In 1985, anul in care Mihail Gorbaciov prelua puterea in Uniunea Sovietica, dupa moartea lui Konstantin Cernenko, la Editura Politica din Bucuresti, sub coordonarea lui Virgil Magureanu, a aparut lucrarea "Puterea politica si sistemul social". Rasfoi
In 1985, anul in care Mihail Gorbaciov prelua puterea in Uniunea Sovietica, dupa moartea lui Konstantin Cernenko, la Editura Politica din Bucuresti, sub coordonarea lui Virgil Magureanu, a aparut lucrarea "Puterea politica si sistemul social". Rasfoind cuprinsul acestei carti, iti sar in ochi autori care, in decembrie 1989, au preluat fraiele puterii politice postcomuniste. Ion Iliescu, Virgil Magureanu, Vasile Secares, Ioan Mircea Pascu ori Mihai Draganescu sunt semnatarii unei carti "pregatitoare" ideologic pentru debarcarea lui Nicolae Ceausescu.
Termenii tranzitiei
In aceasta carte descoperi cu uimire teme si sintagme care au marcat tranzitia de dupa 1989, precum "consensul in jurul puterii", "liderul charismatic", "controlul politic", "rolul factorilor de putere". Cu patru ani inainte de caderea lui Ceausescu, grupul coordonat de Virgil Magureanu se pregatea de preluarea puterii in "societatea socialista". Intre timp, "societatea multilateral dezvoltata" si-a dat obstescul sfarsit, dar exponentii si ideologii ei au ramas pe redutele puterii politice si in serviciile secrete. Pentru disidentul Liviu Ioan Stoiciu, puterea lui Virgil Magureanu, poreclit "sarpele cu ochelari", a fost KGB.
"I-am spus de la obraz ca m-a dezamagit!"
Virgil Magureanu a fost detasat, in 1988, de la Academia "Stefan Gheorghiu" la Complexul Muzeal din Focsani. "Sarpele" fusese coordonatorul, in 1985, al cartii "Puterea politica si sistemul social", aparuta la Editura Politica. Aceasta carte i-a fost recomandata de Magureanu disidentului Liviu Ioan Stoicu. "In primavara anului 1989, m-am trezit la Biblioteca Judeteana Vrancea (unde eu eram bibliotecar) cu Virgil Magureanu. Daca eu nici nu banuiam cu cine aveam de a face, Virgil Magureanu mi-a spus ca ma stie din ceea ce scriu si din ce a auzit despre mine de la... Europa Libera, postul de radio. Am devenit interesat de el din clipa in care am aflat ca e "exilat" personal de Nicolae Ceausescu la Focsani, la Complexul Muzeal. Era extrem de afectat de faptul ca e detasat departe de familie, scos din activul profesoral al Academiei "Stefan Gheorghiu" (unde, daca-mi amintesc bine, imi spuse ca a fost "profesor"), motiv sa devin si suspicios, intelegand ca e un activist de partid de la nivelul cel mai inalt (iar eu nu suportam acest gen de activisti CC al PCR sau din activul de presa al CC al PCR). Imi repeta ca era nedreptatit, ca dusmanii lui l-au "aranjat", ca era un admirator al lui Ceausescu ("un mare patriot"). Ne-am intalnit de cateva ori, de fiecare data "la vedere" (eu somasem securistii vranceni demult, ca tot ce intreprind si spun le pun la cale la vedere, n-am nimic de ascuns). M-a invitat sa citesc o carte a lui aparuta la Editura Politica, despre castigarea puterii politice. Sa fiu sincer, am uitat ca era o carte colectiva, cu mai multi autori - dupa ce mi-a fost trimisa, in 2007 (pe e-mail, doar coperta si sumarul ei, scanate), am cazut pe ganduri: de ce am ramas cu impresia ca am citit o carte despre castigarea puterii politice numai a lui Virgil Magureanu? I-am citit atunci contributia si, cand m-a intrebat ce cred, i-am spus de la obraz ca m-a dezamagit, ca e intesata de citate din Nicolae Ceausescu si ma induce in eroare", ne-a marturisit Liviu Ioan Stoiciu.
"Vei fi ucis de securisti"
In discutiile sale cu Liviu Ioan Stoiciu, Magureanu nu raspundea la intrebari indiscrete, nici macar de ce a ajuns in situatia sa fie "exilat" la Focsani. "In schimb, eu imi exprimam exact starea morala dezastruoasa in care ma aflam, ca dictatura ceausista ma sufoca efectiv, ii ceream solutii de iesire din marasm, "fiindca nu se mai poate continua asa, in stil public paranoic", faceam caz de intelectualitatea care se prosterneaza in mod aberant, el imi dadea dreptate, imi repeta sa am rabdare... Pana in octombrie 1989: dupa ce am semnat (alaturi de Dan Petrescu, Liviu Antonesei sau Doina Cornea) Apelul impotriva realegerii lui Nicolae Ceausescu secretar general al PCR, la Congresul al XIV-lea, Virgil Magureanu mi-a condamnat brutal protestul public facut! Ai facut cea mai mare prostie din viata ta, acum vei fi ucis de securisti, puteai sa mai ai un pic de rabdare, mi-a strigat in fata! Am fost socat de desolidarizarea lui Virgil Magureanu, ma asteptam sa ma felicite pentru nebunia de a le fi dat motiv securistilor sa ma aresteze, "ca fac politica" (eu, care nu eram membru PCR). M-am suparat si ne-am despartit: l-am repezit, ca nu mai vreau sa aud de el!", ne-a declarat Liviu Ioan Stoiciu.
Scuzele lui Magureanu si nerecunoasterea loviturii de stat
Lista autorilor cartii "Puterea politica si sistemul social", printre ei Virgil Magureanu, Ion Iliescu, Ioan Mircea Pascu si Vasile Secares, spune mai mult decat o suta de comisii de ancheta privind adevarurile Revolutiei din 1989.
In primele zile ale Revolutiei, cand l-a vazut la televizor pe Virgil Magureanu citind Proclamatia noii puteri instalate la Bucuresti, Liviu Ioan Stoiciu numai ca nu a facut stop cardiac! "La orice ma asteptam, numai sa-l vad pe el in fruntea tarii, <<om-cheie>>, nu! Din acel moment am inceput sa am mari indoieli ca Revolutia e revolutie ,nefurata"... Dupa <<Revolutie>>, cat am fost in functie postrevolutionara (m-am retras dupa 75 de zile, dupa aparitia FSN, intelegand ca <<sunt folosit>>), in fruntea judetului Vrancea, am predat apartamentul lui Virgil Magureanu unui scriitor vrancean (va dati seama, era <<exilat>> de lux, cu apartament dat direct de prima-secretara a judetului Vrancea). Totodata, venind la Bucuresti in primele doua luni ale anului 1990 (eram si membru al Parlamentului Provizoriu si eram obligat sa particip la sedinte publice ale noului guvern), Virgil Magureanu si-a cerut scuze formal pentru comportamentul nedemn avut fata de mine atunci cand a aflat ca am semnat Apelul anticeausist... Evolutia lui ulterioara m-a lamurit ca <<a luat puterea de la Ceausescu>>. Oricum, nimic nu e intamplator, in subteran KGB-ul pregatea cadre de nadejde. In paranteza fie zis, nu pot sa nu ma mir (<<ce mica e lumea>>): intre semnatarii <<Puterii politice...>> e si Marin Stoian, <<secretar general la revista Literatorul>>, caruia i-am citit anul acesta biobibliografia intr-o antologie numita <<Experimentul Focsani>> (Editura MLR, coordonata de... Biblioteca Judeteana Vrancea, ce absurde sunt coincidentele) si care e azi profesor universitar de ziaristica la <<Spiru Haret>>. In anii 1977-1989, Marin Stoian a fost lector la <<Facultatea Stefan Gheorghiu>>, coleg cu Virgil Magureanu adica, pana sa fie exilat la Focsani! Ar trebui, poate, intrebat si el ce stie despre Virgil Magureanu <<si ai lui>> (sau despre cei din sumarul acestei carti), despre lovitura de stat, sa fie scos din anonimat (poate a avut si el un rol meritoriu la Revolutie). De ce nu se recunoaste lovitura de stat instrumentata de KGB in decembrie 1989 in Romania? Fiindca s-a soldat cu peste 1100 de morti care nu se prescriu?", ne-a mai spus Liviu Ioan Stoiciu.
"Exilatii" din Moldova si "complotistii" KGB
Multe semne de intrebare au starnit disidentele lui Virgil Magureanu, Andrei Plesu si Mircea Dinescu. Personalitati care au avut si au un cuvant de spus in arhitectura Puterii.
Printre feluritele scenarii despre preluarea puterii in decembrie 1989, cel propus de poetul Liviu Ioan Stoiciu isi are si logica si argumente. "Va rog sa va intoarceti in anul 1989 si sa va intrebati de ce a aparut un triunghi de <<exilati>> in Moldova: Andrei Plesu la Tescani, Virgil Magureanu la Focsani si Mircea Dinescu la Tecuci (nu conteaza ca Mircea Dinescu <<a actionat>> de la Bucuresti). Sa nu uitam, totodata, ca televiziunea de la Chisinau, strict controlata de <<KGB-ul reformator>> al lui Mihail Gorbaciov, entuziasma moldovenii din Romania cu manifestarile ei de eliberare, transmitand mesajul <<ca se poate>> (de la recastigarea limbii romane si a grafiei latine, la recitarea <<Doinei>> integratoare a lui Eminescu, imposibil de recitat public in Romania ceausista, cu scriitorii basarabeni inflacarati). In conditiile in care Revolutia (de fapt, lovitura de stat, de inlaturare a dictatorului Ceausescu) trebuia sa se declanseze la Iasi, pe 14 decembrie, cand securistii lui Nicolae Ceausescu au dejucat scenariul KGB-ului! Pentru mine e clar, azi, ca Virgil Magureanu a facut parte dintre <<complotistii>> KGB ai lui Ion Iliescu (fost prim-secretar in judetul Iasi). Faptul ca a fost <<rezident al Securitatii>> nu face decat sa intareasca supozitia ca securistii KGB de tipul lui Virgil Magureanu (<<de incredere>>) au avut parte si de complicitatea securistilor lui Ceausescu (anti-KGB, stiind ca un Mihail Gorbaciov vrea sa-l inlature de la putere; dar si ca sfarsitul dictaturii ceausiste e inevitabil) - de aceea el a putut sa se miste in voie. Atunci cand a disparut de la Focsani, Virgil Magureanu scria, te pomenesti, la casa natala, in Salaj, Proclamatia Revolutiei - e drept, a trebuit sa se grabeasca, fiindca lovitura de stat era programata pentru ianuarie 1990, conform documentelor KGB. De aceea, Virgil Magureanu ma tot soma in 1989 sa am rabdare!", a concluzionat Liviu Ioan Stoiciu.
Oamenii Puterii
Cei mai multi dintre autorii "Puterii politice" coordonata de Virgil Magureanu au lucrat pana la caderea comunismului la Academia "Stefan Gheorghiu" si la Institutul de Stiinte Politice si de Studiere a Problemei Nationale. Astfel, s-au perfectionat politic si social in mecanismele puterii Iosif Boda, Virgil Magureanu, Dorel Sandor (principalul consilier al premierului Calin Popescu Tariceanu), Vasile Secares, Ioan Mircea Pascu, Rodica Culcer (care activeaza actualmente la TVR si Evenimentul Zilei), Silviu Brucan, Dan Mircea Popescu, Mihaela Vlasceanu (rectorul SNSPA), Pavel Campeanu, Radu Florian, Petru Datculescu (directorul IRSOP) si Adrian Nastase.
Cele trei identitati ale lui Magureanu
ZIUA a incercat sa afle mai multe despre exilul lui Virgil Magureanu la Focsani. "Despre Virgil Magureanu am avut cunostinta ca bantuia prin Focsani inainte de 1989, detasat la Muzeul Vrancei. Statea in birou cu raposatul Anton Paragina, fratele celui mai important luptator anti-comunist din Vrancea, alaturi de Mihai Timaru", ne-a declarat Puiu Siru Usturoi, participant direct la Revolutia din 1989 de la Focsani, actual sef al culturii vrancene. Dupa 1989, in calitate de sef al SRI, Virgil Magureanu si-a vizitat des fostii colegi de munca de la Muzeului Vrancei. Puiu Siru Usturoi este cel care, in ianuarie 1990, intr-un ziar local din Vrancea, a facut mai multe dezvaluiri despre exilul lui Magureanu la Focsani si despre cele trei identitati ale acestuia dinainte de 1989: Astalos, Mihaila si Magureanu, conform cartii de munca pe care Usturoi a avut ocazia sa o aiba in mana imediat dupa Revolutie.
Bastion al comunismului dupa 1989
Cartea "Puterea politica" si structura sociala" este inca un argument pentru conspiratia facuta de Magureanu si Iliescu. "Negresit asa s-a intamplat, cei care au pregatit debarcarea lui Ceausescu au preluat puterea si o detin si astazi prin intermediul unor oportunisti, care au circumscris la intregul esafodaj al manipularii. Cu cateva exceptii, si acelea care au esuat in demersul politic, sistemul impus a reusit sa se mentina. In Vrancea aceea unde, in '89, i-am incolonat pe doua randuri si i-am pus sa ne dea socoteala, acum sunt bine mersi, detin parghii economice considerabile, direct sau prin membrii familiei si ne dau ora exacta. Tara Vrancei poate fi considerat ultimul bastion al comunismului biruitor chiar si dupa '89", a comentat cu amaraciune Puiu Siru Usturoi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.