Pretul de inchidere pe bursa a drepturilor de alocare a fost de 294 de lei. In cadrul ofertei publice, titlul a fost cumparat cu 191 de lei.

Pretul drepturilor de alocare de la Transgaz a crescut in prima zi de tranzactionare cu 53% fata de valoarea actiunii de 191,92 lei de la oferta publica initiala (IPO). S-au tranzactionat in jur de 154.556 de drepturi de alocare, ceea ce reprezinta peste 12% din totalul drepturilor distribuite. Practic, ieri, la bursa, tranzactiile cu drepturile de alocare au crescut lichiditatea pietei cu 40%. Pretul de deschidere a drepturilor de alocare Transgaz in sedinta de ieri a fost de 321 de lei, cel minim de 286,5 lei, cel maxim de 340 de lei, iar cel de inchidere de 294,8 lei.

Brokerii considera ca drepturile de alocare mai pot creste in sedintele urmatoare, insa nu foarte mult. „Personal mai vad o crestere de 10% pe drepturile de alocare in sedintele urmatoare", ne anunta Petru Prunea, presedintele SSIF Broker Cluj. In schimb, Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest, crede ca trendul ascendent sau descendent al drepturilor de alocare va fi influentat de pietele externe. „Drepturile de alocare Transgaz au facut deja un pret de echilibru la 290-300 de lei. Daca vestile de afara vor fi bune, pretul la Transgaz mai creste. Daca nu, e posibil ca intreaga piata sa scada, inclusiv drepturile de alocare", sustine Nicu Grigoras. In zilele urmatoare insa, variatia maxima admisa a drepturilor de alocare va fi de 15% pe zi, ca si in cazul actiunilor.

O persoana care a investit 100.000 de lei pe transa mica a putut subscrie 521 de actiuni, revenindu-i in urma alocarii 46 de actiuni (drepturi de alocare) in valoare de 8.828 de lei. La o crestere a pretului drepturilor de alocare de 50% rezulta un profit de 4.414 lei. Care, raportat la investitia initiala de 100.000 de lei, reprezinta un randament de 4,5% in mai putin de o luna.

Un investitor care a subscris doua milioane de lei pe transa mare a putut subscrie circa 10.421 de actiuni, revenindu-i in urma alocarii 267 de actiuni in valoare de 51.242 de lei.

La o crestere cu 50% a drepturilor de alocare Transgaz, investitorul a obtinut in prima zi de tranzactionare un cistig de 25.621 de lei. Ceea ce, raportat la suma investita, reprezinta un randament de 1,28%.

In cazul ofertei publice Transgaz, este prima data cind se tranzactioneaza in Romania drepturi de alocare. Pentru a-si putea tranzactiona drepturile de alocare, un investitor trebuie sa aiba un contract de brokeraj incheiat cu o SSIF (casa de brokeraj) si sa solicite, direct sau prin SSIF, un extras de la Depozitarul Central care sa ateste numarul de actiuni pe care le detine.

In perioada 26 noiembrie-7 decembrie s-a desfasurat oferta publica Transgaz pentru 1,177 milioane de actiuni, cu drepturi de alocare atasate, la un pret de 191,92 lei/actiune. Oferta Transgaz a fost cea mai mare oferta publica initiala de vinzare de actiuni realizata pina acum de o companie romaneasca, iar valoarea subscrierilor a fost de aproximativ 1,8 miliarde de euro.