Cum sarbatoresc francezii Craciunul? Dar rusii? Dar nemtii? Noi am reusit sa aflam povestea Craciunului in Italia. De la doi "italieni vero". Asa ca v-o spunem si voua. "In asteptarea Craciunului" - asa a fost denumit evenimentul de la 19 decembrie, care a avut loc intr-un restaurant cu specific italian din Bucuresti. Evenimentul, sustinut de orga­ni­za­tia Slow Food, a avut ca scop promo­va­rea preparatelor italienesti tra­di­ti­onale din orasul Bisceglie. Cei doi bucatari care s-au ocupat de meniu, Giuseppe Frizzale si Mario Musci sunt membri ai "Echipei de sefi Dolmen".   ORIGINAR. "In Romania sunt cunoscute doar cateva dintre mancarurile clasice italienesti. Mancarurile pregatite in casele taranilor italieni cu ocazia Sarbatorilor, ca si intreaga bucatarie traditionala, raman in continuare necunoscute. Noi incercam sa schimbam aceasta situatie", ne-a declarat Giuseppe Frizzale, unul dintre doi bucatarii sefi de la restaurantul Tre Archi. "Trebuie mentionat ca atat ingredientele folosite, cat si vinurile, au fost aduse din Italia, iar mesele au fost decorate, in stil traditional, cu fructe si seminte", a adaugat Mario Musci, cel de-al doilea bucatar-sef al restaurantului. Entuziasti, cei doi bucatari italieni ne-au explicat ca vor sa faca o traditie din acest eveniment.   TRADITII. Meniul conceput de cei doi bucatari respecta tra­di­ti­ile de Craciun: Olive nere e taralli (masline negre si covrigei napolitani), Frittule (preparat pe baza de pizza, prajit in ulei, cu mozzarella si fasole), Minestra verde in terra cotta (preparat din legume si car­ne), Tu­bet­tini alle cozze (paste cu midii), Baccalaa€™ con olive nere e patate (peste cu mas­li­ne negre si cartofi), iar ca desert, Panettone alla grila con crema de alla€™arancia (panetone la gratar cu crema de portocale ro­sii). Fiecare oras italian are parti­cu­­laritatile sale culinare, iar meniul creat la Bucuresti este inspi­rat de gas­tronomia din Bisceglie. La mie­zul noptii, italienii participa la sluj­ba de Craciun, iar la intoarcere se impart ca­do­u­ri­le. La 25 decembrie, sar­ba­toa­rea continua, tot in familie. Minestra verde Mario Musci ne-a explicat ca preparatul-vedeta de pe masa de Craciun este Minestra verde in terracotta. Tot de la bucatar am aflat ca acesta se pregateste din legume (100 g conopida, 100 g broccoli si aceeasi cantitate de tulpina de anghinare), 100 g chiftelute din carne de vita, 50 g salam picant, doua oua batute, 50 g branza de oaie, ulei de masline, sare si piper negru. Se fierb legumele, apoi se pun in tava. Se fac trei straturi din broccoli, conopida, anghinare, chif­te­lute, felii de salam picant, oua batute si branza rasa. Compozitia se tine la cuptor 10 minute, la temperatura de 180 grade. Preparatul trebuie servit cald, alaturi de "un vin rosu tare", dupa cum ne recomanda Giuseppe Frizzale.   diana.radu@jurnalul.ro