Parlamentarii au finalizat aseara votul pe articole la bugetul de stat pe anul 2008 , urmand ca astazi sa dea votul final pe intreg proiectulIn mai putin de doua zile, senatorii si deputatii au votat pe articole intreg bugetul de stat pe 2008, care a
Parlamentarii au finalizat aseara votul pe articole la bugetul de stat pe anul 2008 , urmand ca astazi sa dea votul final pe intreg proiectulIn mai putin de doua zile, senatorii si deputatii au votat pe articole intreg bugetul de stat pe 2008, care a cuprins 994 de amendamente respinse si 112 admise de comisiile de specialitate. Aseara s-a trecut la dezbaterea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul viitor. Votul final va fi dat astazi dimineata.
Potrivit programului oficial, parlamentarii aveau alocate pentru bugetul de stat patru zile, cu cate 12 ore de plen pe zi. Ieri la pranz Bogdan Olteanu a anuntat ca lucrarile vor continua fara dezbateri, potrivit procedurii de urgenta. Mai exact, s-a trecut la votarea fiecarui articol, fara dezbateri, initiatorii amendamentelor putand sa ia cuvantul "doar daca este absolut necesar", dupa cum a tinut sa sublinieze seful Camerei Deputatilor.
Dezbaterile au decurs ieri in plenul reunit al celor doua Camere in deplin consens parlamentar. In prezenta a maximum 250 de senatori si deputati, bugetele alocate ministerelor au trecut, in majoritatea cazurilor, in forma convenita in cadrul comisiilor de buget-finante. Guvernul a fost reprezentat ieri in plen doar de doi ministri: cel al Economiei si Finantelor si cel al Educatiei. Din partea celorlalte ministere au fost delegati sa sustina punctul de vedere al Executivului secretarii de stat.Bugetul Senatului a fost suplimentat cu cca 9 mil. leiPlenul Parlamentului a decis, cu 237 voturi "pentru" si 2 abtineri, sa suplimenteze bugetul Senatului cu 8.881.000 lei.
Astfel, parlamentarii au votat un amendament respins initial in cadrul dezbaterilor din Comisiile reunite de buget-finante. Acest amendament a avut drept motivare "iminenta preluare in administrare de catre Senat, prin Hotarare de Guvern, a unor spatii pe care le ocupa in prezent si care nu au fost avute in vedere la elaborarea proiectului de buget initial".Diminuarea bugetelor SIE, SPP si STS a fost respinsaParlamentarii au respins, in schimb, amendamentele admise in comisiile de specialitate pentru bugetele SIE, SPP si STS pentru anul 2008. Astfel, au fost eliminate diminuarile fondurilor la Capitolul "cheltuieli de personal".
Daca amendamentele ar fi fost admise, bugetul Serviciului de Informatii Externe ar fi trebuit sa fie mai mic cu 3,6 milioane lei, cel al SPP cu 2,733 milioane lei, iar cel al STS cu 4,411 milioane lei. Deputatul PSD Constantin Nita a explicat ca nu se pot face diminuari la acest capitol, pentru ca ar insemna sa se scada salariilor angajatilor SIE. "De oriunde putem reduce, dar nu de la salarii", a declarat Nita.6% din PIB pentru EducatieDeputatii si senatorii au aprobat alocarea a 752 de milioane de lei pentru cresterea cu 10% a salariilor personalului didactic de gradul II, pentru suplimentarea burselor si pentru finantarea de baza a invatamantului superior. Grupurile parlamentare ale PSD au facut aceasta propunere, aprobata si de celelalte partide, cu exceptia reprezentantilor PD-L. Potrivit deputatului Gratiela Iordache, democratii s-au abtinut de la vot pentru ca le-a fost refuzata propunerea ca 1% sa fie alocat cercetarii. Dupa aprobarea bugetului alocat ministrului Educatiei, ministrul Adomnitei a spus ca "este o zi mare", intrucat este pentru prima data in perioada postdecembrista cand Ministerul Educatiei primeste 6% din PIB.Mai multi bani pentru agriculturaMarti seara, Vosganian a anuntat in plenul comun al celor doua Camere ca bugetul Minis-terului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2008 va fi suplimentat cu suma de 450 de milioane de lei din fondul "Actiuni Generale" al Ministerului Economiei si Finantelor.
Prin votul majoritar asigurat de grupurile PNL si PSD, a fost respinsa suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor in vederea finalizarii magistralelor IV si V ale metroului. Suplimentarea ar fi asigurat finalizarea in iulie 2008 a racordului Nicolae Grigorescu - linia de centura. In propunerea avansata de Guvern, si care a ramas finala dupa respingerea celor doua amendamente PD, data programata pentru finalizarea magistralei IV este finalul anului 2012. Bugetele Presedintiei, Camerei Deputatilor, ICCJ, CCR, CNA, CNSAS au fost adoptate in variantele primite de la comisii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.