DNA l-a trimis ieri in judecata pe fostul comandant al Fortelor Terestre, generalul Mihail Popescu, pentru ca a negociat nefavorabil pentru Armata schimbul de deseuri metalice contra anvelope.Generalul Mihail Popescu ademarat afacerea „Anvelopa"Generalul Eugen Badalan a dusla bun sfirsit afacerea „Anvelopa" Procurorii anticoruptie ii acuza pe generalul Mihail Popescu, fostul comandant al Fortelor Terestre, acum senator PSD, pe generalul Eugen Badalan, care a ocupat ulterior functia lui Popescu, pe generalul Neculae Otelea, fost sef al Serviciului logistic, pe doi colonei si pe un fost consilier juridic al Ministerului Apararii ca ar fi incheiat un contract pagubos pentru Armata cu firma Tofan Group. Contractul prevedea predarea de tehnica militara scoasa din functiune la schimb cu anvelope, in valoare totala de 318.592 dolari (circa 6.550.242.901 lei vechi, la cursul de schimb de la data semnarii lui). DNA a stabilit ca, in iunie 2000, la ordinul verbal al generalului Popescu, colonelul Eugen Calcan, fost sef al Serviciului logistic, colonelul Toader Mandea, fost sef al Serviciului financiar, si Simion Linca, fost sef al Serviciului juridic, au participat la negocierea preturilor cu reprezentantii firmei Tofan Group. Cei trei au subevaluat preturile la deseurile metalice care ar fi rezultat din dezmembrarea tehnicii militare si au acceptat preturi supraevaluate la anvelopele oferite la schimb de Tofan. In plus, ei au oferit firmei si tehnica militara care nu era aprobata pentru casare de catre ministrul de atunci al Apararii, Sorin Frunzaverde.

Astfel, desi la incheierea contractului erau scoase din functiune numai 1.508 mijloace fixe, s-a prevazut a fi predate 2.874 astfel de mijloace (autovehicule, transportoare blindate, tractoare artilerie si altele). Mai mult, s-a hotarit predarea a 5.000 tone de deseuri de fier vechi, noua tone de alama si 5 tone de cauciuc, care nu erau aprobate la schimb, prin ordin al ministrului.

Intentia cu care conducerea de atunci a Armatei a pagubit institutia este sustinuta de DNA prin aceea ca Directia Audit Intern din MApN a sesizat in mai multe rinduri ilegalitatea contractului. Mai mult, contractul ar fi fost prelungit ilegal, printr-un act aditional, de generalul Eugen Badalan, care a preluat functia de sef al Marelui Stat Major al Fortelor Terestre, dupa ce fostul presedinte Emil Constantinescu l-a demis din functie pe Mihail Popescu. Dupa ce au comparat valoarea anvelopelor predate cu sumele obtinute de Tofan de la societatile de colectare a fierului vechi, unde a predat tehnica nedezmembrata, procurorii au calculat ca Armata a fost prejudiciata numai in acest fel cu peste 20 de miliarde de lei vechi. Practic, in ultimii trei ani de derulare a contractului (2001-2004), rolul SC Tofan Steel SRL a fost de simplu intermediar intre Armata si societatile de preluare a materialelor refolosibile si a incasat diferenta de pret.

Contactat de Cotidianul, generalul Mihail Popescu a declarat ca procurorii DNA nu au probe despre vinovatia sa. „Eu nu am facut decit sa aplic ordinul ministrului Frunzaverde, aprobat dupa raportul generalului Chelaru (fostul sef al Statului Major General - n.r.). Aveam nevoie de anvelope pentru misiunile din Bosnia si am facut acest schimb, dar nu s-a inregistrat nici un prejudiciu. O probeaza descarcarea de gestiune pe care mi-a facut-o Curtea de Conturi", a explicat Mihail Popescu.

Toate armele din Hunedoara, la control Politia din Hunedoara a inceput ieri verificarea tuturor magazinelor din judet care vind arme de foc pentru a incerca sa-i depisteze pe cei care au impuscat-o in cap pe o angajata de la o casa de amanet.

Politistii hunedoreni au inceput ieri verificarea tuturor magazinelor din judet care detin si comercializeaza arme de foc, actiunea fiind parte a anchetei in cazul angajatei unei case de amanet, impuscata in cap in timpul unui jaf, informeaza NewsIn. Actiunea vine dupa ce anchetatorii au descoperit noi amanunte in cazul jafului de luni, cind doua persoane au impuscat in cap o angajata a unei case de amanet din centrul Hunedoarei si au furat 1,2 kilograme de aur. Politistii au descoperit la locul jafului doua gloante de calibru diferit, care provin de la doua arme de foc, si se presupune ca ambii atacatori erau inarmati si au tras catre casiera.

„Verificam toate magazinele care comercializeaza arme de foc de pe raza judetului. De asemenea, efectuam verificari in evidentele spatiilor de cazare, existind suspiciuni ca faptuitorii pot fi din alte judete, sens in care conlucram cu Inspectoratul General al Politiei si cu Inspectoratele Judetene in vederea identificarii cit mai rapide a autorilor tilhariei", a declarat subinspector Bogdan Nitu, purtatorul de cuvint al Inspectoratului de Politie al Judetului Hunedoara.

Angajata casei de amanet, in virsta de 21 de ani, a fost impuscata in cap, luni dimineata, in jurul orei 9.30, in timpul unui jaf comis de doua persoane, care au furat 1,2 kilograme de aur si bijuterii. Victima este internata in stare foarte grava.

Cu ce se ocupa in Senat generalul Mihail Popescu, pe www.cotidianul.ro/select