirea muncitorilor si mai ales a maistrilor.

„E nevoie de maistri instruiti, care sa stie sa coordoneze muncitorii, sa le dea norme privind cit si cum sa munceasca. Trebuie sa stie sa le zica ce trebuie sa obtina, sa discute cu ei ce fac bine si ce nu. De multe ori e important sa faci un compliment, asta ii motiveaza, pentru ca maistrii trebuie sa inteleaga ca acesti oameni nu isi lasa creierul acasa", a spus Kets.

Specialistul olandez a amintit si de muncitorii romani care lucreaza in Olanda in constructii si care sint „una din cele mai dure, mai cautate si mai harnice forte de munca". Acesta a mai spus ca a observat o tendinta in rindul lor de a se intoarce acasa, chiar pe salarii mai mici, pentru ca asa au dubla cheltuiala, pentru familia din Romania si pentru ei, in Olanda.

Ascensiunea salariilor din constructii, pe www.cotidianul.ro/select